Turun puukotuksista jättikulut – korvaukset ja asianajokulut yli 810 000 euroa

Julkaistu:

Asianajajat kuittaavat yli 175 000 euron palkkiot Turun puukotusmurhien oikeudenkäynneistä. Uhreille ja heidän omaisilleen maksetaan erilaisia korvauksia runsaat 635 000 euroa.
Lopulliset kulut ja korvaukset selvisivät keskiviikkona, kun Turun hovioikeus korotti kahdelle uhrille maksettavia oikeudenkäyntikorvauksia lähes 10 000 euroa. Hovioikeus otti kantaa vain kuluihin ja korvauksiin.

Asianajokuluista yli 25 000 euroa syntyi hovioikeudessa, vaikka juttua ei istuttu päivääkään. Tuomittu Abderrahman Bouanane veti valituksensa pois hovioikeudesta.

Käräjäoikeudessa tekijää puolustanut Kaarle Gummerus kuittasi työstään yhteensä lähes 70 000 euroa.

Suurimmat yksittäiset korvaukset saa ensimmäisen uhrin avuksi rientänyt Hassan Zubier. Vakavasti loukkaantuneen Zubierin korvaukset nousevat noin 100 000 euroon. Hänelle ja toiselle uhrille korvataan lisäksi oikeudenkäyntikuluja runsaat 50 000 euroa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Bouananen elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä.

Veronmaksajien piikkiin

Veronmaksajat joutuvat kuittaamaan asianajokulut ja valtaosan korvauksista. Hintalappua kasvattavat lisäksi muun muassa esitutkinta.

– Käytännössä maksajina ovat valtiokonttori ja vakuutusyhtiöt. Aika iso osa menee valtiokonttorin korvattavaksi, Gummerus toteaa Ilta-Sanomille.

Valtiokonttori korvaa muun muassa uhrien kärsimykset, kivut, säryt ja sairaanhoidon. Rikosvahinkona ei korvata pääosin omaisuutta tai vaatteita.

Hovioikeus jätti korvaamatta Gummerukselle 3 300 euron kulut asiantuntijalausunnosta. Lausunnossa professori Martin Scheinin otti kantaa terrorismirikosten tunnusmerkistöön rikoslaissa.

Lausunnon mukaan rikokset eivät olleet terroristisia.

– Hovioikeus katsoi, ettei lausunto ollut tarpeellinen. Tämä on ongelmallista, koska tutkinnanjohtajat ja syyttäjät voivat hankkia tarpeelliseksi katsomiaan lausuntoja, Gummerus muistuttaa.

Onko tämä syytettyjen kannalta oikeusturvaongelma?

– Hyvä kysymys. Tietyissä tilanteissa asiantuntijoilla on enemmän annettavaa kuin yksittäisellä asianajajalla.

Gummeruksen mielestä asialla on laajempaa merkitystä. Asiantuntijalausunnot pitäisi saada oikeusapulain kuluihin.

– Esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksissä voisi käyttää alihankkijoita kuten asianajajia, joilla on tietoa ja kokemusta. Se olisi myös kustannustehokasta.

Oikeudenkäymiskaaren mukaan puolustus voi jättää oikeudelle kirjallisen selvityksen lain soveltamisesta.

– Jatkossa en tule näitä hakemaan omalla riskillä.