Sauli Niinistö nosti ilmastonmuutoksen esiin puheessaan – toivoo suomalaisten muuttavan asennettaan

rac

Julkaistu:

Presidenttipari saapui Naantalin Kultarantaan lauantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa Jenni Haukio saapuivat jokavuotiseen tapaan kesävirka-asunnolleen Naantalin Kultarantaan lauantaina.


Naantalin kunta piti vierasvenesatamassa tervetuliaistilaisuuden, jonne oli saapunut satoja ihmisiä tervehtimään presidenttiparia.

Noin klo 18.30 laiva kaartoi Killan laituriin, ja rennon ja hyväntuulisen oloinen presidenttipari sai kukat ja tervetulotoivotukset nuorilta kukittajilta.

Reilun vuoden ikäinen Aaro-poika ja koko kansan suosikiksi noussut bostoninterrieri Lennu eivät olleet presidenttiparin mukana, mutta he saivat lämpimät terveiset nuorilta kukittajilta.

Kuoron esityksen jälkeen Niinitöllä ja Haukiolla oli kävelyn lomassa aikaa tervehtiä kansalaisia ja jäädä hetkeksi juttelemaan.

Haukio oli pukeutunut tyylikkääseen punasävyiseen mekkoon, ja hänellä oli jalassaan asuun sopivat punaiset matalat korkokantakengät. Puku päällä saapunut presidentti kehui 29-asteista hellettä mutta totesi lämpöasteiden jo riittävän.

– Olemme täällä kahdeksatta kesää, joten tie on ollut tutuksi ja niin tietysti Naantalin aurinkokin, joka tuntuu vuosi vuodelta lämmittävän enemmän, Niinistö aloitti puheensa aasinsillalla tärkeään teemaan.

Presidentti on aiemminkin nostanut ilmastonmuutoksen esiin puheissaan, mutta tällä kertaa hän peräänkuulutti positiivista asennetta.

– Minun sanomani siihen on ollut, että paljon on tehtävä, mutta ei pidä ottaa sitä tehtävää niin, että se jotenkin rajoittaisi tavallista elämää tai ahdistaisi.

– Päin vastoin, voi tulla lisää mielenkiinnon kohdetta tai rikkautta siihen siten, että miettii vähän, että mitä tekee ja mitä hankkii. Sellaista positiivista mieltä siihen urakkaan, presidentti lisäsi.

Hän palasi myöhemmin Ylen haastattelussa ilmastonmuutosteemaan ja kertoi sen olevan varmasti esillä myös viikon päästä pidettävissä Kultaranta-keskusteluissa, joihin on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja yhteiskunnallista vaikuttajaa.

Kokouksen ulko- ja turvallisuuspoliittisia teemoja ovat muun muassa Euroopan turvallisuus ja demokratia.

– Tarkoitus on keskustella demokratian nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Odotan sitä mielenkiinnolla Niinistö sanoi.

Presidentti muisti kuitenkin hauskuuttaa yleisöä vakavien teemojenkin lomassa.

– Kultaranta-keskustelut avaa Saksan presidentti (Frank-Walter) Steinmeier ja muutakin joukkoa on tulossa runsain mitoin. Toivomme, että kaikki eivät eksyisi muumimaailmaan, koska paikallekin tarvitaan keskustelijoita, Niinistö sanoi saaden yleisön nauramaan.

Tasavallan presidentillä oli lopuksi yksi toive kaikille kansalaisille.

– Kaikkein tärkeintä on, että me, mittausten mukaan maailman onnellisin kansa, kukin kohdallaan muistaisimme sen, että kun peiliin törmään, pitäisi miettiä, että kyllä sittenkin taidan olla aika onnellinen, hän sanoi ennen kuin presidenttipari siirtyi illastamaan satamassa sijaitsevaan ravintola Trappiin.