Pienen paikkakunnan kauppias pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä – huomasi nyt erikoisen yksityiskohdan äänestäjien käytöksessä - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Pienen paikkakunnan kauppias pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä – huomasi nyt erikoisen yksityiskohdan äänestäjien käytöksessä

Mikko Lunden mainosti Salon ja Someron alueilla.

Julkaistu: 15.4.2019 15:41

Somerolainen perussuomalaisten ehdokas Mikko Lundén yllättyi äänisaaliistaan.

Salosta kotoisin oleva kauppias Mikko Lundén, 39, on yksi vastavalituista uusista kansanedustajista. Eduskuntapaikkaa ei juhlittu pitkän kaavan kautta, sillä Ilta-Sanomat tavoitti perussuomalaisen poliitikon maanantaina lapsenhoitohommista.

– Meillä on neljä lasta, viisikuukautinen, kaksivuotias, seitsemänvuotias ja yhdeksänvuotias. Ei ole vapaa-ajan ongelmia, hän naurahtaa.

Tämä lisäksi Lundén työskentelee kauppiaana somerolaisessa K-marketissa. Perhe oli miettinyt valmiiksi järjestelyt, jos eduskuntapaikka tulee.

– Vaimo astuu nyt minun pieniin saappaisiini kaupassa. Lisäksi minulla on todella hyvä henkilökunta. Tällä on myös työllistävä vaikutus, sillä palkkaan todennäköisesti yhden henkilön lisää, Lundén kertoo.

Lundén oli ehdokkaana jo edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015. Silloin hän tuli toisen ehdokkaan tilalle vain kahdeksan viikkoa ennen vaaleja. Siitäkin huolimatta ääniä kertyi parituhatta, mikä rohkaisi yrittämään uudestaan.

– Panin nyt kaikki paukut Someron ja Salon alueisiin, sillä Turussa oli niin kovia ehdokkaita. Kävin toki sielläkin muutamaan otteeseen.

Vaikka Lundén myöntää olevansa yllättynyt äänisaaliistaan (4 504), hän alkoi aavistella hyvää tulosta noin viikko ennen vaaleja.

– Silloin alkoi tulla ihan valtavasti yhteydenottoja, 5–20 päivässä, viestejä, sähköposteja ja puheluita. Ihmiset tekivät ikään kuin omia vaalikoneitaan ja kyselivät minulta 3–4 kysymystä.

– Olen ollut vuodesta 2009 kuntapolitiikassa mukana, eikä koskaan ole ollut tällaista, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsenenä toimiva Lundén ihmettelee.

Hän uskoo, että monet miettivät ehdokasvalintaansa viime metreille asti.

– Ihmiset olivat myös jotenkin tosi aktiivisia tällä kertaa.

Eduskunnan keltanokka aikoo lähteä Helsinkiin nöyrin mielin, mutta omat tärkeät teemat, maatalous ja turvallisuus, mielessä pitäen.

– Kun maalaispoika lähtee isolle kirkolle, niin kyllähän siinä on vähän perhosia vatsasssa. Tiistaina on ensimmäinen eduskuntaryhmän kokous, joten pitää lähteä ostamaan puku paikallisesta liikkeestä. Vaatekaappi menee uusiksi, hän nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?