Tapettu riikinkukko oli viimeinen pisara – Turun lintulammikon asukkaat palautetaan kotitilalleen

Julkaistu:

Linnut lähtevät Kupittaalta kolme kuukautta etuajassa.
Kupittaan lintulammikon kausi lopetetaan tänä vuonna jo syyskuun alussa. Eläimet viedään kotitilalle tavallista aikaisemmin niihin kohdistuneen poikkeuksellisen ilkivallan takia.

Lintulammikko on kärsinyt ilkivallasta lähes koko kesän. Heinäkuussa sieltä löytyi yhdeksän kuollutta lintua, joiden kurkut oli viilletty auki. Ei ole täyttä varmuutta, oliko tekijä kettu vai ihminen. Viikko sitten lintulammikosta löytyi kuollut riikinkukko, jonka todettiin menehtyneen ihmisen käsittelyn seurauksena.

Asiasta kertoi tuolloin Turun Sanomat.

– Tällaisia on ollut muutamia kertoja, ja täytyy selvitellä, mistä ne johtuvat, ettei tällaista tapahdu lisää, Turun kaupungin maatilaintarkastaja Timo Sirkiä kertoo.

Linnut ovat asustelleet Kupittaalla yleensä koko syksyn. Nyt ne lähtevät pois kolmeksi kuukaudeksi.

– Osa tulee takaisin jouluksi, kun jouluvalot syttyvät. Sitten ne lähtevät tammikuun 12. päivä, ja kesäkuun alussa taas jatketaan.

Päätöksen lintujen siirtämisestä kotitilalleen tekivät palveluntuottaja ja kaupunki yhdessä. Kaupungin kilpailuttama palveluntuottaja omistaa eläimet ja vastaa niiden hoidosta.

Riikinkukon kuoleman jälkeen alueelle lisättiin valvontaa. Lintulammikolla on ollut myös kameroita.

– Kyllä siellä kameravalvonta on, mutta tapahtumat ovat olleet niiden ulottumattomissa, Sirkiä sanoo.

Tilanne on poikkeuksellinen. Sirkiä ei muista urallaan tapahtuneen koskaan vastaavaa.

– Ei tällaista ole koskaan aiemmin ollut. Valitettavasti nyt on jotain tapahtunut. Aiempina kesinä linnut ovat saaneet olla ihan rauhassa, hän harmittelee.