Turkulainen Seija, 81, myi ainut­laatuisen 3 000 muna­kupin kokoelman – yksi kuppi jäi, ja sillä on traaginen tarina

Julkaistu:

Seija Kulmala, 81, on kerännyt munakuppeja 28 vuotta.
Listalta löytyi maailmanlaajuisestikin harvinainen kohde, kun turkulainen Eerik’s Auction House käynnisti huutokauppansa Antiikki- ja käsityömessuilla sunnuntaina.

Kohde numero 61, jonka puolesta heilutettiin vasaraa huutokaupan kestettyä noin tunnin verran, sisälsi peräti 3 000 munakuppia.

Munakuppikokoelma on sekä harvinainen että näyttävä. Miksi ihmeessä joku haluaisi edes luopua siitä?

– Ei näitä arkkuun saa mukaan. Tämä on osa kuolinsiivousta, sellainen on nykyään muotia, kokoelman omistaja, turkulainen Seija Kulmala kertoi iloisesti kaksi päivää ennen huutokauppaa.


Ensimmäisen munakuppinsa 81-vuotias Kulmala sai lahjaksi vuonna 1991. Keräilyharrastus ei kuitenkaan alkanut vahingossa, sillä inspiraation hän sai toisen henkilön kokoelmasta.

– Pidin Kerttulin vanhainkodissa kanttiinia, ja siellä kävi eräs eversti Kurki vaimonsa kanssa. Heillä oli iso munakuppikokoelma, ja rupesin hinkumaan, että saisin nähdä sen. Rouvalla oli tuolloin 1 600 munakuppia, ja ne menivät sitten hänen tyttärelleen. En tiedä, missä ne ovat nykyään.


Munakupeille on varattu oma huoneensa Kulmalan ja hänen aviomiehensä kauniista omakotitalosta Turun Kastussa. Pedantti eläkeläisrouva on järjestellyt kupit hyllyihin teemoittain ja väreittäin: yhdestä kulmasta löytyvät venäläiset, koristeelliset kupit, yhdestä hyllystä keltaiset ja toisesta vihreät kupit. Yhdellä hyllyllä on kukkia, toisella kultakoristeita, kolmannella hassuja naamoja.

Joukossa on muun muassa Simpsonit-aiheisia lasten kuppeja, tyylikkäitä Kermansavi-kuppeja, rakkausaiheisia sydänkuppeja ja poroin koristeltuja Lappi-kuppeja. Erilaisia kanakuppeja on kokoelmassa kymmeniä. Huumori, taide ja värit sekoittuvat iloiseksi sekamelskaksi, jota voisi tutkia ja tuijotella tuntikausia. Erikoisuudet nousevat kuppipaljoudesta esiin.

– Tässä on Henrik kahdeksas, joka mestasi vaimojaan, Kulmala kertoi osoittaessaan huomiota herättävää mieshahmoa.


Kulmala kartutti aikanaan kokoelmaansa myös Hakupalat-ohjelman avulla. 1990-luvun suositussa viihdeohjelmassa eri esineiden keräilijöille etsittiin lisäyksiä heidän kokoelmaansa.

– Luulin, että minulla oli paljon kuppeja, vaikka niitä oli silloin vain yksi hyllyllinen, Kulmala nauroi.

– Sain ohjelman kautta aika paljon munakuppeja ihan vierailta ihmisiltä.


Kulmala ei ole koskaan käynyt ulkomailla. Silti hänen kokoelmassaan on kuppeja ympäri maailmaa. Ne ovat tuliaisia ja lahjoja.

– Yksi tuttu mies käy usein Kanarialla ja tuo sieltä aina mukanaan munakupin minulle, Kulmala sanoo ja osoittaa värikkäitä kuppeja, joita on vieretysten ainakin tusina.

Kokoelman pölyttymistä estetään sulkemalla aina huoneen ovi, ja Kulmala on pitänyt muutenkin aarteistaan hyvää huolta.

– Yhtään kuppia ei ole mennyt rikki, hän paljasti.

Kuppien tarinat eivät mene kadoksiin uudellakaan omistajalla. Kulmalla on kirjannut ylös jokaisen kupin sekä mistä ja milloin se on saatu. Tietoja on kertynyt kolme vihkollista.


Kulmala ei tiennyt, miten munakupit siirretään uudelle omistajalle. Se on kuitenkin varmaa, että hän ei itse joudu pakkaamaan kolmeatuhatta kuppia yksitellen sanomalehtiin.

– Luulen, että kuljetus on uuden omistajan vastuulla, hän mietti.

Yksi munakupeista ei kuitenkaan lähde kokoelman mukana. Vihreä kultareunainen kuppi jää muistoksi edesmenneen pojan valokuvan viereen. Hän osti kupin äidilleen ollessaan Tukholman maratonilla 90-luvun puolivälissä.

– Sen jälkeen hän meni YK-joukkoihin. Hänen helikopterinsa putosi Makedoniassa 1.2.1997. Siinä kuoli kolme suomalaista. Hän oli silloin 29-vuotias, Kulmala sanoi ja hiljeni hetkeksi.


Kulmalan mukaan nyt oli oikea aika luopua kokoelmasta, jotta se ei jää ”kenenkään muun riesaksi”, kun hänestä aika jättää.

– Kyllä se vähän kirpaisee. Toivon, että kokoelma menee sellaiselle, joka pitää siitä hyvää huolta, hän mietti.


Kulmala itse ei ollut paikalla, kun huutokauppa käynnistyi sunnuntaina Turun Messukeskuksessa. Itse tilaisuudessa ei kuultu huutoja, mutta ennakkohuuto asetti kokoelman hinnan 1 200 euroon.

Sillä hinnalla eivät kupit kuitenkaan vielä Kastusta katoa.

Eerik’s Auction Housesta kerrotaan, että kokoelman pohjahinnaksi oli asetettu 4 000 euroa, jota halvemmalla hinnalla sitä ei myydä. Todennäköisesti munakuppikokoelma otetaan myyntilistalle uudestaan jossain myöhemmässä huutokaupassa.

Ainutlaatuiset kupit saavat vielä hetken pysyä emäntänsä hallussa, onhan joidenkin koti ollut siellä peräti 28 vuotta.