Vanhus kuoli jouduttuaan toisen asukkaan pahoinpitelemäksi – omainen ihmettelee hoivakodin päätöstä: ”Täysin väärä sijoituspaikka”

Uhrin aviomies kuvailee pahoinpitelijää lapsen tasolle jääneeksi nuoreksi henkilöksi.

Tapio Hurmeen puoliso pahoinpideltiin Esperin hoivakodissa hoivakodin asukkaan toimesta.

2.4.2019 12:46 | Päivitetty 2.4.2019 14:56

Turkulainen Tapio Hurme saattoi vaimonsa 17. tammikuuta hoivakotiin, josta vaimo oli saanut paikan kolmen kuukauden odottelun jälkeen.

Vaimo oli ollut sairaalassa pitkäaikaissairauden, kroonisen syövän vuoksi ja oli innoissaan muutosta. Huone Esperi Care Pietarissa sisustettiin yhdessä.

Neljä päivää myöhemmin vaimo kiidätettiin sairaalaan toisen asukkaan hyökättyä hänen kimppuunsa.

– Vaimoni käveli rollaattorilla käytävällä, ja minä olin hänen takanaan. Tämä nainen tuli, nappasi rollaattorin sarvesta kiinni ja työnsi vaimoni selästä nurin. Häneltä murtui olkavarsi, jonka lisäksi oli silmä ummessa ja muitakin ruhjeita, Hurme kertoo IS:lle.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Hurme muistaa kiinnittäneensä muita asukkaita kymmeniä vuosia nuorempaan naiseen huomiota jo sinä päivänä, kun vaimo muutti yksikköön.

– Odottelin, että vaimoni saapuu invataksilla, kun viereeni tuli nainen, joka ei puhunut mitään ja suttasi värityskirjaa. Hän söi välillä värikyniä, ja käytös oli kuin pikkulapsella. Kysyin henkilökunnalta, onko hän asukkaana täällä, ja vastaus oli kyllä.

Sama nainen oli mennyt kaksi kertaa ennen väkivaltaista välikohtausta Hurmeen vaimon huoneeseen ja yrittänyt viedä kännykän.

– Vaimoni alkoi pelätä häntä sen jälkeen.

Rouva vietti tapahtuman jälkeen kuukauden sairaalassa, jonka jälkeen hän palasi hoivakotiin toiselle osastolle. Aiemmin rollaattorilla kulkenut rouva oli nyt liikuntakyvytön.

– Kun hän oli kaupunginsairaalassa, hänet istutettiin viimeisellä viikolla joka päivä sängystä pyörätuoliin pariksi tunniksi. Kun hän oli Esperi Caressa viikon, häntä ei kertaakaan nostettu istumaan, vaikka erikseen pyysin, Hurme kertoo.

– Viikon päästä huomasin, että vaimoni oli kuivunut. Kysyin, eikö häntä juoteta, mutta henkilökunnan mukaan hän ei halunnut juoda. Hän ei pystynyt juomaan itse ja olisi tarvinnut paljon nestettä lääkityksen vuoksi.

Vaimo toimitettiin uudelleen sairaalaan, jossa hän menehtyi 2. maaliskuuta.

Hurme teki tapauksesta rikosilmoituksen ja otti yhteyttä Turun kaupunkiin sekä teki kantelut aluehallintovirastoon (Avi) ja hoivakotiin.

Koska kyseinen henkilö ei ole turkulainen, Turun kaupungilla ei ollut osuutta henkilön sijoittamiseen kyseiseen yksikköön.

– Sijoitus on tapahtunut henkilön kotikunnan edustajien ja Esperi Care Oy:n kesken, Turun hyvinvointitoimialan palvelualuejohtaja Sari Ahonen kommentoi Hurmeelle lähettämässä lausunnossaan.

Avin mukaan palvelutuottajan tulee lähtökohtaisesti noudattaa toimiluvassa määriteltyä kohderyhmää, mutta yhden tai muutaman yksittäisen kohderyhmään kuulumattoman asiakkaan sijoittaminen vanhusten yksikköön ei vielä tee toiminnasta luvan vastaista.

– Mikäli luvassa määriteltyyn kohderyhmään kuulumaton asiakas sijoitetaan vanhustenhuollon yksikköön, on sijoittavan kunnan ja vastaanottavan yksikön arvioitava asiakkaan soveltuvuus kyseiseen yksikköön sekä asiakkaan omalta kannalta että hoitoyksikön muiden asiakkaiden kannalta, Lounais-Suomen aluehallintoviraston viestintäpäällikkö Tanja Railo kertoo.

Hoitoyksikön tai lähettävän kunnan ei myöskään tarvitse hakea aluehallintovirastolta lupaa sijoittaa nuorta henkilöä vanhusten hoitoyksikköön.

Hurme ei ymmärrä, miten lapsen tasolla oleva henkilö voidaan sijoittaa kahdeksankymppisten vanhusten joukkoon ilman, että muiden asukkaiden omaisille kerrotaan asiasta.

– Jos olisin tiennyt, en olisi päästänyt vaimoani kyseiseen paikkaan.

– Se, joka on tehnyt päätöksen panna tällainen henkilö vanhusten sekaan, tuntee minun näkemykseni mukaan syvää halveksuntaa hyvinvointi-Suomea rakentaneita vanhuksia kohtaan. He ansaitsevat inhimillisen ja turvallisen vanhuuden.

Hurmeen mukaan tapauksen jälkeen osastolle tuli määräys, että yhden hoitajan on jatkuvasti seurattava kyseistä henkilöä.

– Jos hoitaja on henkilön selän takana, eihän hän ehdi välttämättä reagoida. Henkilön sijoituspaikka on yksinkertaisesti väärä.

Hurme ei tiedä, onko henkilö vielä samassa yksikössä.

– Kun kävin hakemassa vaimon tavarat hänen kuolemansa jälkeen, vilkaisin osastolle. Silloin tämä henkilö pyöri siellä.

Lounais-Suomen poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä. Poliisista kerrotaan, että kuolinsyytutkimuksen valmistuttua tutkintanimike voi muuttua kuolemantuottamukseksi.

Esperi Care Oy:n aluejohtaja Kimmo Karvonen vastasi Ilta-Sanomien kysymyksiin sähköpostitse. Hänen mukaansa asiakassijoitukset tapahtuvat kuntien sijoituspäätöksinä. Jos kyseessä on poikkeustapaus, kunta on etukäteen yhteydessä viranomaisiin ja varmistaa siten mahdollisuuden sijoittamiseen.

– Poikkeustapaus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilö on eri ikäinen kuin yksikön muut asukkaat tai kuuluu toisen kunnan palveluiden piiriin.

Päätöstä tehdessä arvioidaan henkilöiden hoitoisuustarve ja soveltuminen hoivakodin arkeen muiden asukkaiden kanssa.

– Sellaisia päätöksiä, joissa henkilön oletetaan muodostavan esimerkiksi uhkan tai riskin muille asukkaille, ei luonnollisestikaan tehdä, Karvonen kommentoi.

Miten Esperi Care aikoo jatkossa taata asiakkaidensa turvallisuuden, jotta tällaisia tapauksia ei sattuisi enempää?

– Voimme todeta, että Esperin hoivakodit ovat turvallisia asuinpaikkoja kaikille asukkaille. Jos asukas on sijoitettu poikkeusluvalla, asukkaan erityistarpeet on huomioitu. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hoitohenkilökuntaa on enemmän.

Hurme ei ole asiasta samaa mieltä.

– Joko tämä henkilö ei tiedä asioista mitään tai hänellä on erikoinen huumorintaju.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Hurme on pettynyt vanhustenhoitoon. Vuosi sitten hänen vaimonsa oli kuntoutuksessa Kaskenlinnan sairaalassa.

– Tai niin sanotussa kuntoutuksessa. Kävin katsomassa häntä, jolloin hänen suunsa kävi kuin kalalla kuivalla maalla ja kädet tärisivät. Pyysin lääkärin välittömästi paikalle, ja vaimoni vietiin ambulanssilla Tyksiin tiputukseen. Seuraavana päivänä hän oli pirteä.

– Olen nyt kaksi kertaa joutunut pyytämään hänelle ambulanssin. Miten potilaan puoliso voi joutua siihen tilanteeseen? Se on aivan käsittämätöntä.

Hurme myöntää, että viimeaikaisten tapahtumien jälkeen omakin tulevaisuus pelottaa.

– Mihin suuret ikäluokat sijoitetaan lähivuosina? Hoivakodeista tullut niin paljon negatiivista, että ne pitäisi ottaa yhteiskunnan haltuun ja siirtää henkilökunta kuntien palvelukseen. Ei vanhusten hoito voi olla pelkkää rahastamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?