Humalainen vieras nukahti suihkuun karmein seurauksin – alakerran yrittäjä järkyttyi tuhoista: ”Itkuhan siinä tuli”

Vesi teki tuhoja kolmessa kerroksessa turkulaisessa taloyhtiössä.

Humalainen vieras aiheutti vakavia vaurioita Turun Vuokra-asunnot Oy:n toimistoon.

13.6.2019 15:15

Kiinteistönvälittäjä Mari Tocklin oli viime lauantaiaamuna töissä Turun Vuokra-asunnot Oy:n toimistollaan. Hän kävi välillä muualla, mutta iltapäivällä häntä odotti työpaikalla karmea yllätys.

– Vettä tuli kaatosateen verran katosta läpi arkistoon. Se oli aivan järkyttävää. Onneksi tulin paikalle, koska meillähän ei ole firma normaalisti viikonloppuisin auki.

Yritys on vuokrannut asuntoja 30 vuotta, ja arkistossa oli muun muassa vuokrasopimuksia vuodesta 1987 asti.

– Vanhempi tytär, joka saa elokuussa vauvan, lähti tyhjentämään valtavia mappilaatikoita, jotka oli arkistoitu varastoon. Huusin, että tule nyt pois sieltä ennen kuin synnytät. Laatikoissa on parikymmentä mappia, ja ne painoivat entistä enemmän imettyään vettä. Tytär halusi pelastaa, mitä pelastettavissa on.

Kävi ilmi, että yläkerran vuokrahuoneistossa ollut päävuokralaisen vieras oli sammunut humalassa suihkuun. Tocklinin tietojen mukaan asunnossa oli lopulta 20 senttiä vettä, ja se tuli katon läpi alemman kerroksen liikehuoneistoon.

– Tämä on joku näiden 2000-luvulla syntyneiden nuorten viisaus, että menenpä suihkuun, kun tulen kotiin kapakasta. Mikä juttu se on? Olen minäkin käynyt aikoinaan ulkona, mutta ei minulla viiden aikaan kotiin tullessa tullut mieleen, että menen ensimmäisenä suihkuun, Tocklin puhisee.

– Miksi ei voi mennä maate? Ihan kuin se siihen olotilaan auttaisi. Olisi ottanut muutaman tuopin vähemmän. Suosittelen tyypille vissykuuria tästä eteenpäin.

Katto on avattu, ja sitä kuivatetaan.

Palopäällikkö oli sanonut Tocklinille, että yrityksen on siirryttävä evakkoon liikehuoneistosta.

– Minä ilmoitin, että ei olla lähdössä mihinkään. Opiskelijat alkavat hakea vuokra-asuntoja, joten minun ei ole mahdollista siirtää toimistoa mihinkään. Meillä alkaa vuoden kiireisin aika kahden viikon kuluttua.

Vielä keskiviikkona toimisto oli kuivattimia täynnä. Niiden hurina on vaikeuttanut muun muassa puhelimessa puhumista, mutta yrityksellä ei ole ollut vaihtoehtoja. Toimistossa tehdään parhaillaan myös kosteusmittauksia.

Yhden työntekijän toimisto toimii väliaikaisena varastotilana.

– Huone on täynnä mappeja, joten työntekijä ei mahdu sinne tekemään töitä. Yritetään kuivatella papereita, ja katsotaan, mikä tuhon laajuus on, Tocklin kertoo.

– Voit arvata, miltä tällainen tuntuu. Itkuhan siinä aluksi tuli.

Yhden työntekijän huone toimii väliaikaisena varastona veden alta pelastetuille laatikoille ja mapeille.

Naapurihuoneistossa toimivalla Turun sarjakuvakaupalla on vielä ikävämpi tilanne: koko kauppa on jouduttu sulkemaan.

– Vesi tuli meillä kiinteistövälityksestä väliseinän alta ja kasteli koko lattian. Se tuli sen verran paineella, että se meni laminaatin ja muovimaton väliin koko myymälän alueella. Nyt laminaatti on revitty pois, ja puhaltimet ovat päällä. Remontin laajuutta ei vielä tiedetä, toimitusjohtaja Petteri Oja kertoo.

Onni onnettomuudessa oli se, että vesi ei tullut katon läpi. Muuten myös tuotteet olisivat pilalla. Myymälä saattaa kuitenkin olla suljettuna jopa viikkoja.

– Saimme juuri tietää, että vakuutus ei korvaa menetettyjä tuloja, vaikka meillä on keskeytysvakuutus tällaisia tilanteita varten. Siinä on kuitenkin kätevästi selainen kohta, että vahinkoja ei korvata, jos kyseessä on vesivahinko, jossa joku on unohtanut hanan auki.

Aho arvioi, että tulonmenetyksiä tulee 5 000-6 000 euroa, ehkä enemmänkin, jos kauppa joudutaan pitämää viikkoja kiinni.

– Turistikausi on alkamassa eli on huonoin ajankohta tällaiselle. Joudutaan aika lailla miettimään, miten selvitään tästä, kun ylimääräistä rahaa ei ole. Nettikauppa onneksi toimii, koska takahuone säästyi eikä lattioita tarvinnut repiä auki.

– Ei ole kauheasti positiivisia ajatuksia. Ei tähän oikein olisi voinut mitenkään varautua. Voimaton olo.

Turun sarjakuvakauppa joutui laittamaan lapun luukulle.

Taloyhtiön isännöitsijä Esko Lämsä kertoo Ilta-Sanomille, että vettä on kolmessa kerroksessa, sillä se meni läpi myös kellariin.

– Arvion mukaan ehkä kuusi asuinhuoneistoa olisi kärsinyt vahingoista. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista.

– Asunto-osakeyhtiön vuokralain mukaan korvausvastuu on huoneiston vuokralaisella.

Lämsän mukaan kyseessä ei ole harvinaistapaus.

– Näitä tapahtuu toisinaan, ja ne johtuvat huolimattomuudesta ja ajattelemattomuudesta. Tämä taloyhtiö on hyvässä kunnossa, ja siellä on vesieristeet ja kaikki muukin ok. Mutta jos ihmiset käyttäytyvät väärin, tällaista tapahtuu.

Kartoitusraportti tuhojen laajuudesta valmistuu tämän viikon aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?