Turussa on kaupan 130-metrinen torni – tämän verran maksaa kaupungin korkein rakennus - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turussa on kaupan 130-metrinen torni – tämän verran maksaa kaupungin korkein rakennus

Telia hankkiutuisi mielellään eroon 55-vuotiaasta Pääskyvuoren linkkitornista.

Pääskyvuoren torni rakennettiin 60-luvulla.

19.8.2019 16:44

Tavalliselle tallaajalle tarjoutuu harvoin mahdollisuutta ostaa tornia hulppealla näköalalla, mutta Turussa se on nyt mahdollista. Tarjolla ei ole mikä tahansa näköalapaikka, vaan peräti Turun korkein rakennus: maanpinnasta mitattuna 134,6 metriä korkea Pääskyvuoren linkkitorni.

Kallion laella entisen Pääskyvuoren kasarmialueen kupeessa sijaitsevan tornin omisti vuoden alkuun asti Telia Finland, jolta se siirtyi yhtiön mastoliiketoiminnasta vastaavalle Telia Towers Finland Oyj:lle. Kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi vahvistaa, että yhtiö on halukas myymään tornin, mikäli sopiva ostaja löytyy.

Torni kohoaa yli 130 metrin korkeuteen.

Varsinaista myynti-ilmoitusta tornista ei kuitenkaan ole laadittu.

– Missään myynnissä torni ei ole ollut, mutta ihan ilomielin myisimme sen pois, Suomi kertoo puhelimitse Ilta-Sanomille.

Tällä hetkellä Telia käyttää tornia noin 40 metriin asti, mutta yhtiö olisi valmis muuttamaan tornista kokonaan pois.

– Ei meillä ole tarvetta jäädä siihen ollenkaan. Voisimme rakentaa 40 metrin pylvään antennia varten johonkin lähialueelle.

Linkkitorni sijaitsee vuokratontilla, jonka omistaa Turun kaupunki. Se tuo reunaehtoja sopimukseen.

– Tontin vuokrasopimus on voimassa vain jonnekin 30-luvun puoleenväliin asti. Sopimuksessa on tällä hetkellä purkuvelvoite, mutta en usko, että tuollaista tornia ihan helpolla kaupunkikaan vaatii purkamaan, jos sille löytyy järkevää käyttöä, Suomi kertoo.

Yhtiö on tarjonnut tornia kaupungille useaan otteeseen, jopa täysin ilmaiseksi.

– Kaupungilta on vastattu monta kertaa, ettei kiinnosta.

Tornin huipulle voisi investointien avulla perustaa vaikkapa kahvilan.

Telia odottelee parhaillaan laboratoriotuloksia betonin laadusta. Vuonna 1964 rakennettu torni on Suomen mukaan silmämääräisesti kuitenkin hyvässä kunnossa.

– Kuulemma olisi syytä suorittaa joitain korjauksia kaiteissa, ennen kuin sinne päästettäisiin ihmisiä, mutta ei mitään suurta.

Suomen mukaan torniin voisi halutessaan perustaa esimerkiksi kahvilan, vaikkakin se vaatisi jonkin verran rakentamista.

– Yläosa on halkaisijaltaan kymmenkunta metriä. Ylimmässä kerroksessa on kuitenkin muita rakenteita, kuten rappusia katolla ja valuteknisiä juttuja, joten sen takia yläkertaa ei pysty ottamaan käyttöön yhtenäisenä tilana. Jos sinne haluaisi kahvilan, se pitäisi rakentaa katolle. Katolle pystyy rakentamaan vaikka uuden kerroksen ja alakertaan pystyisi tekemään keittiötiloja tai muuta, Suomi kertoo.

Entä pystyisikö tornissa asumaan?

– Kyllä sinne varmaan jonkun pikku yksiön pystyisi rakentamaan, mutta investoinnit tulisivat aika kalliiksi. Hissiä ei ole, ja rappusia pitkin sinne ei kannata alkaa kiivetä, sen verran jyrkät ne ovat.

Hissin puute on yksi syy, miksi yleisöä ei ole päästetty muutamaa poikkeustapausta lukuun ottamatta torniin. Tulijoita kyllä olisi ollut: muun muassa laskuvarjohyppääjät ovat havitelleet pääsyä korkeuksiin.

Tarkkaa hintalappua linkkitornille ei ole vielä määritelty.

– Sanoin toimarille, että meidän pitäisi keksiä hinta, jos joku alkaa kysellä. Sanotaan nyt näin, että muutamia kymmeniä tuhansia korkeintaan, Suomi sanoo pienen mietinnän jälkeen.

– Meille sillä ei ole juurikaan arvoa, vaan se on myös rasite, koska vanhassa rakennuksessa on ylläpitokuluja. Voimme myydä sen edullisesti jollekin, joka keksii sille käyttöä, hän lisää.

Tärkeintä on, että tornille löytyisi ostaja, joka keksisi sille järkevän käyttötarkoituksen.

– Kyllähän me voimme tarjouksiakin vastaanottaa, mutta meille on tärkeää, että ostaja on vastuullinen. Emme halua myydä sitä jollekin grynderille, jolla on hämäriä tarkoitusperiä. Haluaisimme, että torni tulee arvokkaaseen käyttöön. Näkötorni olisi Turulle hieno asia, Suomi pohtii.

Huonoin vaihtoehto olisi, että torni jouduttaisiin tuhoamaan, koska sille ei löydy mitään käyttöä.

– On ihan hyvä saada tästä julkista keskustelua. Turkulaisena en haluaisi nähdä, että se vuokrasopimuksen päättymisajan jälkeen puretaan. Haluaisin, että torni olisi maamerkki, joka säilyy. Se on ollut siellä yli 50 vuotta, joten se kuuluu maisemaan.

Ensimmäisenä tornin tilanteesta kertoi Turkulainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?