2000 vaaleanpunaista otusta valtasi Aurajoen – erikoisessa kisassa nähtiin dramatiikkaa maaliviivalla

rac

Julkaistu:

Turku
Posankka race keräsi rahaa luonnonsuojeluun.
Koko Turku tuntuu piiloutuvan sateenvarjojen alle, mutta märässä ilmassa on silti suuren urheilujuhlan tuntua. Turun päivää juhlistetaan – vai pitäisikö sanoa, että se huipennetaan – Posankka racella, jossa vastakkain on lähes 2 000 turkulaista kummajaista.

Tänä vuonna 20 täyttänyt sian ja ankan risteytys eli Posankka, joka tervehtii Turkuun tulijoita Caribian kylpylän edustalla, monistui lukuisiksi pikkuposankoiksi luonnon hyväksi.

Sarjassaan ensimmäisen Posankka racen idea on selkeä: kuka tahansa voi adoptoida itselleen numeroidun kilpaposakan 10 euron hintaan, ja tuotto menee lyhentämättömänä Pidä saaristo siistinä ry:lle.

Aurajoen varsi on täyttynyt katselijoista jo hyvissä ajoin ennen jännittävän kisan alkua, ja Pidä saaristo siistinä ry:n kojulla riittää kuhinaa aivan viime minuuteille asti: mattimyöhäiset haluavat vielä adoptoida oman posankan.


Sohvaperunat-ohjelmasta tuttu viestintäyrittäjä Osku Valtonen lämmittelee mikin varressa Aurasillan ympäristön kansoittanutta yleisöä.

– En ole itse adoptoinut yhtään posankkaa, mutta olen pitänyt huolta, että muut kyllä adoptoivat, Valtonen paljastaa IS:lle ennen lähtölaskentaa.

Viimeisin tieto kertoo, että yli 1 700 posankkaa on löytänyt kodin. Myös loput 300 koditonta vaaleanpunaista nokkaeläintä lasketaan kisaan mukaan, mutta ne eivät silti kilpaile virallisessa sarjassa.

Sitten koittaa h-hetki, ja kaksi säkillistä posankkoja läiskähtää Aurasillalta Aurajokeen. Startti on odotetun hidas, ja kisaajille joudutaan antamaan alkusysäys veneen moottorin avulla. Virtausta syntyy sen verran, että posankat lähtevät kellumaan oikeaan suuntaan. Paitsi pieni joukko, joka livahtaa starttiviivan väärälle puolelle.

– Tässä on havaittavissa tietynlaista turkulaisuutta, kun uidaan vastavirtaan, Valtonen lohkaisee, ja yleisö hyrisee sontikoidensa alla.


Vaaleanpunainen posse, joka kilpapyöräilyssä kantaisi nimeä pelotón eli pääjoukko, etenee tasaisena rintamana. Kolme posankkaa on kuitenkin selvästi ottanut kaulaa: joko kisa on tässä vaiheessa ratkennut?

Muutaman minuutin päästä tilanne kärjen osalta on jälleen muuttunut. Yksi kaulan kiskaisseista kisaposankoista on jäänyt mottiin alueen raja-aitaan, ja pääjoukon vasen laita alkaa tehdä huimaa nousua.


Lopulta kisasta näyttää tulevan kahden kauppa. 995 ja 610 kirivät maalisuoraa ensimmäisinä. Mutta sitten käy kuin Usain Boltille Daegun MM-kisoissa: varmaksi kaavailtu voitto karahtaa yhteen väärään liikkeeseen. Ensin maaliaukon ohi sujahtaa 995, ja Valtonen kuuluttaa diskauksen. Heti perään saman virheen tekee posankka numero 610, ja peli onkin yhtäkkiä täysin auki.


Pelotón rynnii pelottomasti maaliaukosta, ja virallisilla valvojilla on kiire poimia 10 ensimmäistä talteen. Voittaja on viimein selvillä: posankka numero 514 oli nopein, sillä onnellahan tässä kisassa ei ollut mitään tekemistä.

Kun Valtonen julistaa 10 kärjen, pyydystävät valvojat vielä karanneita posankkoja maalialuksen lähistöltä. Yksi otus kuitenkin seilaa kaukana muista – kenties se pakoilee tulevia doping-testejä ja seilaa yksinäisyydessään aina Ruissaloon saakka.


Onnekkaat voittajat saavat lunastaa palkintonsa heti kisan jälkeen. Turkulainen Ulla-Marjut Jaakkola esittelee voittoisaa urheilijaansa.

– Hän oli jossain 10 parhaan puolessa välissä. Palkinnoksi tuli kylpylälahjakortteja ja kylpyposankka, hän kertoo.

Jaakkola osti jokaiselle neljästä lapsenlapsestaan kilpaposankan. Sijoittuminen kisassa toi yhden ongelman.

– En jakanut heille numeroita, joten en tiedä, kenelle heistä voittaja kuuluu. Täytyy varmaan järjestää arpajaiset kotona.


Edes koko ajan yltyvä sade ei päässyt pilaamaan kisakokemusta.

– Minun mielestäni sää on aina pukeutumiskysymys. Halusin ehdottomasti tulla kannustamaan posankkoja. Tämä pitää järjestää uudelleen, oli huikean hauska tapahtuma, Jaakkola hehkuttaa.

Posankat on saatu haaviin, voittajat ovat selvillä ja Aurajoen ranta alkaa taas autioitua. Valtosella on selitys sille, että erikoinen tapahtuma sai niin suuren suosion.

– Se kertoo siitä, että turkulaiset ovat ottaneet Posankan omakseen. Se on tärkeä juttu meille kaikille, hän tiivistää.


Sillan nimi korjattu kello 8.58.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt