Rikosylikomisario toivoo selvittävänsä, ketkä iskivät 17 vuotta sitten raha-autoon Turussa: ”On minun vuoroni yrittää”

Julkaistu:

Rikos
Rikosylikomisario Aki Lahtinen asui parikymppisenä lähellä rikospaikkaa. Ryhdyttyään poliisiksi hän on odottanut tilaisuutta, että pääsee katsomaan pimeäksi jäänyttä rikosta uusin silmin.
Maanantaina 5. elokuuta vuonna 2002 naamioituneet ryöstäjät iskivät rahankuljetusautoon Vanhan Tampereentien Prisman pihassa Turussa keskellä päivää.

Ryöstäjiä oli ainakin neljä, mahdollisesti viisi. Ryöstö jäi yritykseksi ja kopla pakeni paikalta Chevy Vanilla.


Pakomatkan aikana ryöstäjät ampuivat poliisia kohti ja kylvivät tielle sadoittain kuusisakaraisia piikkejä rikkoakseen partioauton renkaat.

Poliisiauto joutuikin pysähtymään eturenkaan pamahdettua ja sillä välin ryöstäjien pakoauto katosi mäen taakse.

Pian tämän jälkeen ryöstäjät sytyttivät autonsa palamaan ja pakenivat metsään.


Perjantaina 24. toukokuuta 2019 Lounais-Suomen poliisi yllättäen tiedotti ottavansa rahankuljetusiskun uudelleen aktiiviseen tutkintaan.

Koska vain pari viikkoa sitten ilmestyi tunnetun rikollisen muistelmakirja Arvokuljetusryöstäjä – Matti Sarénin mafiaelämä (CrimeTime), missä avataan ryöstöjen taustoja, on kysyttävä, liittyvätkö kirjan tiedot ja tutkinnan aktivoituminen toisiinsa.

Vastaus: eivät liity.

– Ei ole mitään tekemistä kirjan kanssa. Tämä on puhdas ajallinen sattuma, sanoo rikosylikomisario Aki Lahtinen.

– Turun arvokuljetusryöstö on vain niitä juttuja, joita poliisi ei voi eikä saa jättää tutkimatta. Tästähän yhteiskunta meille maksaa.
Silloin kun isku tapahtui, Lahtinen ei tosin vielä ollut poliisi.

Hän kuitenkin asui lähellä rikospaikkaa ja muistaa, kuinka suuren kohun röyhkeä isku nosti.

– Olin silloin parikymppinen ja menin vasta vuotta myöhemmin poliisikouluun. Kyllähän se keissi jäi poikkeuksellisuudessaan mieleen.

Sen jälkeen kun Lahtisesta tuli poliisi, hän on odottanut sopivaa tilaisuutta tutustua tapaukseen vanhoilta kotikulmiltaan. Siinä mielessä tutkinta on henkilökohtainen.

– Jutun alkuperäinen tutkinnanjohtaja oli suuresti arvostamani kollega, nyt jo eläköitynyt Veikko Koiranen. Sen jälkeen tapausta on katsonut useampikin silmäpari.

– Nyt on minun vuoroni yrittää ja katsoa, päästäänkö tässä mihinkään.

Lahtinen sanoo ryöstöyrityksen olevan rikoshistoriallisestikin hyvin mielenkiintoinen.

Esimerkkinä hän mainitsee valokuvat. Kun ryöstäjät iskivät, vastapäätä olleen puhelinliikkeen kauppias nappasi heistä muutaman otoksen kännykkäkamerallaan.


– Ne ovat ensimmäisiä kännykkäkuvia, joita on tällaisissa jutuissa otettu.

17 vuotta on pitkä takamatka mille tahansa rikostutkinnalle, myöntää Lahtinen.

– Viikkokin alkaa olla pitkä aika pimeissä jutuissa.

Vuosien kuluessa vastaan tulee myös rikosten vanheneminen. Törkeä ryöstön yritys vanhenee 20 vuodessa, eli takaraja on kolmen vuoden päässä.

Koska ryöstäjät ampuivat poliisipartiota kohti, heitä epäillään myös kahdesta murhan yrityksestä. Se taas ei vanhene koskaan.

Lahtinen sanoo poliisin panevan toivonsa nyt uusiin vihjeisiin. Niitä voi hyvinkin ilmaantua.

Lahtinen perustelee asiaa sillä, että koplaan kuului vähintään neljä ihmistä.

On todennäköistä, että joku ryöstäjistä on 17 vuoden aikana puhunut iskusta jollekin porukan ulkopuoliselle. Ehkä uskoutunut tai retostellut jollekulle.

– Rikoksesta tietää nyt suurempi joukko ihmisiä kuin silloin.

Poliisi pyytää niitä, joilla on jotain tietoa tapahtuneesta ottamaan yhteyttä joko sähköpostilla vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 449 142.