IS:n jättiselvitys: Tässä on Suomen paras mökkikunta – katso, miten oma kuntasi sijoittui

Yksi kunta oli jälleen yli muiden Ilta-Sanomien vertailussa.

Miten oma mökkikuntasi pärjäsi vertailussa?

7.7.2019 9:06

Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara ei ole varsinaisesti yllättynyt Ilta-Sanomien soitosta.

– Ei tämä tule yllätyksenä, mutta on hieno asia ja tunnustus kuntaa ja yhteisöä kohtaan, hän sanoo.

Katara sai samanlaisen soiton myös kaksi vuotta sitten. Varsinais-Suomessa, noin tunnin päässä Turusta sijaitseva Kustavi nousi myös silloin IS:n selvityksessä Suomen ylivoimaisesti parhaaksi mökkikunnaksi. Se vei tittelin myös 2013.

Kustavi sai tuoreimmassa vertailussa 170 pistettä 200:sta, kun kakkos- ja kolmospaikoille kiilanneet Parainen ja Taivassalo saivat 89 ja 88 pistettä. Vertailussa otettiin huomioon mökkien lukumäärä, murtojen määrä, kesän lämpötila ja sademäärä.

Varsinais-Suomen saaristokunnat nököttävät kartalla vieri vieressä, kaukaa katsottuna yhtä houkuttelevina. Miksi juuri Kustavi on niistä se paras ja kaunein?

– Palveluita on pystytty parantamaan ja kehittämistyötä tehdään edelleen. Yritykset ovat hienosti vastaneet kysyntään ja tarpeeseen, mitä tällaisessa mökkipitäjässä on. On erilaisia, kauppoja, ravintoloita eri puolilla, käsityöläiskyliä, lahjatavaramyyntiä ja risteilytoimintaa. Vireyttä kuntaan tuovat kesätapahtumat: on sirkusfestivaalia ja lohimarkkinoita, musiikkitilaisuuksia ja niin edelleen, Katara luettelee.

Kustavin satamassa pyörähtävät usein myös ne, joilla ei ole omaa mökkiä kunnassa.

Kustaviin voi tulla monella menopelillä. Kuvassa keppihevosten parkki.

Palveluita kehitetään, koska mökkiläisiä arvostetaan ja heistä halutaan pitää kiinni. Yhä useammat Kustavin mökit ovatkin ympärivuotisessa käytössä. Reilun 900 asukkaan kunnassa on yli 3 000 kesämökkiä.

– Mökkiläiset ovat Kustavin tärkeä voimavara. Jos katsotaan pelkästään kerrannaisvaikutukset, niin tottakai heillä on myös melkoisen huomattava taloudellinen merkitys, vaikka virallista tilastoa asiasta ei olekaan, Katara myöntää.

Samoilla linjoilla on Kustavin Savipajan perheyrityksessä toimiva Essi Vuontisjärvi.

– Mökkiläiset ovat hirmu tärkeitä, ja heidän tuloaan odotellaan täällä aina kovasti, hän kertoo.

Hyvien palveluiden ja laajojen aukioloaikojen lisäksi hän mainitsee Kustavin vahvuudeksi hyvän kelin.

– Kun muualla sataa, täällä paistaa aurinko, sillä sateet pysyvät yleensä mantereen puolella. Vaikka Turussa olisi kurja keli, täällä on auringonpaistetta.

Teknologian merkitystä ei voi myöskään vähätellä. Nopeisiin nettiyhteyksiin panostaminen on saanut mökkiläiset vierailemaan Kustavissa muinakin vuodenaikoina.

– Sen myötä monet pystyvät tekemään täällä töitä myös etänä, Vuontisjärvi huomauttaa.

Essi Vuontisjärven äiti perusti Kustaviin Savipajan jo vuonna 1975. Mökkivieraita odotellaan innolla kesän alussa.

Vuontisjärven äiti perusti Savipajan vuonna 1975, mutta mökkiläisyyden juuret ovat vielä kauempana, 60-luvulla asti. Jotta ymmärtäisi nykyhetkeä, on mentävä vuosikymmenissä taaksepäin.

– Täällä taisi olla Suomen ensimmäinen matkailuasiamies 60–70-luvulla. Jo silloin täällä markkinoitiin matkailua enemmän kuin muissa pitäjissä, Peterzénsin vierassataman putiikeissa käymässä ollut Hannu Kurkilahti kertoo.

Vaikka hän on syntyjään naapurikunnasta Taivassalosta, hän pystyy auliisti myöntämään Kustavin paremmuuden mökkeilyturismin saralla.

– Täällä on kaikenlaista toimintaa huomattavasti enemmän, muun muassa kesäteatteri, mansikkariehaa ja muuta. Tulimme nytkin ihan huvikseen käymään täällä, hän kertoo.

Liisa ja Hannu Kurkilahti asuvat naapurikunnassa Taivassalossa.

Mutta mitä sanovat Kustavin mökkiläiset itse?

Annika Varpe ottaa vierailijat vastaan kolmen sukupolven mökillä Isoluodossa. Paikalla ovat isovanhemmat Anneli ja Pekka Uskali sekä Varpen serkut Tuua ja Jooa Uskali.

Mökki ostettiin vuonna 1993, ja sen jälkeen viereen on noussut kaksi mökkiä lisää, uusin viime vuonna.

– Täällä oltiin viime vuonna 96:na päivänä, ja yhteensä täällä oli kesän aikana 21 eri henkilöä, Anneli Uskali kertoo.

Muutama päivä sitten Suomen parhaasta mökkikunnasta pääsivät nauttimaan myös amerikkalaiset vieraat, kun perheen vanha vaihto-oppilas tuli käymään tuoden mukanaan vaimonsa, lapsensa ja appivanhempansa.

– He tykkäsivät todella paljon. He menivät jopa suomalaisittain alasti uimaan.

Kolme sukupolvea viihtyy yhdessä kesämökillä. Tuua (vas.), Anneli ja Pekka Uskali sekä Annika Varpe (2. oik.) seuraavat Jooa Uskalin salibandytreenejä.

On useita syitä, miksi Uskalien suku on viihtynyt Kustavissa yli 25 vuotta.

– Sijainti on hyvä, koska Turkuun pääsee tunnissa eikä lossia tarvita. Täällä on hyvät kauppapalvelut, edulliset kiinteistöverot ja kunnan kanssa on helppo asioida. Rakennuslupien kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, Pekka Uskali kertoo.

Yksi iso syy on myös turvallisuus. Kustavissa on tilastoitu viimeisen kolmen vuoden aikana ainoastaan 19 mökkimurtoa.

– Näiden parinkymmenen vuoden aikana ei ole koskaan tapahtunut mitään ikävää. Täällä tuntee aina olonsa turvalliseksi, Varpe vahvistaa.

Reilun 900 asukkaan kunnassa on yli 3000 kesämökkiä.

Turun saariston mökit ja mökkitontit ovat haluttuja. Toivoa kuitenkin on, mikäli haaveissa on viettää kesiä Kustavissa.

– Yksityisellä sektorilla on tontteja ja rakennettuja kiinteistöjä jonkin verran myynnissä. Asemakaavoja on vireillä jatkuvasti, mikä tuo usein tullessaan myös uusia mökkitontteja. Eli mukaan mahtuu edelleen, Veijo Katara kertoo.

Perustelut Suomen parhaan mökkikunnan tittelille ovat kiistattomat. Mutta löytyykö saariston helmestä mitään negatiivista?

– Tämä taitaa olla Suomen peurarikkainta aluetta. Hämärällä ei kannata hirveästi ajella, Pekka Uskali vastaa hetken miettimisen jälkeen.

Näin tutkittiin

IS tutki mökkikuntia neljän tilaston perusteella. Vertailussa olivat mökkien määrä suhteessa kunnan asukaslukuun, mökkimurtojen määrä suhteessa kunnan mökkien määrään, kesän keskilämpötila ja sademäärä. Tilastot ovat vuosilta 2015–2018 (mökki- ja murtotilastot) ja vuosilta 1981–2010 (säätilastot).

IS pisteytti kunnat tilastojen perusteella. Kunnat saivat pisteitä mökkien lukumäärästä ja keskilämpötilasta. Ne menettivät pisteitä murtoherkkyydestä ja sateisuudesta. Kuntien pisteet suhteutettiin toisiinsa niin, että paras kunta sai aina 100 pistettä ja huonoin nollan. Vertailun maksimipistemäärä oli 200.

Alla näet kaikkien kuntien pisteet. Ahvenanmaan kunnat eivät olleet mukana selvityksessä.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?