Kaarinalainen opettaja tuomittiin virka-aseman väärinkäytöksestä – toivoi viestissä naisoppilasta seksilelukseen

Julkaistu:

Musiikinopettaja lähetteli seksuaalissävytteisiä viestejä useille oppilaille.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Kaarinassa työskennelleen musiikinopettajan virka-aseman väärinkäytöksestä.

Miespuolinen opettaja työskenteli Kaarinan lukiossa marraskuusta 2015 vuoden 2017 loppuun. Hän lähetti tuona aikana useita seksuaalissävytteisiä viestejä naispuolisille oppilailleen Snapchat- ja Whatsapp-sovellusten avulla.

Käsittelystä kuultiin vastaajan lisäksi kuuttatoista todistajaa, joiden joukossa oli oppilaita, opettajia ja oppilaiden vanhempia.

Opettaja oli oppilaiden keskuudessa erittäin pidetty, ja häntä pidettiin pätevänä. Hänellä oli oppilaisiinsa luottamuksellinen suhde, ja osan heistä hän oli tuntenut jo ennen aloittamistaan Kaarinan lukiossa.

Yksi todistajista kertoi, että hän oli viestitellyt keväällä 2017 opettajan kanssa päivittäin. Naisen mukaan opettaja oli antanut hänelle lempinimen ”jakorasia”.

Viestittely oli ollut sävyltään seksuaalista. Viesteissä opettaja oli muun muassa kertonut oppilaan olevan seksikäs tapaus, yllyttänyt oppilasta pukeutumaan ilman liivejä, yllyttänyt tätä lähettämään kuvia, todennut, että oppilas näyttäisi vielä paremmalta ilman paitaa sekä todennut toivovansa, että saisi oppilaan pariksi päiväksi henkilökohtaiseksi seksileluksi. Nainen oli ollut opettajan oppilaana syksystä 2015 alkaen. Hän oli ollut tuolloin 17-vuotias.

Todisteena esitettiin kuvat, jotka nainen oli ottanut viesteistä, ennen kuin hän oli poistanut ne opettajan käskystä.

Opettaja oli ollut mukana ainoana aikuisena kuoroleirillä, jossa hän oli antanut alaikäisten oppilaiden juoda alkoholia. Opettaja oli ilmoittanut, että kuvia ei saa ottaa, jotta ei näkyisi, että hän olisi heidän kanssa juomassa. Alkoholi piti juoda pahvimukista. Erään todistajan mukaan tilaisuudessa pelattiin juomapeliä, jossa piti esittää härskejä kysymyksiä. Oppilaat kertoivat tuolloin muun muassa omista seksikokemuksistaan.

Opettaja oli myös ollut kahteen eri otteeseen oppilaiden kanssa baarissa. Mukana oli ollut alaikäisiä oppilaita.

Todistajien mukaan opettajalla oli ollut suosikkioppilaita, ja hän oli kertonut asiasta kyseisille henkilöille. Yksi todistajista kertoi saaneensa kurssimerkinnän tekemättä mitään.

Opettaja oli toistuvasti yrittänyt käännyttää oppilaita toista opettajaa vastaan. Hän oli esittänyt oppilaille, että he eivät menisi toisen opettajan tunneille ja että kyseisen opettajan ”käytös” tulisi saada koulun johdon tietoisuuteen. Eräässä oppilaalle lähetetystä Whatsapp-viestissä hän oli kysynyt, pitäisikö toiselle opettajalle ”vittuilla urakalla” ja että hänen mielestään opettajan voisi ”vetää kölin alta”.

Vastaaja vetosi puolustuksessaan siihen, että koska hänet rekrytoitiin irtisanotun musiikinopettajan tilalle ilman, että virka oli julistettu haettavaksi, hän ei ollut määräaikaisessa virkasuhteessa ennen kesäkuuta 2016 eikä näin ollen voinut syyllistyä tuolloin virkarikokseen. Hän vetosi myös siihen, että hänelle ei tehty rekrytoinnin yhteydessä esteettömyysselvitystä.

Käräjäoikeus linjasi, että opettaja oli ollut virkamies koko syytteen teonkuvauksen mainittuna aikana ja hän oli virkamiehenä osallistunut päätöksentekoon antaessaan oppilaille arvosanoja.

Käräjäoikeus totesi, että neljä oppilasta oli ollut opettajan käskyvallassa ja välittömässä valvonnassa ja siten hänestä riippuvaisia ja tavanomaista turvattomammassa asemassa.

Opettaja tuomittiin 40 päivän ehdolliseen vankeuteen virka-aseman väärinkäytöksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.