”Tyhmät miehet saavat kernaasti kuolla” – Minna Canthin kuolemattomat lauseet puhuttavat nykypäivänäkin - Turun seutu - Ilta-Sanomat

”Tyhmät miehet saavat kernaasti kuolla” – Minna Canthin kuolemattomat lauseet puhuttavat nykypäivänäkin

Pinsseissä on rajuja, mutta myös herkempiä sanontoja aikansa naisasianaiselta, anarkistilta ja tasa-arvon kannattajalta, Minna Canthilta.

Julkaistu: 19.3.2019 19:34

Turun kirjastossa kunnioitettiin 175 vuotta sitten syntynyttä kirjailijaa omatekoisilla pinsseillä.

Pyöreät Minna Canthin kuvat lepäilevät rauhassa pöydällä, eikä pinssikone raksuta. Eipä tunnu tasan 175 vuotta sitten syntynyt kirjailija paljon kiinnostavan.

– Tulit hyvään aikaan. Tämä on ensimmäinen hetki tänään, kun tässä ei ole ketään, Turun pääkirjaston kirjastonhoitaja Tuula Rämö oikaisee.

– On ollut välillä melkoinen ryysis. Tässä on saanut ihan jatkuvasti vääntää näitä.

Eikä tarvitse montaa sekuntia odottaa, kun seuraavat kiinnostuneet saapuvat pöydän ääreen valitsemaan itselleen sopivaa Minna Canth -pinssiä.

Turun pääkirjastossa järjestetty ilmainen pinssintekotapahtuma yllätti järjestäjät suosiollaan. Kävijöitä on kaikenikäisiä, ja vaikka valtaosa on naisia, myös miehet ovat halunneet rintapieleensä tasa-arvon uranuurtajaa kunnioittavan pinssin.

– Tämä tässä on otettu vastaan huumorilla, yksi mieskin halusi sen rintaansa, Rämö kertoo ja näyttää pinssiä, jossa lukee ”Eläköön intelligentit miehet! Tyhmät saavat kernaasti kuolla!”

Valittavana oli pinssejä kasvokuvista feministisiin sloganeihin.

”Taide rakastaa elämää, se etsii elämää ja löytää elämää kaikkialla” kertoo Minna Canthin herkemmästä puolesta.

Lausahdukset on valittu jokaiselle jotakin -periaattella.

– Minna Canthissa on monta puolta. Jokainen saa miettiä, millainen on minun Minnani ja valita sen lauseen, joka heille sopii parhaiten. Jotkut näkevät hänet kirjailijana, toiset feministinä, pinssi-idean äiti, kirjastonhoitaja Erika Woodard kertoo.

Pinssi-idean äidin Erika Woodardin mukaan Minna Canthin mietteet ovat ajankohtaisia nykypäivänäkin.

Miehetkin ovat osanneet ottaa huumorilla tyhmiä miehiä halveksuvan Canth-lausahduksen (oik.).

Pinssejä on jaettu kahden tunnin aikana lähes sata. Osa on halunnut itselleen hashtag-pinssin ”tasa-arvo”, ”feministi” tai ”pasifisti”, osalle on riittänyt naisvaikuttajan kasvoilla koristeltu pinssi.

– Tiukannäköinen täti, pinssijonosta huudahdetaan.

Lue lisää: Mitä 175 vuotta sitten syntynyt Minna Canth olisi miettinyt vanhustenhuollon ongelmista?

Myös turkulainen Kitti Nurmi valitsee kahteen pinssiinsä tyylikkään kasvokuvan. Toinen jää itselle, toinen menee ystävälle. Siihen on yllättävä syy.

– Olen kuullut, että ystäväni olisi jotain sukua Canthille. Ehkä on kuitenkin parempi säilyttää se ajatus, että niin todellakin on, eikä tutkia asiaa sen enempää, hän sanoo.

– Canth edustaa minulle tasa-arvoa, ja haluaisin tutustua häneen vielä paremmin.

Kitti Nurmi (oik.) päätyi Canthin kasvokuvaan. Tuula Rämö (vas.) on ahkeroinut lähes sata pinssiä halukkaille.

Päivän suosituin pinssilause: ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää” istuu nykypäivänäkin jokaisen maailmaa syleilevän Instagram-tähden kuvien saatesanoiksi.

– Hänen lauseensa sopivat älyttömän hyvin myös nykypäivään! Woodard komppaa.

Mielipiteeseen on pakko yhtyä seuraavan pinssin kohdalla: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys”. Onko länsimaisessakaan yhteiskunnassa loppujen lopuksi tultu kovinkaan pitkälle Minna Canthin ajoista?

– Tietysti on surullista, että samojen asioiden tiimoilta käydään edelleen keskustelua, Woodard miettii.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että Canthia pidettiin omana aikanaan jopa anarkistina.

Mutta mitä pinssitempauksesta ajattelisi itse juhlakalu, kirjailija, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth?

– Minna olisi varmasti iloinen siitä, että kaltaisemme korkeakoulutetut naiset olisivat tekemässä tällaista työtä, Woodard vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?