Syrjäseutujen asukkaat kärsivät harvenevista äänestyspaikoista – Karunalainen Riitta Liikkanen sai eteensä tärkeän tehtävän

Julkaistu:

Ilta-Sanomat tutustui vaalipäivään Turun saaristossa. Vaalivalvojilla oli aikaa rupatella toimittajalle ja äänestäjille.
– Ovatkohan ihmiset katsomassa formuloita kotona? vaalivalvojat pohtivat, kun kello lyö yhdeksän, eikä ketään näy.

Kymmenen yli yhdeksän, juuri sinä kellonlyömänä, kun Kiinan gp:ssä käynnistyvät päristelyt, ovi käy.

Riitta ja Lasse Liikkanen asuvat aivan Sauvossa sijaitsevan Karunan nuorisotalon naapurissa. Äänestäminen varsinaisena vaalipäivänä on perinne, josta ei niin vain luovuta.


Koska Riitta Liikkanen on päivän ensimmäinen äänestäjä, hän saa varmistaa uurnan olevan tyhjä. Eikä uurna ole mikä tahansa laatikko.

– Noita ei ole hirveän montaa enää jäljellä. Tuo taitaa olla sota-ajoilta peräisin. Sitä säilytetään nuorisotalon varastossa, ihan niin kuin äänestyskoppejakin, Karunan vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Riski kertoo.


Äänestysalueella on 378 äänioikeutettua, joista 114 kävi äänestämässä ennakkoon. Vaalivalvojat odottavat sunnuntain aikana paikalle noin 150:aa kävijää.

Äänestäjämäärä Karunassa tuskin nousee, sillä jokainen uusi paikkakunnalle muuttaja siirretään nykyään suoraan Sauvon äänestysalueeseen. Muutaman vuoden kuluttua Karunassa ei ehkä enää äänestetä – ainakaan eurovaaleissa.

– Voi olla, että niissä äänestysaktiivisuus jää liian pieneksi, ja siksi joudutaan siirtymään Sauvoon.

Liikkasten mielestä oma äänestyspaikka on ehdottoman tärkeä.

– Tämä on kylän sydän ja tosi tärkeä paikka, Riitta Liikkanen sanoo.


Liikkasten jälkeen saapuu muitakin äänestäjiä. Vaalivalvojat tuntevat heistä kaikki, tervehdyksiä ja kuulumisia vaihdellaan äänestämisen lomassa.

Kun kello lyö illalla kahdeksan, ovat Karunan tulokset todennäköisesti nopeasti selvillä.

– Ääntenlaskussa menee parikymmentä minuuttia. Meitä on täällä 6–7, joten se sujuu nopeasti, Riski kertoo.

Kolmen vartin ajon päässä on Kasnäs, Varsinais-Suomen eteläisin piste, johon pääsee ajamaan autolla. Kylpylässä riittää väkeä, mutta liikuntahallin äänestyspaikalla on hiljaisempaa.

– Tunnin aikana on käynyt kuusi ihmistä, vaalivalvoja Otto Sundqvist kertoo.


Parin tunnin päästä kävijäliikenne on vilkastunut ja äänensä käyttänyt 26 henkilöä. Äänestysvilkkauteen – tai tässä tapauksessa sen puutteeseen – on kuitenkin selvä syy: yli puolet alueen äänioikeutetuista on äänestänyt ennakkoon. Niinpä paikalle odotellaan sunnuntain aikana vain 128:aa äänestäjää.

Monet alueen äänioikeutetuista asuvat saarilla, ja ainoa mahdollisuus päästä äänestyspaikalle sunnuntaina on lautta, virallisemmin yhteysalus.

Kello 12 satamaan kaartaa Aurora, jonka kyydistä purkautuu liuta autoja. Niistä vain pari ajaa kylpylän pihalle. Lopulta Rosalan ja Hiittisten saarilta on lautalla vain neljä äänestäjää.

– Rosalassa oli ennakkoäänestyspaikka, ja se oli varmasti monille helpompi vaihtoehto, vaalivalvoja kertojat.


Rosalalainen Henry Törnqvist kuitenkin päätti hoitaa asian varsinaisena vaalipäivänä.

– Matka ei haitannut, koska sain tehtyä tämä samalla, kun teen reissun Turkuun, hän kertoo.

Hän muistelee Rosalassa olleen aiemmin varsinainenkin äänestyspaikka, mutta se lopetettiin kymmenen vuotta sitten.

Niin on käynyt tai käymässä seuraavien vuosien aikana myös monille muille pienten muuttotappiokuntien äänestyspaikoille. Tulevaisuudessa ihmiset kenties äänestävät entistä enemmän ennakkoon, kun varsinaisena päivänä äänestyspaikka saattaa olla kymmenien kilometrien päässä.

Paikalle vaikka traktorilla

Taalintehtaalla näkyy päivän ensimmäinen kunnon jono. Jos Karunan ja Kasnäsin äänestyspaikat sijaitsivat idyllisesti merimaiseman äärellä, Taalintehtaalla luotetaan perinteiseen koulutaloon.

Alkuiltapäivään mennessä äänensä oli antanut 136 ihmistä. Yksi heistä oli naapurissa asuva Roger Forss, joka saapui paikalle huolimatta tiukasta aikataulusta.

– Opiskelen Kuopiossa ja lähden ajamaan täältä suoraan sinne. Matkassa menee sellaiset seitsemän tuntia, hän kertoo.

Vaikka opiskelut vievät toiselle puolen maata, ei miestä houkuttele muuttaa kokonaan Savon sydämeen.

– Minulla on siellä opiskelija-asunto vuokralla, mutta tämä on kotipaikkani, hän sanoo.


Taalintehtaan äänestysprosentti on aina muuta Kemiönsaarta heikompi. Se johtuu siitä, että kaikki ulkomaille muuttaneet kunnassa kirjoilla olevat asukkaat lasketaan mukaan alueen äänestäjiin.

– Täältä on muuttanut aika paljon ihmisiä Ruotsiin mutta myös muualle. Nytkin heistä vain 15 on äänestänyt ennakkoon. Kaikki muut pienentävät äänestysprosenttia, vaalivalvoja Niilo Lundell selventää.

Taalintehtaalta Paimioon on 50 kilometriä. Väkiluku muuttuu matkalla 2 000:sta 10 000:een, ja sen huomaa äänestyspaikalla.

Paimion kaupungintalolla käy vilske, ja paikalle on saavuttu monenlaisilla menopeleillä – löytyypä rivistöstä yksi traktorikin.

– Nyt on hiukan rauhallisempaa, mutta pari tuntia sitten jonot olivat ulko-ovelle asti, vaalivalvojat kertovat.


Äänestysprosentti on kirjattu tunnin välein fläppitaululle. Se on kasvanut noin neljä prosenttiyksikköä joka tunti, ja kello 14 lukema oli 53,9.

– Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli 72,5. Uskomme, että nyt mennään sen yli, vaalilautakunnan puheenjohtaja Jaana Paasonen sanoo.


Varsinais-Suomen ehdokkaiden joukossa on kaksi paimiolaista. Vaalivalvojat uskovat sillä olevan merkitystä.

– Kyllä se aina vähän aktivoi, kun on tuttuja paikkakuntalaisia ehdolla.

Vanhustenhoito, soten kaatuminen, ilmastoasiat... samat teemat ovat puhuttaneet paimiolaisia kuin koko Suomea vaalien alla. Joitain poikkeuksiakin löytyy.

– Tunnin juna on tärkeä paikallinen aihe ja tuulivoima. Alueella on käynnissä useita tuulivoimahankkeita, Paasonen kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt