Kolme aluetta erottuu selvästi Turussa – näissä paikoissa ruokakunnat saavat eniten asumistukea

Julkaistu:

Taloussanomat selvitti, missä Kela maksaa eniten yleistä asumistukea.
Turussa eniten Kelan tukea saadaan perinteisesti opiskelijoiden suosimilla alueilla.

Taloussanomat selvitti, missä Kela maksaa eniten yleistä asumistukea suhteessa asuntojen määrään.

Kela toimitti Taloussanomille yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrät postinumeroalueittain. Lukuja verrattiin asuntojen määrään kullakin alueella.

Lue lisää: Katso, miten suuri osuus ruokakunnista saa asumistukea kotikulmillasi – ”Kela-alueilla” yhteisiä piirteitä

Kunnittain tarkasteltuina kärjessä ovat yliopistokaupungit. Turku sijoittui vertailussa neljänneksi Jyväskylän, Joensuun ja Tampereen jälkeen. Asumistukea saa 21,8 Turun väestöstä, kun Jyväkylässä luku on 23,0.

Vaikka yleistä asumistukea maksetaankin pienituloisille, tilaston perusteella ei voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että tietyillä alueilla asuu vain pienituloisia.

Samalla alueella kun voi asua erittäin hyvätuloisia ja huomattavasti pienituloisempia sekaisin. Kaikki pienituloiset eivät myöskään välttämättä hae asumistukea, vaikka olisivatkin siihen oikeutettuja.

Yleinen asumistuki ei myöskään välttämättä kerro alueen vuokra-asumisesta, sillä asumistukea voi saada myös omistusasunnon kuluja kattamaan. Yksi yhteinen nimittäjä ”Kela-alueilla” tuntuu kuitenkin olevan: ne ovat kerrostalovaltaisia. Niin myös Turussa.

Kolme aluetta nousi selkeästi tilaston kärkeen Turussa. Postinumeroalueet 20500, 20540 ja 20520, eli yliopiston alue, Itäharju ja Nummi–Halinen–Kohmo erottautuivat korkeilla prosenteilla.

Kyseiset alueet ovat suosittuja opiskelijoiden keskuudessa, ja ruokakuntia on paljon opiskelijoiden asuessa muuta väestöä yleisemmin yksin. Yliopiston alueella Kela-tuettujen prosentti nousi peräti 36,4:ään.

Alle viiden prosentin pääsivät Pitkämäki–Muhkurin alue (4,1 %), Kakskerta (1,9 %), Paattinen (3,3 %) ja Tortinmäki (2,5 %). Nämä kaikki ovat omakotitalovaltaisia ja varakkaita alueita, joissa ei ole juurikaan opiskelijoita.

Alle 10 prosentin pääsivät myös Uittamon (7,2 %) ja Moikoisten (7,3 %) alueet, joilla on perinteisesti asunut keskiarvoa parempituloista väkeä.

Skanssin alueesta ei ole saatavissa tietoja. Uusimpien kerrostalojen suntojen määrät eivät ole ehtineet Tilastokeskuksen antamiin tietoihin, ja siksi vertailu antaisi liian suuren prosenttilukeman kyseisellä alueella.

Jos taulukko ei näy alla, katso se tästä.