Norjan mysteeritauti tappanut kymmeniä koiria – uhkaako jo agilityn MM-kisoja Turussa? ”Hysteria on saanut poskettomat mittasuhteet”

Julkaistu:

Suurtapahtuman järjestäjät suhtautuvat tilanteeseen rauhallisesti.
Norjassa esiintyvä tuntematon tauti ehti tappaa viime viikolla 25 koiraa, ennen kuin tauti saatiin hallintaan. Koirat kuolivat veriripulin seurauksena.

Turussa 19.–22.9. järjestettävien agilityn MM-kisojen järjestäjät ovat suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti, vaikka kuolemantapaukset ovat tehneet jo pieniä muutoksia järjestelyihin.

– Tämänhetkinen tieto on se, että Norjan joukkue ei tule MM-kisoihin. Norjan kennelliitto ilmoitti tiistaina, että Norjasta ei lähde joukkueita toistaiseksi ulkomaisiin kisoihin. Heillä on ensi viikon maanantaina kokous, jossa he käsittelevät asiaa uudelleen, työryhmän vetäjä Yrjö Kokkonen kertoo.

Myös Suomen kennelliitto on tehnyt päätöksen, että norjalaiset koirat eivät saa toistaiseksi osallistua Kennelliiton alaisiin tapahtumiin.
Sosiaalisessa mediassa levisi viikon alussa tieto, että Pohjanmaalla yksi koira olisi kuollut samanlaisiin oireisiin ja toinen olisi sairastunut mutta selvinnyt.

– Pohjanmaalla oli yksi tapaus, ja sitä koiraa ei tutkittu. Norjassakin on saatu tilanne haltuun. Nyt, kun tiedetään taudin aiheuttava bakteeri ja saadaan koirat ajoissa hoitoon, ne selviävät, Kokkonen sanoo.

– Suomessa tämä hysteria on saanut poskettomat mittasuhteet. Tämä on sellainen aika vuodesta, että veriripulia esiintyy, vaikkei se hirveän yleistä olekaan.

Kokkosen mukaan pitkä, kostea ja lämmin kesä pidentää bakteerien elinkaarta ja nostaa niitä maaperästä. Ilmiön laajuus vaihtelee vuosittain.

Kuolemantapaukset eivät pelota myöskään koiranomistajia, sillä yhtään peruutusta ei sen vuoksi ole tullut. MM-kisoihin on tulossa kilpailijoita yli 40 maasta, ja koiria on yhteensä yli 500.

– Jokaisen MM-kisoihin tulevan koiran täytyy läpäistä paikan päällä lääkärintarkastus, ja ne eivät ole juuri toistensa kanssa tekemisissä, Kokkonen kertoo.

Järjestäjät ovat kuitenkin päivittäin yhteydessä sekä Suomen että Kansainväliseen kennelliittoon.

– Totta kai asia huolestuttaa ihan pelkästään koiran omistajana, mutta taudin juurisyytä ei vielä tiedetä, ja bakteeriviljelyiden tuloksissa menee aikaa. Toistaiseksi tämä ei vaikuta kisajärjestelyihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt