Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan omistajaksi tulossa säätiö

Julkaistu:

Säätiön tavoitteena varmistaa kiinteistön kunnon säilyminen
Arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan omistajaksi esitetään säätiötä. Sen tärkeimpänä tehtävänä olisi varmistaa kiinteistön kunnon säilyminen, esitetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä.

Säätiössä olisivat mukana valtio, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki. Parantolan tuleva hallinnointi oli esillä tiistaina hallituksen lisätalousarvioneuvottelussa.

Selvityksessä esitetään, että sairaanhoitopiiri antaisi säätiölle parantolakiinteistön irtaimistoineen korvauksetta. Valtio luovuttaisi säätiön peruspääomaksi puoli miljoonaa euroa ja sitoutuisi enintään 2,5 miljoonan euron hallinto-, suunnittelu- ja korjauskustannuksiin neljän seuraavan vuoden aikana.

Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki luovuttaisivat puolestaan perustettavan säätiön peruspääomaksi molemmat vähintään 30 000 euroa. Nämä ovat reunaehtoina valtion osallistumiselle.

Edellytykset kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle

Parantolassa on mahdollisuuksia kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle. Selvityksen mukaan paras mahdollisuus liiketoiminnalle olisi monikäyttömalli, jossa tiloja hyödyntäisi usea terveyden ja hyvinvoinnin alan toimija. Tärkeää olisi myös muodostaa kansainvälisiä yhteistyöverkostoja.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annikka Saarikko (kesk.) oli tammikuussa perhe- ja peruspalveluministerinä käynnistämässä nyt valmistunutta selvitystä.

– Olen iloinen, että voin tiede- ja kulttuuriministerinä yhdessä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa olla edistämässä Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamista, Saarikko sanoo tiedotteessa.

– Paimion parantolan tulevaisuuden turvaaminen on tärkeää rakennuksen merkittävän kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi. Selvitys tarjoaa hyvän pohjan tälle työlle, sanoo puolestaan ministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Selvityksen tekivät varatuomari Heikki Alanen ja diplomi-insinööri Olavi Hiekka.