Turun funikulaari hajosi jälleen – Jari Tervolta hauska kuittaus hissin jatkuviin ongelmiin

Julkaistu:

Erikoinen ilmoitus asiasta hämmensi turkulaisia hissin asemalla.
Turun funikulaarin eli rinnehissin ongelmat eivät ota laantuakseen. Funikulaari oli kiinni koko viikonlopun, ja huoltoilmoitukset olivat paikallaan vielä maanantaiaamunakin.


Hissi avautui yleisölle 24. toukokuuta, ja sen jälkeen siinä on ollut ongelmia tasaisin väliajoin.

Viikko sitten perjantaina se jumiutui 40 minuutiksi matkustajia kyydissään. Sen jälkeen funikulaariin on tehty ohjelmistopäivitys, ja sen sensoreita on säädetty.

Tiistaiaamuna Turun kaupunki kuitenkin tiedotti, että funikulaarin ovien avausmekanismista on hajonnut sokkapultti. Hissi saatiin tuolloin kulkemaan vielä saman päivän aikana.

Uusimmat ongelmat alkoivat perjantaina. Tuolloin oveen ilmestyi turkulaisia kovasti hämmentänyt ilmoitus. Sen mukaan funikulaaria olisi korjattu vuodesta 2009 eli viimeiset kymmenen vuotta.Maanantaiaamuna oveen oli liimattu uusi lappu, ja tällä kertaa vuosi oli oikein. Korjaajilla riittää ilmeisesti edelleen uskoa funikulaariin, sillä lisätieto-kohtaan oli kirjoitettu: ”Parhaatkin laitteet tarvitsevat huoltoa”.


Kirjailija ja mediapersoona Jari Tervo äityi myös vitsailemaan surullisenkuuluisan funikulaarin kustannuksella.

– Turkulainen funikulaari poikkeaa kahdessa kohtaa suunnitellusta. Se ei muistuta havainnekuvaansa eikä liiku. Muuten se on täydellinen, hän twiittasi.Turun kaupunki tiedotti maanantaina, että funikulaari aukeaa yleisölle myöhemmin samana päivänä.

– Funikulaari otettiin pois käytöstä perjantaina illalla, jolloin hissi pysähtyi kesken matkan lähelle yläasemaa tunnistinvian johdosta. Pysähtymisestä ei aiheutunut vaaratilannetta matkustajille, tiedotteessa kerrotaan.

Vikaa tutkittaessa havaittiin myös oviin liittyvässä lukitusjärjestelmässä ongelma, jonka johdosta hissiä ei voitu avata käyttöön. Maanantaina tehdään myös käyttöönottotarkastus, jolla varmistetaan kaiken olevan kunnossa ennen käyttöönottoa.

– Olemme olleet yhteydessä laitteistotoimittajaan viikonlopun aikana, ja ongelmia on pyritty ratkaisemaan hyvässä yhteistyössä. Harmittava tilanne, ja näiden ei-suunniteltujen pysähdysten toivoisi jo olevan ohi. Tämäkin tapaus on opettanut ja lisännyt ymmärtämystämme hissin toiminnasta, projektijohtaja Janne Laine kommentoi.

Funikulaaria huolletaan vielä tulevinakin päivinä, ja toimintaan on tulossa 2–3 huoltokatkoa. Huolto liittyy vetoköysien säätöön ja varavirtajärjestelmän automaatioon.