Viranomaiset tutkivat 15 vanhus­palvelu­yksikköä Turussa – julkaisi listan selvitettävistä paikoista

Julkaistu:

Kuudessa yksikössä toimii palveluntuottajana Turun kaupunki.
Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on vireillä parhaillaan 15 vanhuspalveluiden valvonta- ja kantelutapausta Turun alueella. Näistä kuudessa palveluntuottaja on Turun kaupunki. Lisäksi Turun kaupunki ostaa palveluita kaikilta niiltä yksityisiltä palveluntuottajilta, jotka ovat selvityksessä mukana.

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala julkaisi yksiköiden nimilistan sen jälkeen, kun aluehallintovirasto oli julkistanut nimet. Turun kaupunki on saanut arvostelua siitä, että se ei ole kertonut kaupunginhallitukselle tarkkoja tietoja valvonta- ja kanteluasioista.

Osassa tapauksissa Turun kaupunki on antanut Avin selvityspyyntöön vastauksen, osaan yksiköitä kaupunki ei ole saanut vielä selvityspyyntöjä.

Avi ei ole antanut vielä lopullisia päätöksiä mahdollisista epäkohdista ja korjaustoimenpiteistä. Ainakin kahdessa yksikössä on jo tehty korjaavia toimenpiteitä ennen Avin päätöstä.

– Yksiköiden nimien kertominen julkisuuteen kesken valvonnan aiheuttaa virheellistä uutisointia. Nyt kävi juuri niin, että listalla olevat yksiköt leimautuvat jo ennen kuin heidän toiminnastaan on annettu aluehallintoviranomaisen päätös, toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoi tiedotteessa.

– Usein valvontaprosessit ovat pitkiä ja yksiköissä on jo aikoja sitten tehty korjaavat toimenpiteet, mutta lopullinen valvontaviranomaisen päätös asiasta voi kestää hyvinkin pitkään.

Yhdeksässä tapauksessa epäkohdat kävivät ilmi valvontakäynneillä. Valvira ja aluehallintavirastot ovat tehneet alkuvuoden aikana useita ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia eri puolilla maata sijaitseviin vanhusten asumispalveluyksiköihin.
Viidessä tapauksessa on kyse asiakkaan tai toisen henkilön tekemästä kantelusta ja yhdessä työntekijän tekemästä ilmoituksesta. Valitukset ovat koskeneet pääasiassa henkilökunnan määrää.

Turun kaupungin julkaisemalla listalla on myös Attendo Koivula. Avi antoi sitä koskevan päätöksen 19.3. Päätöstä edelsi kaupungin ja Avin yhteinen valvontakäynti yksikössä. Turun kaupungin antaman tiedon mukaan puutteet on nyt korjattu ja yksikön seuranta jatkuu.

Avin valvonta- ja kanteluasiat Turun vanhuspalveluita tuottavissa yksiköissä

Turun kaupunki palvelun tuottajana:

Ruusun kotihoito, valvonta-asia

Paltan kotihoito, kantelu

Runosmäen vanhuskeskus, valvonta-asia

Mäntyrinteen vanhainkoti, kantelu

Mäntykoti Yli-Maaria, kantelu

Liinahaan vanhainkoti, kantelu

Yksityiset:

Yrjö & Hanna Oy, Palvelutalo Pihlajakoti, valvonta-asia

Parkinmäen Palvelutalo, (ent. Wilen), työntekijän ilmoitus

Pakinmäen Palvelutalo, (ent. Candolin), kantelu

Esperi Care Oy, Esperi Hoivakoti Pietari, valvonta-asia

Hoiva Mehiläinen, Mainiokoti Nukkumatti, valvonta-asia

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy, Villa Maaria, valvonta-asia

Josefiina Koti Oy, Josefiina-koti, valvonta-asia

Attendo Oy, Attendo Koivula, valvonta-asia (Avilta päätös 19.3.)

Attendo Oy, Attendo Tähtimö, valvonta-asia

Attendo Oy, Villa Hirvensalo 1, valvonta-asia

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt