Viisi ulkomaalaista valittiin tuhannen joukosta tutustumaan Turkuun – nämä asiat yllättivät: ”Kysyivät, onko kyseessä lahko”

Julkaistu:

Viisi ulkomaista perhettä tutustui viikon ajan Turun seutuun ja sen työmahdollisuuksiin.
Ruissalon telakan ravintola täyttyy nopeasti eri kieliä puhuvasta ryhmästä. Bussi saapui suoraan Meyerin telakalta, ja ruokatauon jälkeen vuorossa on Ship Sigyn -museo.

Talent Call Turku -voittajat ovat viettäneet kuusi päivää Suomessa tutustuen paikallisiin yrityksiin, nähtävyyksiin, kouluihin ja luontoon. Viikon päätavoitteena on näyttää vierailijoille, millaista olisi työskennellä ja elää Turussa.

– Taustalla on alueen hyvä taloustilanne ja siitä seurannut osaajapula. Tiettyjen alojen tarvitsemia osaajia ei enää löydy työmarkkinoilta, ja rekrytoinnissa on haasteita. Pyrimme auttamaan yrityksiä tässä asiassa, Turku Science Park Oy:n asiakkuuspäällikkö Pipa Turvanen kertoo.

– Suomi ei ole aiemmin tehnyt maakuvatyötä niin, että olisi kerrottu, millaisia työmahdollisuuksia on tarjolla ja mitä se elämänlaadun näkökulmasta tarkoittaa. Meitä ei siinä suhteessa tunneta maailmalla, vaikka koulutusjärjestelmä ja puhdas luonto tunnetaankin.

Viisi osaajaa perheineen valittiin yli 1 000 hakijan joukosta. Kansallisuuksia oli mukana peräti 75, joista edustetuiksi pääsivät Singapore, Liettua, Latvia, Intia ja Japani.

– Nykyinen työni ei ole niin haastavaa kuin haluaisin. Päivitin CV:ni, ja aloin sen jälkeen saada mainoksia töistä ulkomailla. Sitten tuli mainos työllistymiseen liittyvästä perhematkasta Suomeen, ja kiinnostuin siitä, lääkealalla työskentelevä liettualainen Andrius Dvinelis kertoo.

Hakemuksen jälkeen Dvinelis ja hänen vaimonsa Viktorija Zepnickaite saivat pyynnön tehdä videoesittelyn itsestään. Tovin kuluttua tuli tieto kilpailun voitosta.

– Kerroimme ystävillemme asiasta, ja he olivat hyvin epäluuloisia. He kysyivät, olemmeko varmoja, ettei kyseessä ole lahko, joka varastaa sisäelimiä. Sitten meille lähetettiin lentoliput, soitettiin videopuhelu, ja kaikki näytti ihan oikealta. Kyseessä ei ollut huijaus, Dvinelis nauraa.


Pariskunta on käynyt Suomessa aiemmin, Dvinelis työhaastattelussa ja Zepnickaite vaihdossa tapaamansa ystävän luona Jyväskylässä.

– Hukkasin kännykkäni, mutta minun piti löytää oikea juna Helsingistä Jyväskylään. Kaikki ihmiset olivat tosi avuliaita, joten minulla oli lopulta mukava matka, Zepnickaite muistelee.

Viikon huippuhetket liittyvät vierailuun Vepsän saaressa, jossa vierailijat pääsivät saunaan ja uimaan mereen. Myös yritysvierailut tekivät vaikutuksen. Yhdestä asiasta he yllättyivät positiivisesti.

– Luulimme, että Suomi on paitsi tuhansien järvien, mutta myös tuhansien hyttysten maa. Olemme tähän mennessä nähneet vain kaksi, mikä on hyvä juttu.

Myös albanialainen ohjelmistokehittäjä Yllka Curri koki pienen yllätyksen, joka liittyi nimenomaan saunomiseen.

– En tiennyt, että suomalaiset rakastavat saunaa niin paljon. Suomessa asuvalla ystävällänikin on sauna, ja hän sanoi, että sellainen on lähes jokaisessa kodissa. Kävin ensimmäistä kertaa elämässäni saunassa täällä, hän kertoo.

Curri on myös hämmästellyt Turun liikennettä – tai oikeastaan sen puutetta.

– En ole nähnyt ainoatakaan ruuhkaa. Albaniassa monet haluaisivat pyöräillä, mutta se on mahdotonta liikenteen vuoksi. Täällä pyöräilijöitä näkee paljon.


Curri sai tietää kilpailusta juuri ystävänsä kautta. Hänet vakuutti se, että kisa oli suunnattu nimenomaan perheille. 2- ja 4-vuotiaiden lasten äiti ei olisi muuten pystynyt lähtemään matkalle kaupunkiin, josta hän ei ollut edes kuullut aiemmin.

Curri ja hänen aviomiehensä, yrittäjä Afrim Curri olivat kiinnostuneita erityisesti koulutusjärjestelmästä.

– Olin vaikuttunut kaikista yrityksistä, mutta tärkeintä minulle on saada hyvä koulutus lapsilleni. Siksi vierailut päiväkodissa ja kouluilla olivat meille tärkeitä, enkä joutunut pettymään, hän kertoo.


Vastaavanlaisia kampanjoita ja kilpailuita on järjestetty muuallakin maailmassa, mutta Pipa Turvasen mukaan Turku halusi erottua niistä.

– Emme halunneet kopioida niitä suoraan, ja siksi kohdistimme kilpailun nimenomaan perheille. Suomessa on parhaat edellytykset yhdistää työ ja perhe-elämä. Kaikissa selvityksissä nousee aina esiin, että myös puolisoiden täytyy viihtyä ja heille tulee olla mielekästä tekemistä.

Työn ja perheen yhdistämistä on haluttu esitellä mahdollisimman käytännönläheisesti.

– Aloitimme viikon kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa ja päätämme sen kaupunginjohtajan kanssa. Heillä on molemmilla pieniä lapsia. Tällaiset asiat ovat sellaisia, joita on kommentoitu, että vau, Turvanen sanoo.

Myös ohjelman sisällössä pidettiin huoli koko perheen viihtymisestä. Yritysvierailuiden ohella perheet pääsivät tutustumaan muun muassa Adventure Parkiin ja Muumimaailmaan. Erityisesti jälkimmäinen oli odotettu.

– Sindi-tyttäreni luuli, että koko Suomi on täynnä muumeja ja odotti kovasti niiden näkemistä. Kun saavuimme, hän kyseli, missä kaikki muumit ovat. Pääsimme eilen vihdoin näkemään ne, Yllka Curri kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt