Onko tässä Suomen vanhin lemmikki? Yli satavuotias Nikke seuraa omistajaa kaikkialle ja viettää lemmekkäitä hetkiä crocs-sandaalien kanssa

Nikke on yli satavuotias kilpikonna.

Nikke saattaa olla Suomen vanhin lemmikki. Tarkkaa ikää ei tiedä kukaan, yli sata vuotta kumminkin.

10.4.2019 8:17

Nikke saattaa olla Suomen vanhin lemmikki, vaikka ei sen tarkkaa ikää kukaan tiedä. Yli sata vuotta kumminkin. Se on kelpo ikä, myös Niken kaltaisille maakilpikonnille, joiden keski-ikä on 60–80 vuoden tietämissä.

Hoitoperheitä Nikellä on ollut elämänsä aikana ainakin viisi. Ensimmäinen Niken Suomeen tuoneen merimiehen luona luultavasti jo itsenäisyytemme alkuvuosina. Se ei ole tiedossa kenen luona Nikke vietti toisen maailmansodan vuodet.

Nikke heräsi talviunilta tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, helmikuun lopulla.

Mirkka Lahdenperän perheeseen Nikke tuli 1984. Lahdenperän lääkärinä toiminut isä sai kilpikonnan lahjaksi iäkkäältä potilaaltaan, jolla Nikke oli ollut 35 vuotta, siis jo ennen kuin Urho Kekkonen valittiin ensi kertaa presidentiksi.

Koska lääkäriperheessä oli allergioita, kilpikonna oli sopiva lemmikki. Niken nykyinen emäntä Lahdenperä oli tuolloin seitsemän, kilpikonna seitsemänkympin hujakoilla. Hauska sattuma, sillä Lahdenperä on sittemmin norsututkijana perehtynyt toisen pitkäikäisen eläimen elintapoihin.

Nikelle muutto lääkäriperheeseen lienee ollut mieleen, sillä edellisessä paikassa emäntä siirteli konnaa rikkalapiolla, koska ei iljennyt eläimeen koskea.

– Meillä Nikkeä on silitelty, pussailtu ja sille on kerrottu kaikki huolet, Lahdenperä nauraa.

Se sopii Nikelle, joka on lajille epätyypillisen sosiaalinen. Nikke hakeutuu aina sinne missä perheen muutkin jäsenet ovat. Konna kulkee talossa vapaana, mikä aiheuttaa kommelluksia.

– Nikellä on pieneksi eläimeksi uskomattomat voimat. Se usein yrittää pieniin koloihin, joihin pää mahtuu, mutta ei aina kilpi. Sitten se saattaa kulkea jonkin aikaa vaikka jakkara selässä.

Nikke hakeutuu aina sinne missä perheen muutkin jäsenet ovat. Konna kulkee talossa vapaana, mikä aiheuttaa kommelluksia.

Erityisen ihastunut Nikke on kenkiin, hiukan epäsovinnaisella, mutta viriiliydestä kertovalla tavalla.

– Nikke on yhä vetreä. Kun olin lapsi, se tykkäsi isän mustista puukengistä. Nykyisin Nikke yrittää paritella crocsien kanssa.

Lämpimät kesäpäivät Nikke viettää pihalla häkissä. Nykyään katollisessa, sillä kerran sattui niin, että naapurin kissa kävi kääntämässä Niken selälleen.

Joskus Nikke kulkee seurana parisataa metriä postilaatikolle. Säätilat se tietää ikkunasta katsomatta. Jos on sateinen päivä, Nikke ei välttämättä nouse päivällä kuin hetkeksi jaloittelemaan.

Kilpikonna Nikke on vaihtolämpöinen.

Nikke on vaihtolämpöinen. Sillä on oma lämpölamppu, jonka alle se halutessaan suunnistaa lepäilemään. Sen päälle Nikelle maistuu lounas, jossa on tarjolla luonnonkasveja ja vihanneksia eri muodoissa.

– Sen pitäisi syödä maakilpikonnien pellettejä, mutta ne eivät sille kelpaa.

Iästä päätellen ruokavalio on kunnossa ilman pellettejäkin.

Nikelle maistuu lounas, jossa on tarjolla luonnonkasveja ja vihanneksia eri muodoissa.

Nykyisin Nikke asustaa kesät Lahdenperän luona, talvet horrostaa Lahdenperän vanhempien autotallissa, jossa on sopivan tasainen +10 asteen lämpötila.

Talviunilta Nikke heräsi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, helmikuun lopulla. Samaan aikaan kuin Niken tavoin etuajassa heränneet Korkeasaaren karhut.

Niken lajimääritys on hiukan epävarma.

– Emme tiedä onko se nelivarvas- vai kreikankilpikonna, siinä on molempien piirteitä, Lahdenperä toteaa.

Lämpimät kesäpäivät Nikke viettää pihalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?