Kuinka kauan kananmuna oikeasti säilyy? Näin vastaavat asiantuntijat

Kananmunan säilymiseen vaikuttaa parikin eri asiaa.

Laitilalaisen Munax Oy:n hihnoilla kulkee pääsiäisen aikaan kaksi miljoonaa munaa päivässä. Kuvassa toimitusjohtaja Janne Torikka ja viestintäpäällikkö Lisa Savola.

19.4.2019 8:14

Jääkaapissa on paketti kananmunia, mutta parasta ennen -päiväys on mennyt jo kuukausi sitten. Äiti on kehottanut luottamaan omaan hajuaistiin, mutta mitäs jos salakavala, hajuton mutta vanha muna aiheuttaakin vatsanväänteitä?

Suomalaisten munankulutus kasvaa pääsiäisenä jopa kolmanneksen, joten kananmunia saattaa jäädä kaappiin lojumaan pitkäksikin aikaa. Mutta kuinka pitkään niitä kannattaa säilyttää?

– Kananmuna ei pilaannu, ellei kuori murru tai se saa kosteutta. Muuten kananmuna vain kuivuu, laitilalaisen Munax Oy:n viestintäpäällikkö Lisa Savola kertoo.

Olennainen asia säilymisessä on tasainen lämpötila. Muna tykkää eniten +14 asteen lämmöstä, mutta jääkaapin viileys käy sille ihan hyvin, kunhan lämpötila ympärillä ei heilahtele.

– Suomessa muniin leimataan parasta ennen -päiväys 28 päivän päähän. Kun sama muna laitetaan kansainväliseen kauppaan, siihen leimataan 120 vuorokautta. Eri maissa on erilainen lainsäädäntö, Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka huomauttaa.

Kananmunaa voi siis huoletta popsia neljä kuukautta ostopäivästä, kunhan sitä on säilyttänyt asianmukaisella tavalla. Kananmuna on nimittäin herkkä kaveri imemään itseensä kaikenlaista.

– Oma rasia on paras säilytyspaikka. Muniin voi saada esimerkiksi kalan, meetwurstin tai appelsiinin maun, jos niitä laittaa kuoren päälle. Muna hengittää aromia itseensä, Savola kertoo.

Etenkin pääsiäisenä keitetyistä munista voi olla vaikea irrottaa kuorta. Siihen on looginen selitys.

– Meillä vitsaillaan, että munat ovat pääsiäisen aikaan melkein lämpimiä, kun ne lähtevät kauppoihin. Tosi tuoreista munista kuori lähtee huonommin irti. Jos malttaa säilyttää munaa viikon kaapissa, kuori lähtee helpommin, Savola sanoo.

Toinen yleisesti tunnettu konsti on tietysti hyvä jäähdyttäminen keittämisen jälkeen. Jos jäähdyttäminen tehdään huonosti, saattaa keltuaiseen jäädä ”surureunus” eli tumma rinkula.

Entäpä onko sillä merkitystä, paneeko kananmunan keittymään kuumaan vai kylmään veteen?

– Sillä ei ole merkitystä paitsi tietysti keittoaikaan, Torikka vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?