Kimmo Elomaan vankeustuomio jää voimaan – joutuu maksamaan kymmeniätuhansia euroja

Julkaistu:

Hovioikeus ei myöntänyt Elomaalle jatkokäsittelylupaa.
Liikemies Kimmo Elomaa, 64, ei saanut Turun hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa tapaukselleen, joka käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toukokuussa.

Käräjäoikeus tuomitsi tuolloin Elomaan kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja ampuma-aserikoksesta sekä menettämään valtiolle poliisin kotietsinnässä löytyneet pienoispistoolin, patruunat ja 11 000 euroa käteistä rahaa.

Hänet velvoitettiin suorittamaan Oikeusrekisterikeskukselle tahallisella rikoksella aiheuttamanaan vahinkona yhteensä noin 63 000 euroa.

Elomaa nosti ghanalaiselta pankkitililtä lokakuun 2015 ja helmikuun 2017 välisenä aikana yhteensä 150 000 euroa. Elomaalla on ulosotossa reilut 60 000 euroa, ja hänet on todettu varattomaksi vuosina 2014 ja 2015.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana Elomaan kertomusta siitä, että ghanalaisella tilillä olevat varat, noin 400 000 euroa, olisivat hänen vaimonsa Ritva ”Kike” Elomaan.

Kimmo Elomaan mukaan rahat oli siirretty kuriirien avulla Ghanaan, jossa niillä oli tarkoitus rakentaa asunto ja perustaa vienti- ja tuontiyritys.

Poliisi myös löysi kotietsinnässä Elomaan aamutakin taskusta 11 000 euroa. Ne oli niputettu kuiteilla nostoista ghanalaistililtä. Elomaan mukaan kuitit eivät liittyneet mitenkään rahoihin, ja että rahat olivat peräisin Ritva Elomaalta. Käräjäoikeus piti tältäkin osin Elomaan kertomusta epäuskottavana.

Elomaa vaati hovioikeudelta kaikkien syytteiden kumoamista. Hovioikeus totesi perusteluissaan, että oikeudenkäyntiaineiston perusteella asiassa ei ole ilmennyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta eikä näin myöskään aihetta myöntää jatkokäsittelylupaa.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuus oli ollut mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä.

Tuomioon voi hakea muutosta vain korkeimmalta oikeudelta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan.