Käräjäoikeus piti kertomusta ghanalaisista rahakuriireista epäuskottavana – Kimmo Elomaalle vankeustuomio

Julkaistu:

Liikemies Kimmo Elomaa tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut liikemies Kimmo Elomaan kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja ampuma-aserikoksesta.

Elomaa nosti yhteensä 150 000 euroa ghanalaiselta pankkitililtä lokakuun 2015 ja helmikuun 2017 välisenä aikana. Elomaalla on ulosotossa reilut 60 000 euroa, ja hänet on todettu varattomaksi vuosina 2014 ja 2015.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana Elomaan kertomusta siitä, että ghanalaisella tilillä olevat varat, noin 400 000 euroa, olisivat hänen vaimonsa Ritva ”Kike” Elomaan.

Elomaan mukaan rahat oli siirretty Ghanaan, jossa niillä oli tarkoitus rakentaa asunto ja perustaa vienti- ja tuontiyritys.

– Mikäli Kimmo Elomaan kertomus tapahtumien kulusta pitäisi paikkaansa, Ritva Elomaa ei olisi kiinnostunut omista rahoistaan, jotka hän on joskus 80-luvulla urheillessaan voittanut. Epäuskottavaa on myös se, että Ritva Elomaa haluaisi omalla rahallaan rakentaa talon Ghanaan, missä hän ei Kimmo Elomaan mukaan ole koskaan käynyt, käräjäoikeus totesi tuomiossa.

Elomaa oli omien sanojensa mukaan antanut tililtä nostamansa rahat Suomessa vierailleille ghanalaisille, jotka olivat kuljettaneet ne Ghanaan, koska Elomaa ei terveydentilansa vuoksi voinut matkustaa paikan päälle. Käräjäoikeus piti myös tätä kertomusta epäuskottavana.

Poliisi löysi kotietsinnässä Elomaan aamutakin taskusta 11 000 euroa 1 000 euron setelinippuina. Ne oli niputettu kuiteilla nostoista ghanalaistililtä. Käräjäoikeus piti tältäkin osin Elomaan kertomusta epäuskottavana. Elomaan mukaan kuitit eivät liittyneet mitenkään rahoihin, ja että rahat olivat peräisin Ritva Elomaalta.

– Varattomalle ihmiselle, jonka on tehtävä on hoitaa talouteen liittyvät kustannukset, ei jätetä rahaa milloin minnekin ”löydettäväksi”, tuomiossa todettiin.

Lisäksi Elomaa tuomittiin menettämään valtiolle poliisin kotietsinnässä löytyneet pienoispistooli ja patruunat sekä 11 000 euroa käteistä rahaa.

Elomaa velvoitetaan suorittamaan Oikeusrekisterikeskukselle tahallisella rikoksella aiheuttamaan vahinkona yhteensä noin 63 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeudessa.