Turkulainen Mikko, 43, toi harvinaisen 80-luvun legokokoelmansa näytteille – ”legendaarisella sarjalla” muhkea hintalappu

Raisiossa järjestetty legotapahtuma toi harrastajat ja rakentelijat yhteen.

Raisiossa järjestettiin legotapahtuma. Mikko Aallolla (vas.) on melkein kaikki Classic Space -sarjan legot.

19.5.2019 7:03

Monen suomalaisen kodin varastossa tai ullakolla saattaa tälläkin hetkellä majailla aarteita. Ne eivät ole ehkä aarteita kaikille, mutta esimerkiksi turkulaiselle Mikko Aallolle, 43, saattavat olla.

Hän löysi omat aarteensa 10 vuoden tauon jälkeen vuonna 2007.

– Vanhempani möivät silloin kotitaloni, ja vintiltä löytyivät tyhjennyksen aikana minun vanhat legoni. Ne oli kaikki säilötty esitteineen päivineen.

Mikko Aallolla on melkein kaikki Classic Space -sarjan legot.

Näyttelyn asettelemisessa meni aikaa viisi tuntia.

Nyt Aallolla on kenties Suomen mittavin kokoelma 80–90-luvulla valmistelun Classic Space -sarjan legoja. Sen ajan lapset saattavat hyvinkin muistaa sen yhtenä suosituimmista legosarjoista. Muita olivat kaupunki ja linna.

– Classic Space tuli tasan 40 vuotta sitten markkinoille. Tämä on aika legendaarinen sarja ja erittäin haluttu etenkin ulkomaalaisten keräilijöiden keskuudessa. Legoja on hankala löytää nykyään hyvässä kunnossa.

Aalto toi lauantaina kokoelmansa – tai noin puolet siitä – ensimmäistä kertaa muiden nähtäväksi, kun legokauppa PiiPoon tapahtuma rantautui Raisioon. Viisimetrinen pöytä oli täynnä erilaisia avaruus- ja tutkimusaluksia, monia useita kappaleita.

– Vaikka tämä tapahtuma on lapsille, minun pöytäni kiinnostaa ehkä enemmän vanhempia. Pari kertaa olen jo kuullut pöydän vierestä, että ”Katso, iskällä oli tällainen lapsena”, Aalto kertoo.

Classic Space -sarjaan on tehty noin 80 erilaista osaa. Aallolta puuttuu enää muutama. Kokoelmassa on myös harvinaisuuksia.

– Tämä tutkimusalus julkaistiin vain jenkeissä, hän esittelee.

Tämä tutkimusalus tuli kauppoihin vain Yhdysvalloissa.

Aallon kokoelma kasvaa välillä viikoittain, välillä harvemmin.

– Koska keräilen vanhoja legoja, se riippuu ihan siitä, miten on tarjontaa. Tilaan aika paljon esimerkiksi Saksasta ja Hollannista.

Aalto saisi kokoelmastaan tuhansia euroja, mutta hän ei edes harkitse myyvänsä sitä. Rakentelukin viehättää edelleen, siitä on todisteena myös tämä näyttely.

– Mikään näistä ei ollut valmiina, vaan rakensin kaikki tapahtumaa varten. Kyllä tässä on viikon verran painettu ympäripyöreää päivää. Loma ei ihan sattumalta osunut tähän väliin, Aalto naurahtaa.

Aallon ja viereisen pöydän Erkki Lankisen kokoelma ovat upea todiste siitä, miten legot ovat aikojen saatossa kehittyneet. Lankisen massiivinen Millennium Falcon -alus on kuin toiselta planeetalta Aallon suurimman Space Classic -aluksen vieressä. Jälkimmäisen rakentamiseen meni 25 minuuttia, ensimmäisen 25 tuntia.

– Minulla on kaksi pientä lasta, jotka vähän häiritsivät rakennusprojektia, Lankinen heittää.

Nykyiset ja menneet legoalukset poikkeavat toisistaan. Erkki Lankinen (vas.) ja Mikko Aalto esittelevät 2010- ja 1980-luvun aluksia.

Ilmestyessään vuonna 2017 aluksella oli hintaa 999 euroa. Lankisella kävi kuitenkin tuuri: hän sattui olemaan loppuunmyyntiä tekevässä lelukaupassa oikeaan aikaan ja sai viimeisen kappaleen – puoleen hintaan.

– Edellä jonossa oleva harrastaja sai toiseksi viimeisen. Hänkin on tänään täällä.

Millennium Falcon maksoi ilmestyessään noin 1000 euroa.

Aalto ja Lankinen ovat niitä harrastajia, jotka rakentavat ohjeista, mutta on myös paljon niitä, jotka tekevät esimerkiksi kuuluisia rakennuksia omasta päästään.

Kimmo Turtiainen esittelee vielä hiukan keskeneräistä Siikaisten kirkkoa, joka on kopio hänen syntymäpaikkansa kirkosta.

– Sain tähän alkuperäiset piirustukset, ja olen ostanut tähän sopivia legoja eri paikoista. Olen myös ottanut kymmeniä valokuvia tätä varten, hän kertoo.

Vieressä on näyttävä, ohjeista rakennettu Taj Mahal sekä lukuisia kaupunki-siluetteja. Onpa mukana muutama harvinaisuuskin.

– Tähän ei saa enää mistään legoja. Hinta nousee lähemmäs tuhatta euroa, Turtiainen kertoo osoittaen punaista Chicago Robe Housen pienoismallia.

Kimmo Turtiainen on rakentanut kotipaikkakuntansa Siikaisten kirkon alkuperäisten piirrustusten mukaan.

Chicago Robe Housen hinta huitelee vajaan 1000 euron tienoilla.

Eivätkä rakennukset ole ainoita, joita legotaiteilijan käsistä syntyy. Hän tekee tilauksesta tauluja, joihin voi ikuistaa vaikkapa synttärisankarin kasvot – legoilla tietenkin.

– Tein kuvankäsittelyohjelmaan itse asetukset, joiden avulla voin etsiä oikeansävyisiä legopalikoita tauluihin, hän kertoo.

Kimmo Turtiaisen harrastuksiin kuuluvat myös legoista tehdyt muotokuvat.

Raisiossa oli liikkeellä myös potentiaalisia tulevia legokeräilijöitä. Kuusivuotias Lauri Savontaus kaivaa innokkaasti pöydälle kipattua legokasaa, ja valtaistuin alkaa pikkuhiljaa hahmottua.

– Rakennan kotona legoilla isosiskon kanssa. Löysin täältä alustan, jonka joku oli aloittanut, ja jatkoin sitä, hän kertoo.

– Minulla on kotona paljon Ninja K- ja Minecraft-legoja.

Mikko (vas.) ja Lauri Savontaus olivat löytäneet tekemistä legokasan luota.

Lauri rakensi valtaistuinta isänsä avustuksella.

Isä Mikko Savontaus tyytyy lähinnä avustajan rooliin. Legoinnostus on ehkä kuitenkin vähän puskemassa esiin.

– Kuulin, että nämä saattavat olla arvokkaita. Täytyy varmaan katsoa, löytyisikö vintiltä omia vanhoja legoja.

– Tuo Classic Space oli lapsuuden suosikkini, hän viittaa Aallon kokoelmaan.

Vaikka PiiPoo rantautui nyt ensimmäistä kertaa Turun seudulle, samantyyppisiä tapahtumia on ollut ympäri Suomen jo kymmenisen vuotta.

– Kiertue huipentuu syksyllä Helsinkiin, johon odotamme 15 000 kävijää, yrittäjä Timo Ranto kertoo.

Suomen ainoa legojen erikoiskauppa on ollut pystyssä kolme vuotta. Neljän ilmajokisen Rannon veljeksen äiti piti jo aiemmin legoihin erikoistunutta lelukauppaa, joka on nykyisen Helsingissä toimivan liikkeen edeltäjä.

– Tämä on perheyritys. Meitä on tässä neljä veljestä, ja lisäksi yhden vaimo on töissä liikkeessä, Timo Ranto kertoo.

Juho (vas.), Tuomo, Timo ja Lauri Ranto pyörittävät yhdessä Suomen ainoaa legokauppaa PiiPoota.

Jos 80-luvulla keräiltiin pääasiassa kolmea sarjaa, nyt palikoita löytyy Disney-prinsessoista Marvel-supersankareihin ja Harry Potter-hahmoihin. Pienten keltapäisten legoukkojen vakiona pysyvä vieno hymy on jalostunut irvistykseksi, nauruksi ja hämmästykseksi.

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut, ja se on kenties se kaikkein olennaisin.

– Kaikki legopalikat käyvät edelleen yhteen kaikkien muiden legopalikoiden kanssa, ja niitä saa itse rakentaa miten haluaa, Ranto summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?