Talon omistaja koki järkytyksen häädettyään vuokralaisen: Virtsaa pitkin seiniä ja ulostekasoja joka puolella

Julkaistu:

Siivousyritys puhdisti taloa neljä vuorokautta.
Omakotitalon omistajaa odotti järkyttävä näky hänen mentyään ensimmäisen kerran taloon sen jälkeen, kun hän oli häätänyt sieltä kaksi vuotta siellä asuneen vuokralaisen.

Turun seudulla sijaitseva asunto oli niin täynnä tavaraa, ettei siellä pystynyt kunnolla kävelemään. Paikalle oli jätetty tyhjentämättömiä kissanhiekkalaatikoita, ja ulostekasoja oli joka puolella. Talon seinissä ja lattioissa oli virtsaamisjälkiä, ja lattia oli tahmea. Asuntoon oli lisäksi rakennettu huoneen korkuinen terraario.

Omistajan ja talossa vierailleen kiinteistönvälittäjän mukaan haju oli niin hirveä, ettei sisällä voinut olla kuin hetken kerrallaan.


Alkuperäisen vuokrasopimuksen oli tehnyt asianomistajan isä, ja asunto oli tullut nykyisen omistajan haltuun perinnönjaon kautta. Vuokrasopimuksessa oli erikseen sovittu, että lemmikit eivät olleet sallittuja. Talo oli vuokrattu kalustettuna, ja se oli ollut peruskuntoinen.

Vuokralainen oli lopettanut vuokranmaksun isän kuoleman jälkeen tammikuussa 2017. Asianomistaja oli hankkinut vuokralaiselle häädön, mutta hän ei päässyt taloon sisälle, koska vuokralainen oli vaihtanut lukon. Hän meni asuntoon lopulta ulosottomiehen kanssa elokuussa 2017.

Omistajalla oli vaikeuksia saada ketään puhdistamaan karmeaan kuntoon mennyttä taloa. Firma, joka oli käynyt tyhjentämässä asunnon, oli tehnyt töitä neljä päivää.


Omistaja oli lopulta myynyt talon tyhjennyksen jälkeen. Myyntihinta oli ollut 24 000 euroa, mutta välittäjän mukaan parempikuntoisena talosta olisi saanut yli 80 000 euroa.

Vastaajan mukaan hänellä oli tullut puoli vuotta ennen häätöä avioero, joka oli johtanut mielenterveysongelmiin ja talousvaikeuksiin. Hänellä ei ollut rahaa vuokrata pakettiautoa, jolla olisi voinut viedä tavarat pois asunnosta. Vastaaja myönsi laiminlyöneensä loppusiivouksen. Hän tunnusti esitutkinnassa syyllistyneensä vahingontekoon mutta kiisti sen pääkäsittelyssä.

Hän väitti, ettei taloon ollut jäänyt hänen lemmikkiensä jätöksiä hänen lähdettyään. Vastaajan mukaan alkuperäinen vuokranantaja oli antanut luvan kahteen kissaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että asiassa esitettyjen valokuvien ja kertomusten perusteella näytettiin, että vastaaja laiminlöi täysin talon siivouksen ja että hänen on täytynyt ymmärtää aiheuttavansa vahinkoa vuokranantajalle.

Vuokralainen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän joutuu korvaamaan siivous- ja tyhjennystyöstä 4 000 euroa, talolle aiheutuneesta vahingosta 15 000 euroa sekä asianomistajan matkakuluja 300 ja oikeudenkäyntikuluja 3 500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.