Rasismin vastainen viikko yrittää vaikuttaa asenteisiin – Suomen X Factor -tähti: ”Minua on kutsuttu kaikilla nimillä” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Rasismin vastainen viikko yrittää vaikuttaa asenteisiin – Suomen X Factor -tähti: ”Minua on kutsuttu kaikilla nimillä”

Julkaistu: 21.3.2019 18:36, Päivitetty 23.3.2019 10:24

Turussa järjestettiin torstaina Rasismi veks! -tapahtuma, jossa esiintyi 17-vuotias Raid Amiri.

Kansainvälinen rasismin vastainen viikko on esillä monella suomalaisella paikkakunnalla. Turussa on järjestetty alkuviikolla muun muassa keskustelutilaisuus, työpajoja ja lyhytelokuvia.

– Turun kaupunki julistautui syrjinnästä vapaaksi alueeksi syksyllä 2018. Tällaisten tapahtumien avulla on mahdollista tehdä asennemuutoksia, Turun kaupungin kulttuurikoordinaattori Miia Ylijoki kertoo.

Ylijoki oli mukana järjestämässä Rasismi veks! -tapahtumaa Kupittaan urheiluhallilla torstaina. Paikalla oli noin 30 yhdistystä ja järjestöä, ja tutustumassa kävi päivän aikana noin 500 henkeä.

Tapahtumassa esiintyivät maahanmuuttajataustaiset Hassan Maikal, joka tunnetaan artistina ja tubettajana, sekä Raid Amiri, joka muistetaan Suomen X Factorin toiselta kaudelta. Mikael Gabrielin mentoroima, tuolloin 16-vuotias Amiri sijoittui kisassa vuosi sitten kolmanneksi.

Kurditaustainen Amiri on syntynyt Suomessa mutta on saanut kuulla ikäviä kommentteja koko elämänsä.

– Rasismia kohtaavat Suomessa melkein kaikki. Tulee alentuvia katseita ja puheita, varsinkin futiksessa, jota pelasin aikanaan. Minua on kutsuttu kaikilla nimillä, hiekkaneekeriksi, neekeriksi, mamuksi.. näitä kaikkia tulee.

Amirin mielestä futiksessa ei anneta tarpeeksi kovia rangaistuksia rasistisesta huutelusta. Huudot täytyy valitettavasti oppia suodattamaan.

– Huutelijat yrittävät päästä pään sisälle ja pilata peliä. Olin yhteen aika hyvä pelaaja ja tein paljon maaleja. Silloin huutelua tuli enemmän, mutta se vain vahvisti minua, Amiri kuittaa.

Turkulainen Amari sijoittui X Factorissa viime keväänä kolmanneksi.

Amari esiintyi Rasismi Veks! -tapahtumassa torstaina.

Julkisuus toi mukanaan uudet huutelijat. Harva kuitenkaan uskaltaa sanoa mitään päin naamaa.

– Nyt muusikkona vihaviestejä tulee aina välillä. Usein ihmiset piilottelevat sosiaalisessa mediassa, kun eivät uskalla muuta tehdä. Ne vain pitää käsitellä oikealla tavalla ja olla ylpeä siitä, mistä on tullut.

X Factor ei muuttanut Amirin elämää radikaalisti. Tällä hetkellä hän ottaa päivän kerrallaan musiikkiuran kanssa.

– Koulu meni silloin vähän sekaisin, joten olen yrittänyt hoitaa kouluhommat kuntoon ja tehdä sen ohella musiikkia. On ollut hankala keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa. Yritän nyt oppia uusia asioita, ennen kuin keskityn taas kunnolla musiikkiin.

X Factorin toisen kauden kärkikolmikkoa, voittaja Tika Liljegreniä, Hanna-Maaria Tuomelaa tai Amiria ei ole juuri näkynyt julkisuudessa kisan jälkeen. Kaduttaako osallistuminen, kun tie musiikkibisnekseen ei auennutkaan?

– Voitti tai hävisi, se on jokaisesta itsestä kiinni, mitä tekee seuraavaksi. Kaikki on omissa käsissä ja vaatii tietysti minulta enemmän aikaa, kun en voittanut. Aion silti jatkaa omana itseäni, Amiri miettii.

– X Factor oli tosi hieno kokemus, ja pääsin näkemään, millaista on olla muusikko. Tietysti häviäminen meni tunteisiin, mutta jossittelu ei auta. Sain paljon hyviä kontakteja.

Rasisminvastainen viikko on näkynyt eri paikkakunnilla ympäri Suomen.

Rasismin kokeminen ei ole millään lailla lannistanut muusikonalkua. Amiri on kuitenkin sitä mieltä, että tällaisen viikon kaltaisia tempauksia kaivataan.

– Tämä on loistava tapahtuma, jossa maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset pääsevät näkemään toistensa elämää. Pitää kunnioittaa toista ja samalla nauttia omasta elämästä. Olen tosi iloinen, että pääsin esiintymään tänne.

Korjaus 23.3.2019 klo 10.23: Korjattu Raid Amirin nimen kirjoitusasu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?