Lapsivaimosta epäilty sai kovat syytteet Turussa - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Lapsivaimosta epäilty sai kovat syytteet Turussa

Julkaistu: 2.5.2019 10:28

Irakista vaimoksi Suomeen tulleen tytön epäillään olleen oikeasti 14-vuotias.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus aloitti torstaina Turussa poikkeuksellisen rikosjutun käsittelyn. Oikeudessa luettiin syytteet 28-vuotiaalle irakilaistaustaiselle miehelle, jonka epäillään menneen naimisiin Irakista Suomeen tulleen 14-vuotiaan tytön kanssa.

Syyte pitää sisällään raskaita rikosnimikkeitä. Miestä syytetään ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä ja väärennyksestä. Rikosten epäillään tapahtuneen touko-heinäkuussa 2014, jolloin mies oli naimisissa jutun asianomistajan kanssa.

Syytteet luettiin suljettujen ovien takana, sillä käsittely määrättiin salaiseksi uhrin yksityisyyden turvaamiseksi.

– Harkitsimme, olisiko jutun voinut käsitellä avoimena joidenkin nimikkeiden osalta. Tämä on kuitenkin sen kaltainen kokonaisuus, ettei se olisi ollut mahdollista asianomistajan henkilöllisyyden paljastumatta, oikeuden puheenjohtaja Elise Salpaoja totesi.

Syytetyllä oli oikeustalolla seuranaan sukulaismies ja iäkäs, kirjavaa huivia käyttänyt nainen. Hekään eivät saaneet jäädä seuraamaan suljettua käsittelyä.

Asianomistaja eli 14-vuotiaaksi arvioitu miehen entinen vaimo ei ollut itse paikalla istuntosalissa ainakaan vielä siinä vaiheessa, kun yleisöä pyydettiin poistumaan.

Syytetty 28-vuotias mies on syntyjään Irakista, mutta on asunut Suomessa lapsesta lähtien. Hänellä on Suomen ja Irakin kansalaisuudet.

Mies ja rikosjutun asianomistajana oleva tyttö menivät naimisiin Irakissa vuonna 2014. Tytölle maksettiin islamilaisen kulttuurin mukainen mahr eli myötäjäiset. Epäily ihmiskaupasta perustuu IS:n tietojen mukaan ainakin osin tämän myötäjäisrahan maksamiseen.

Mies palasi vihkimisen jälkeen Suomeen. Tyttö matkusti ensin Turkkiin, jossa hän anoi Suomen suurlähetystöstä oleskelulupaa. Hän esitti Irakin passin, jonka mukaan hän oli 19-vuotias.

Saatuaan oleskeluluvan tyttö tuli Suomeen. Maistraatti kirjasi avioliiton väestötietojärjestelmään ja myönsi tytölle suomalaisen henkilötunnuksen, jossa syntymäaika oli merkitty passin mukaiseksi.

Avioliitto ei kestänyt kauaa. Alle kolmen kuukauden yhteisasumisen jälkeen tyttö muutti toiseen kaupunkiin ja haki avioeroa.

Tämän jälkeen tyttö synnytti poikalapsen. Pojan huoltajuudesta on riidelty käräjillä asti.

Tyttö teki miehestä myös rikosilmoituksen. Syyttäjä ei kuitenkaan löytänyt näyttöä väitetystä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta, joten syytteitä ei tuolloin nostettu.

Uusi rikostutkinta alkoi, kun Irakista ilmaantui tytölle toinen passi. Tämän tytön sukulaisten lähettämän passin mukaan hän ei olisikaan ollut naimisiin mennessään 19-vuotias, kuten oli luultu, vaan vain 14-vuotias.

Heräsi epäily, että ensimmäinen passi olikin väärennetty.

Jutun selvittely on kestänyt pitkään. Passien aitoutta on pyritty selvittämään Irakin viranomaisilta. Tytön ikää on pyritty määrittämään lääketieteellisin tutkimuksin, joissa on tutkittu hänen käsiensä ja ranteidensa luita. Ne eivät alaikäisillä vielä ole täysin kypsyneet.

Syyttäjä päätyi siihen näkemykseen, että tyttö oli tosiasiassa alaikäinen.

Esitutkinnassa mies on kiistänyt rikosepäilyt. Hänen mukaansa syytökset ovat liittyneet lapsen huoltoriitaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn neljä istuntopäivää.

Lisää aiheesta