Tomi ja Maare heräsivät merestä kuuluviin avunpyyntöihin ja ryntäsivät epäröimättä pimeyteen – meripelastusjohtaja ylistää sankareita

Julkaistu: , Päivitetty:

Salolaispariskunnan neuvokas toiminta todennäköisesti pelasti mereen joutuneen miehen hengen.
Tomi, 58, ja Maare Akkola, 59, nukkuivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Salon Mathildedalin venesatamassa veneessään, kun puoli yhden aikaan pimeästä alkoi kantautua ääniä.

– Havahduin johonkin huutoon. Ajattelin, että nuoriso palailee juhlista ja huutelee jotain, Tomi Akkola muistelee yön tapahtumia.

Akkolat yrittivät jatkaa uniaan, kunnes huuto erottui tarkemmin. Miesääni huusi apua.

– Avasin veneen kattoluukun, jotta kuulisin paremmin. Joku huusi, ettei jaksa pysyä enää pinnalla.

Akkolat eivät tilanteessa empineet.

– Aloin välittömästi pukemaan pelastuspukua. Sanoin vaimolleni, että soittaa hätänumeroon.

Sankariteko yön pimeässä

Tomi Akkola huusi veden varassa olevalle arviolta kuusikymppiselle mieshenkilölle, että apua oli tulossa ja ryntäsi pimeyteen.

– Oli ihan pimeää. En tiennyt, missä hän oli, mutta seurasin ääntä.

Tomi Akkola myöntää, että miehen pelastaminen vaikutti alkuun epätoivoiselta.

– Se kuulosti siltä, että hän ei kauaa pinnalla pysy. Mietin, miten löydän hänet, oli kuitenkin pimeää. Siinä ajatteli, että mitenköhän käy.

Mies osasi onneksi ohjeistaa sijaintinsa. Kylmän rauhallisesti toiminut Tomi Akkola löysi veden varassa olleen miehen noin sadan metrin päästä, laituriin kiinnitetyn veneen takaa.

Seuraavaksi Tomi Akkola heitti pelastusrenkaan miehelle, meni veneeseen ja auttoi miestä pelastusrenkaan kanssa. Sen jälkeen hän jäi makaamaan veneen takaosaan kannatellakseen miestä veden pinnalla.

Tuntemattomat nuorukaiset saapuivat apuun

Pian myös Maare Akkola saapui paikalla ja heitti köyden, jonka Tomi Akkola sitoi pelastusrenkaaseen.

– Uitimme hänet laiturin reunaan ja totesimme, että meidän voimillamme häntä ei saisi ylös. Laiturilla on asianmukaiset tikapuut, mutta niistä ei ollut tässä kohtaa hyötyä, sillä emme olisi pystyneet kuljettamaan häntä sinne, eikä hän pystynyt itse mitään tekemään.

Apuun huudettiin sataman läheisyydessä olleet kaksi nuorta miestä. Veden varassa ollut mies nostettiin yhteisvoimin kuivalle maalle.

– Nämä nuoret miehet antoivat hänelle omia villapaitojaan ja takin. Käärimme veden varassa olleen kuiviin vaatteisiin ja lämmitimme häntä omalla kehon lämmöllä. Vaimoni haki veneestä myös avaruuslakanan. Pian paikalle tulivat helikopteri, palolaitoksen yksikkö ja ambulanssi.

Tomi Akkola haluaa antaa kiitosta toistaiseksi tuntemattomille apuvoimille.

– Nuoret kaverit pitivät veden varassa ollutta miestä jutuillaan hereillä, jotta tajunnantaso säilyi.

Tietoisku 60-luvulta muistui mieleen – toiveissa juttutuokio pelastetun kanssa

Turun Meripelastuskeskus vahvistaa tilanteen. Meripelastusjohtaja Petri Kippola ylistää salolaista pariskuntaa.

Meripelastetun miehen arvioidaan olleen meressä noin puolen tunnin ajan. Meripelastuskeskuksen mukaan hypoterminen mies saatiin nostettua merestä tajuissaan. Ensihoitoyksikkö kuljetti miehen jatkohoitoon.

– Ansiomerkkiä varmasti esitetään. Rajavartiolaitoksen proseduuri menee niin, että meripelastusjohtaja esittää sitä omille esimiehilleen, Kippola sanoo.

Tomi Akkola itse kuvailee tekoa vaatimattomasti. Akkolan mukaan pariskunta teki tilanteessa ”sen minkä pystyi”.

– Muistan hyvin 60-luvulta tietoiskun, jossa neuvotaan rauhoittamaan jäihin pudonnutta kaveria sanomalla hänelle, että ota ihan rauhallisesti, kyllä sinä selviät. Se oli ensimmäinen asia, jonka huusin hänelle. Se tuli jostain takaraivosta.

Akkolat eivät ole vielä keskustellut vedestä pelastetun miehen kanssa. He kuitenkin vaihtaisivat mielellään pari sanaa.

– Voisin kiittää häntä siitä, että hän jaksoi uskoa siihen, että joku tulee pelastamaan, Tomi Akkola sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt