Turun kouluissa paljastunut järkyttävä seksi-ilmiö tyrmistyttää jopa poliisia: ”Ei aiemmin näin laajamittaista”

Julkaistu:

Jopa alaikäiset voivat saada tämänkaltaisesta toiminnasta isot sakot.
Kaarinan ja Turun kouluissa paljastunut oppilaiden välinen alastonkuvien ja -videoiden lähettely on järkyttänyt vanhempia. Kaarinalaisesta koulusta lähti keskiviikkona tieto asiasta 5.–8.-luokkalaisten koteihin.

Jotkut oppilaat ovat kertoneet, että kuvien tarkoituksena on etsiä seksikumppania, jonka kanssa harjoitella ennen ”sen oikean” löytymistä. Seksiä harrastettaessa ei käytetä kondomia, koska se ”pilaa nautinnon”.

Kuvia on julkaistu Instagram-tileillä, joita ovat hallinneet ilmeisesti turkulaiset nuoret.

Kaarinalaiskoulun rehtori kertoi Ilta-Sanomille tehneensä asiasta ilmoituksen poliisille. Vaikka Instagram-tilit on suljettu, kuvat ovat voineet levitä jo laajallekin.
Rikoskomisario Petri Lamppu toimii tutkinnanjohtajana Turun poliisin yksikössä, joka tutkii muun muassa lapsiin kohdistuneita rikoksia Turun seudulla. Hän ei ollut nähnyt vielä rikosilmoitusta asiasta torstaina päivällä.

– Käsittelyssä voi mennä hetki, joten jos ilmoitus on tuore, se ei ole välttämättä tullut vielä meille asti.

Hän oli kuitenkin kuullut tapauksesta jo muuta kautta.

– Jos laajuudesta puhutaan, niin tuollaista ei ole kyllä ollut aiemmin. Yksittäisiä tapauksia on kyllä säännöllisin väliajoin, mutta ei näin laajamittaista toimintaa. Peruskuvio on se, että joku lähettää kuvan tyhmyyksissään, ja se lähtee leviämään.

Instagram-tileillä olleissa kuvissa on saattanut näkyä henkilön kasvot ja kuvien yhteydessä nimi. Lamppu muistuttaa, että vaikka tili olisi alaikäisten ylläpitämä ja kuvissa esiintyvät henkilöt antaneet suostumuksensa julkaisuun, kyseessä voi olla silti rikos tai tekijän iästä riippuen vähintään rikollinen teko.

– Pääsääntöisesti tapausta tutkitaan tällöin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisenä. Jos kuvia on vain jonkun hallussa, kyseessä on sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapito.

Olennainen asia rangaistuksen määräytymisessä on ikä. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, 15–18-vuotias voi saada alennetun tuomion.

– Korvauksia voi joutua maksamaan, oli ikä mikä tahansa. Vahingonkorvauksia ei voi välttää, Lamppu sanoo.

Seksikumppanin etsiminen ei tässä tapauksessa ole todennäköisesti rikos. Rehtorin antamien tietojen mukaan kyse olisi oppilaiden välisestä viestittelystä, jossa ei ole ollut mukana aikuisia.

– Jos ollaan samanikäisiä, samalla kehitystasolla, vapaaehtoisesti mukana, eikä raha liiku, silloin kyseessä ei ole rikos. Se riippuu aina ikäerosta ja kypsyystasosta, Lamppu sanoo.

Vaikka Instagram-tilit on suljettu, poliisi voi päästä kuvien jäljille myös jälkikäteen.

– Monesti luullaan, että kuvat on poistettu, mutta päätelaitteelta voi löytyä yllättäväkin paljon tietoja. Ne on usein palautettavissa ainakin osittain.

Vaikka nuorten ehkä ajatellaan olevan ajan hermolla ja tietävän sosiaalisen median vaarat, Lampun mukaan valistukselle on tarvetta.

– Tästä aiheesta on niin paljon toitotettu, että kyllä jokaisen pitäisi jo hoksata. Mutta samahan se on näissä koulu-uhkauksissa. Vaikka niistä kuinka kirjoitetaan, kuinka hölmöjä ne ovat, niin silti ne voivat lähteä leviämään. Nuoret eivät ole aina kovin rationaalisia ajattelussaan.

Jatkossa poliisilla on kuitenkin entistä paremmat valmiudet puuttua nuoriin kohdistuviin seksuaalirikoksiin.

– Oulun tapausten jälkimainingeissa poliisi sai lisärahoitusta netissä tapahtuviin ja yleensäkin seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn. Lounais-Suomen poliisi saa kaksi lisävakanssia, joiden pääpaino on seksuaalirikosten ehkäisyssä valistuksen ja tiedonhankinnan keinoin, Lamppu kertoo.

– Kun saadaan rekrytoinnit hoidettua, pystytään varmasti tekemään extraa. Tarkoitus on aloittaa koulujen alkaessa tai toivottavasti jo aiemmin.