Kuvat: Kenelle Kimmo Elomaan 1000 euron seteliniput kuuluivat? Käräjäoikeus päättää liikemiehen tuomiosta tänään

Julkaistu:

Elomaata odottaa vähintään sakkotuomio laittoman aseen hallussapidosta.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus ratkaisee tänään, toimiko liikemies Kimmo Elomaa epärehellisesti nostaessaan yhteensä 150 000 euroa ghanalaiselta pankkitililtä lokakuun 2015 ja helmikuun 2017 välisenä aikana.

Elomaalla on ulosotossa reilut 60 000 euroa, ja hänet on todettu varattomaksi vuosina 2014 ja 2015. Tapauksessa on kiistelty siitä, ovatko ghanalaisella tilillä olleet varat Kimmo Elomaan vai hänen vaimonsa, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps).

Syyttäjä vaatii Elomaalle noin kuuden kuukauden ehdotonta tuomiota törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Nostot ghanalaiselta tililtä tehtiin Elomaan nimissä olevalla ghanalaisella pankkikortilla varsinaissuomalaista automaateista. Lisäksi poliisi löysi kotietsinnässä Elomaan maskulaisesta omakotitalosta noin 11 000 euron summan tuhannen euron setelinipuissa.

Kimmo Elomaan mukaan ghanalaisella tilillä olevat varat ovat hänen Kike-vaimonsa aikoinaan urheilu-urallaan saamia sponsori- ja voittorahoja, joista hän on pitänyt huolta 1980-luvulta lähtien. Varat olivat ensin Yhdysvalloissa, josta ne siirrettiin sveitsiläiselle tilille. Rahat siirrettiin sieltä Ghanaan, jossa Elomaan oli tarkoitus aloittaa paikallisen ministerin avustamana vienti- ja tuontiyritys.

Elomaa kertoi todistuksessa lähettäneensä ghanalaiselta tililtä nostamansa varat takaisin Ghanaan maan Suomessa vierailleiden kansalaisten mukana. Eri henkilöiden mukana lähti kerrallaan 10 000 euroa. Elomaa ei ole itse pystynyt matkustamaan Ghanaan terveydentilansa vuoksi.


Puolustus esitti todisteena sveitsiläisen tilin sulkemiseen liittyvän asiakirjan. Siinä on molempien, Kimmo ja Ritva Elomaan allekirjoitukset. Puolustuksen mukaan tämä todisti, että varat olivat Ritva Elomaan.

Kimmo Elomaa kertoi todistuksessaan, ettei hänen vaimonsa ollut todennäköisesti ennen poliisitutkintaa tietoinen, että varat, yli 400 000 euroa, ovat nykyään ghanalaisessa pankissa. Ritva Elomaa ei todistuksen mukaan ole koskaan kysellyt rahojen perään.

Ritva Elomaan oli alun perin tarkoitus olla todistajana käräjäoikeuden käsittelyssä, mutta hän ei tullut paikalle vedoten kieltäytymisoikeuteen. Suomen lain mukaan lähiomaistaan vastaan ei tarvitse todistaa.

Syyttäjä esitti todisteina pankin virkailijoiden välistä viestinvaihtoa, jossa oli tilin yhteydessä mainittu ainoastaan Kimmo Elomaan nimi.


Seteliniput aamutakin taskussa

Puolustuksen mukaan Elomaan aamutakin taskusta pariskunnan omakotitalosta löydetyt seteliniput olivat rahoja, jotka Ritva Elomaa oli nostanut muun muassa talokustannuksia ja koirien ylläpitoa varten.

– Vaimoni ei voi siirtää tililleni yli 500 euroa ilman, että ulosotto vie sen. Sen vuoksi joudumme pitämään kotona suurta määrää käteistä, Elomaa sanoi todistuksessaan.

Syyttäjä vetosi setelinippujen ympärillä oleviin kuitteihin. Ne olivat kuitteja ghanalaiselta tililtä tehdyistä käteisnostoista, mikä syyttäjän mukaan osoitti, että kyseiset seteliniput olivat tililtä nostettuja rahoja. Puolustuksen mukaan kuitit eivät liittyneet millään lailla rahoihin.

Puolustus esitti myös todisteena Ritva Elomaan tiliotteita, joissa näkyi useita suuria käteisnostoja hänen henkilökohtaiselta tililtään.

Elomaata syytetään myös ampuma-aserikoksesta. Häneltä löydettiin kotietsinnän yhteydessä Smith&Wesson -pienoispistooli, äänenvaimennin ja kahdeksaa patruunaa. Elomaa tunnusti rikoksen.

Hän oli vastaanottanut aseen 20 vuotta sitten, eikä hänellä ollut asianmukaista lupaa siihen.