”Tyhmät miehet saavat kernaasti kuolla” – Minna Canthin kuolemattomat lauseet puhuttavat nykypäivänäkin

Julkaistu:

Turun kirjastossa kunnioitettiin 175 vuotta sitten syntynyttä kirjailijaa omatekoisilla pinsseillä.
Pyöreät Minna Canthin kuvat lepäilevät rauhassa pöydällä, eikä pinssikone raksuta. Eipä tunnu tasan 175 vuotta sitten syntynyt kirjailija paljon kiinnostavan.

– Tulit hyvään aikaan. Tämä on ensimmäinen hetki tänään, kun tässä ei ole ketään, Turun pääkirjaston kirjastonhoitaja Tuula Rämö oikaisee.

– On ollut välillä melkoinen ryysis. Tässä on saanut ihan jatkuvasti vääntää näitä.

Eikä tarvitse montaa sekuntia odottaa, kun seuraavat kiinnostuneet saapuvat pöydän ääreen valitsemaan itselleen sopivaa Minna Canth -pinssiä.

Turun pääkirjastossa järjestetty ilmainen pinssintekotapahtuma yllätti järjestäjät suosiollaan. Kävijöitä on kaikenikäisiä, ja vaikka valtaosa on naisia, myös miehet ovat halunneet rintapieleensä tasa-arvon uranuurtajaa kunnioittavan pinssin.

– Tämä tässä on otettu vastaan huumorilla, yksi mieskin halusi sen rintaansa, Rämö kertoo ja näyttää pinssiä, jossa lukee ”Eläköön intelligentit miehet! Tyhmät saavat kernaasti kuolla!”


Lausahdukset on valittu jokaiselle jotakin -periaattella.

– Minna Canthissa on monta puolta. Jokainen saa miettiä, millainen on minun Minnani ja valita sen lauseen, joka heille sopii parhaiten. Jotkut näkevät hänet kirjailijana, toiset feministinä, pinssi-idean äiti, kirjastonhoitaja Erika Woodard kertoo.


Pinssejä on jaettu kahden tunnin aikana lähes sata. Osa on halunnut itselleen hashtag-pinssin ”tasa-arvo”, ”feministi” tai ”pasifisti”, osalle on riittänyt naisvaikuttajan kasvoilla koristeltu pinssi.

– Tiukannäköinen täti, pinssijonosta huudahdetaan.

Lue lisää: Mitä 175 vuotta sitten syntynyt Minna Canth olisi miettinyt vanhustenhuollon ongelmista?

Myös turkulainen Kitti Nurmi valitsee kahteen pinssiinsä tyylikkään kasvokuvan. Toinen jää itselle, toinen menee ystävälle. Siihen on yllättävä syy.

– Olen kuullut, että ystäväni olisi jotain sukua Canthille. Ehkä on kuitenkin parempi säilyttää se ajatus, että niin todellakin on, eikä tutkia asiaa sen enempää, hän sanoo.

– Canth edustaa minulle tasa-arvoa, ja haluaisin tutustua häneen vielä paremmin.


Päivän suosituin pinssilause: ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää” istuu nykypäivänäkin jokaisen maailmaa syleilevän Instagram-tähden kuvien saatesanoiksi.

– Hänen lauseensa sopivat älyttömän hyvin myös nykypäivään! Woodard komppaa.

Mielipiteeseen on pakko yhtyä seuraavan pinssin kohdalla: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys”. Onko länsimaisessakaan yhteiskunnassa loppujen lopuksi tultu kovinkaan pitkälle Minna Canthin ajoista?

– Tietysti on surullista, että samojen asioiden tiimoilta käydään edelleen keskustelua, Woodard miettii.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että Canthia pidettiin omana aikanaan jopa anarkistina.

Mutta mitä pinssitempauksesta ajattelisi itse juhlakalu, kirjailija, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth?

– Minna olisi varmasti iloinen siitä, että kaltaisemme korkeakoulutetut naiset olisivat tekemässä tällaista työtä, Woodard vastaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt