Niina, 33, halusi uusia ehkäisy­reseptin – kertoo gynekologin sanoista: ”Sun iässäsi täällä pitäisi käydä synnyttämisen eikä ehkäisyn takia”

”Tällaista on valitettavasti olla kolmekymppinen nainen YTHS:n gynekologilla”, turkulainen kaupunginvaltuutettu kirjoittaa.

–Joka kerta järkytyn näillä käynneillä. Miten lääkäri saa nuorille naisille puhua näin ja miksi tämän annetaan jatkua, kirjoittaa Niina Ratilainen.

28.6.2019 15:29

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen, 33, julkaisi keskiviikkona Twitterissä päivityksen, joka on herättänyt paljon keskustelua.

Ratila kertoo päivityksessä käynnistään YTHS:n gynekologilla. Siellä gynekologi oli Ratilaisen mukaan ilmoittanut, että ”sun iässäsi täällä pitäisi käydä synnyttämisen eikä ehkäisyn takia”.

”Tällaista on valitettavasti olla kolmekymppinen nainen YTHS:n gynekologilla. Joka kerta järkytyn näillä käynneillä. Miten lääkäri saa nuorille naisille puhua näin ja miksi tämän annetaan jatkua”, Ratilainen kysyy kirjoituksessaan.

Ratila kertoo Ilta-Sanomille, että vaikka hänen lääkärikäyntinsä ovat sujuneet pääosin hyvin, kyseinen kommentti herätti hänessä ikäviä tunteita.

– Yhdellä vastaanotolla on ollut pari kertaa vähän ronskimpia puheita, jotka ovat omaan korvaan kuulostaneet tosi tungettelevilta.

Nyt hän haluaa muuttaa asiaa, etteivät muut naiset joutuisi kokemaan vastaavaa.

– Yhteiskunnan paineet tulevat muutenkin joka puolelta asian takia. Siinä mielessä ajattelee, että lääkäri on se paikka, missä voisi olla turvassa oletuksilta ja paineilta, hän sanoo.

Nainen toteaa, että minkä tahansa alan lääkärikäynnit ovat asiakkaalle herkkiä, ja niihin liittyy poikkeuksetta aina valta-asetelma.

Kirjoitus poikinut paljon yhteydenottoja

Ratilainen kertoo, että hän on jo vuosien ajan kuullut naispuolisilta ystäviltään vastaavia tarinoita.

Keskiviikkona julkaisemansa kirjoituksen jälkeen Ratilainen kertoo saaneensa niin paljon yhteydenottoja eri puolilta Suomea, että ilmiön laajuus on jopa järkyttänyt häntä.

– Tiesin monen kokeneen samaa, mutta määrä on yllättänyt. Emme ole yksittäistapauksia.

Kaikki palautteet käsitellään

”Ajatuksistaan lastensaamiseen voi puhua asiallisesti ja kysyä, tahtoisiko asiakas puhua tästä. Tai syyllistäen ja ahdistavasti”, Ratilainen kirjoittaa Twitterissä.

Turun YTHS:n terveyspalveluyksikön johtaja, ylilääkäri Maisa Kuusela vastaa IS:lle, ettei ei voi kommentoida yksittäistapausta.

Hän kertoo, että lääkäreillä ei ole yksityiskohtaisia ohjeita siitä, kuinka kipeistä aiheista potilaalle kuuluisi puhua, mutta hän sanoo, että potilasta kunnioittava kohtelu on tärkeää.

Lääkäreillä ei myöskään ole yhtenäistä linjausta siitä, missä iässä tai tilanteessa puheita perheenlisäyksestä tai ehkäisystä tulisi painottaa vastaanotolla.

– Lisääntymisasiat on hyvä ottaa aina puheeksi tai ainakin selvittää, mitä riskejä niihin mahdollisesti liittyy.

Hän sanoo, että palautetta lääkäreiden epäasiallisesta käytöksestä tulee hyvin vähän ja että kaikki palaute käsitellään.

– Palautteet tulevat yksikön johtoryhmään ja kyseisen henkilön kanssa, jota asia koskee, käsitellään ja tehdään tarvittavia toimenpiteitä.

Reilut kaksi vuotta sitten Turun Ylioppilaslehti kirjoitti vastaavanlaisesta gynekologin käytöksestä YTHS:llä. Lehti kertoi haastatelleensa kuutta 20–28-vuotiasta opiskelijaa, jotka kokivat gynekologin käytöksen asiattomaksi tai loukkaavaksi.

Ratilainen kertoo antaneensa asiasta palautetta YHTS:lle ja saaneensa siihen vastauksen.

– Mielestäni siihen on suhtauduttu hyvin ja asiallisesti.

Hän aikoo laatia myös virallisen muistutuslomakkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?