Ruohonleikkuussa voi piillä vaara – yhdeksän siilinpoikasta jäi orvoiksi Turussa: ”Pentujaan puolustava emo ei lähde pakoon ”

Julkaistu:

Orvoiksi jääneitä pikkusiilejä pelastetaan joka kesä eri puolilla Suomea.
Turun Eläinsuojeluyhdistys (TESY) sai harvinaisia asukkeja tiistaina, kun yhdistykseen toimitettiin hoitoon yhdeksän muutaman päivän ikäistä siilinpoikasta.


Suloiset piikkipallot tulivat Säkylästä asti, ja ne olivat jääneet orvoiksi.

– Emo kuoli raivaussahaan, kun ei ollut paennut pesän päältä. Emoa ei huomattu pitkän heinikon vuoksi. Työmiehet alkoivat miettiä, miksei emo lähtenyt äänistä huolimatta ja kaivelleet heiniä, niin sieltä oli löytynyt yhdeksän pientä siilinpoikasta, Aliisa Suomelainen TESYstä kertoo Ilta-Sanomille.

Pikkusiilit ovat noin tulitikkuaskin kokoisia.

– Siellä on muutamia vähän pienempiä ja muutamia isompia poikasia. Paino vaihtelee 16 ja 27 gramman välillä.

Pienten siilien hoito on intensiivistä, ja paikalla täytyy olla henkilökuntaa lähes joka hetki.

– Hoito on ympärivuorokautista, sillä siilejä syötetään tunnin–parin välein, Suomelainen kertoo.

– Niille syötetään kissaemon maidon vastiketta. Sellaista voi antaa, kun taas ihmisten maidon vastikkeet eivät käy.

Pikkusiilit vaikuttavat terveiltä, sillä ne syövät hyvin ja nostavat painoa koko ajan. Noin kolmen viikon ikäisinä niille voi pikkuhiljaa alkaa antaa myös kiinteää ruokaa. Piikkipallot ovat kuitenkin TESYn hoidossa vielä pitkään.

– Ne ovat täällä varmaan syksyyn asti. Niiden pitää kasvaa aika isoiksi, että ne pystyvät talvehtimaan, Suomelainen perustelee.


Siilinpoikasia tuodaan TESYyn usein, mutta Suomelainen ei muista nähneensä vuosikausiin näin pieniä siilejä.

– Joka kesä kuitenkin jonnekin päin Suomea tulee hoitoon aivan pienen pieniä poikasia. Emoja jää kaikenlaisiin siimaleikkureihin ja muihin.

Eläinsuojeluyhdistys muistuttaakin, että ihmiset olivat varovaisia käyttäessään trimmeriä, ruohonleikkuria tai raivaussahaa.

– Siilit pentuineen viihtyvät tiheissä puskissa, eikä pentujaan puolustava emo lähde pakoon työkonetta. Jos raivaat tiheikköä, käy ensin kepillä tms. varovasti tiheikkö läpi, ettei siellä ole asukkeja, yhdistys muistuttaa Facebook-sivullaan.

Jos vahinko kuitenkin sattuu, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä lähimpään eläinsuojeluneuvojaan tai eläinlääkäriin.

Siilit ovat selvästi lähellä ihmisten sydäntä, sillä kuva pienistä piikkipalloista on kerännyt kahdessa päivässä yli 1 200 tykkäystä Facebookissa.