Nyt puhuvat ”munauikkareita” käyttävät miehet Turusta: ”Pukuhuoneessa huomaa asioita”

Julkaistu:

Uikkarisääntöä perustellaan hygienialla, vaikkei näyttöä asiasta ole.
Impivaaran uimahallissa Turussa on lounasaikaan rauhallista. Yksi koululaisryhmä vipeltää ohi, muuten asiakaskunta koostuu pääasiassa senioriuimareista.

Uima-asukattaus näyttäytyy sen sijaan melko heterogeenisena: On lyhyttä lahjetta, pidempää lahjetta ja helmaa. Niin ja tietysti perinteistä mallia, tiukkaa ja lyhytlahkeista, jota myös ”munauikkariksi” kutsutaan.

Kyseinen uima-asumalli on aiheuttanut viime aikoina keskustelua, ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) puheenjohtaja Jukka Rantala otti viime viikolla kantaa uimahallien tiukkaa uima-asusääntelyä vastaan. Hänen mukaansa uimahallin tulee olla matalan kynnyksen liikuntapaikka, ja tiukat säännöt voivat pelottaa esimerkiksi nuoret pois.

Lue lisää: Hengenpelastusliiton puheenjohtajalta suorat sanat uimahallien tiukoista säännöistä – pakollisista ”munauikkareista” vain haittaa

Impivaaran uimahallissa on vuosittain yli puoli miljoonaa kävijää. Halli kuuluu niihin, jotka ovat höllentäneet sääntöjä viime vuosina. Myös naapurikunnissa Raisiossa ja Kaarinassa uimashortsit ovat sallittuja.


Uimavalvojille uudistus oli toivottu.

– Nyt voimme keskittyä paremmin tärkeimpään tehtävään eli valvomaan turvallisuutta, kun ei tarvitse koko ajan olla puuttumassa uima-asuihin, liikunnanohjaaja Samuli Hovi kertoo.

Uimavalvojien näkökulmasta tärkeintä on, että uima-asu on puhdas ja että asiakas on peseytynyt ilman uima-asua ennen altaaseen tuloa.

Näin kommentoivat ”munauikkareiden” käyttäjät

Mutta mitä asiaan sanovat ”munauikkareiden” käyttäjät itse? Heitä malli ei hidasta, joten onko koko keskustelu aivan turha?

– Shortsit ovat monesti epäsiistit. Ei sitä ehkä täällä altaalla näe, mutta pukuhuoneessa huomaa asioita, kuten että ne jalassa ei käydä suihkussa. Toivoisin, että valvojat kävisivät siellä enemmän, 30 vuotta uintia harrastanut Oscar Pérez miettii.


Samoilla linjoilla on Kari Nieminen, joka omistaa sekä pienemmät että lahkeelliset mallit.

– Hygienia kai on se tärkein syy. Mitä pienemmät housut, sen vähemmän bakteereita pääsee veteen. Peseminen on kaiken A ja O, hän tiivistää.


Myös Nieminen on vieraillut Impivaarassa vuosikausia. Hän ei kuitenkaan ole huomannut huomattavaa muutosta uikkarimalleissa viime vuosina.

– Ehkä tullut lisää pidempiä malleja, hän arvioi.

Ahkera uintiharrastaja Jussi Ranta on tuomiossaan niin ikään maltillinen.

– Riittää, että ottaa uikkarit löylyissä pois ja pesee ne.

Päivän rennoimman kommentin antaa pienissä lahkeissa viihtyvä Tomi Ahonen.

– On ihan hyvä joustaa. Ei kaikkien sääntöjen tarvitse aina olla niin tiukkoja, hän tuumii.


Uimavalvojia yritettiin jallittaa useilla tavoilla

Hygienianäkökulma vaikuttaa olevan lähes ainoa syy kieltää uimashortsien käyttö. Se tuntuu oudolta, etenkin, kun yhdessä naisten sallitun mallisessa uimapuvussa saattaa olla paljon enemmän kangasta kuin miesten uimashortseissa.

– Me emme ole koskaan saaneet mitään tutkimustulosta siitä, että uimashortsit toisivat veteen enemmän bakteereita kuin perinteiset uimahousut. Uimaveden laatuun vaikuttavista tekijöistä tärkein on uimarin huolellinen peseytyminen ja toki myös puhdas uima-asu, Turun uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen sanoo.

– SUH antoi muutama vuosi suosituksen liittyen uima-asuihin, ja noudatamme sitä. Uima-asun tulee olla uimapukukangasta ja puhdas. Uimashortsit ovat sallittuja, sillä haluamme edistää myös sillä tavoin nuorten uimaharrastusta, Turun uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen perustelee.

Tiukat säännöt aiheuttivat sen, että niitä yritettiin kiertää mitä erikoisimmilla tavoilla.

– Meitä yritettiin jallittaa kiertämällä tuolta kaukaa altaan toiselta puolelta, ettemme huomaisi shortseja, ja hyppäämällä nopeasti veteen, liikunnanohjaaja Samuli Hovi kertoo.

– Joskus, kun asiakasta kehotettiin vaihtamaan shortsit ja hakemaan lainauikkarit, hän tuli kohta takaisin samat shortsit päällä mutta lahkeet käärittyinä.

– Asiakkaalle saattoi olla myyty uimashortsit urheilukaupassa. Sitten hän tuli ne päällä tänne, ja me jouduimme sanomaan, että et voi tulla. Se oli järjetöntä, kollega Kalle Vainio sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt