Kadunpätkä muuttui peilijäiseksi Turussa – Annukka ratkaisi ongelman hauskalla tavalla, josta tuli somehitti

rac

Julkaistu:

Videolla luistellut Annukka kertoo julkaisun keränneen Facebookissa lukuisia kommentteja siitä, kuinka palaute kaupungin katujen huonosta talvikunnossapidosta ei ole johtanut toimiin.
Turkulainen Annukka Arppe julkaisi sunnuntaina Facebookissa videon, jossa hän luistelee pitkin kävelykatua Turun keskustassa. Korttelin mittainen kävelykadunpätkä Portsan puutaloalueella on niin jäinen ja hiekaton, että sitä pääsee etenemään luistellen vaivatta ja nopeasti – ja pidemmällekin olisi voinut Arppen mukaan jatkaa, mikäli olisi luistellut ylämäkeen.

Arppe kertoo hänen ja kuvaajana toimineen aviomiehensä Lennart Holmbergin videon syntyneen melko lailla hetken päähänpistona ja huumorilla. Videolla on kuitenkin tärkeä viesti, joka on osoitettu Turun kaupungille.

”Turussa on vuosi vuodelta vähennetty luistelukenttien kunnossapitoa ja monet kentistä on jo suljettu tältä talvelta luistelun osalta. Näin hiihtoloman alkaessa on kuitenkin ”mahtavaa” huomata kuinka nämä luistelumahdollisuudet on tuotu tänä talvena ihan kotiovelle asti ja Kuntec on mahdollistanut unohtumattomat hiihtolomakokemukset myös ihan Turun kaupungin keskustassa asuville”, Arppe kirjoittaa Facebookissa.

– Ylipäätään teiden kunnossapito on tullut vitsiksi täällä Turussa tänä talvena. Teistä ei ole pidetty huolta, ei ole aurattu, viety lumia pois tai hiekoitettu juurikaan, Arppe sanoo puhelimessa.

Hän kertoo antaneensa asiasta palautetta jo aiemmin kaupungin palautepalveluun, mutta tuloksetta. Sitten syntyi sunnuntainen päähänpisto videosta.

– Itse tykkään tehdä asioita huumorin kautta, nykyäänhän kun on ollut näitä raivovideoita, joissa ihmisillä on lumiraivo, auraraivo ja sitä sun tätä. En oikein ole sellainen ihminen, vaan haluan tehdä huumorin kautta.


Arppe jakoi videon muutamassa Turun alueen Facebook-ryhmässä. Maanantai-iltaan mennessä se oli kerännyt Arppen mukaan jo yli 42 000 katselukertaa mikä oli hänelle itselleenkin yllätys. Katuluistelija kertoo, että ryhmissä videoon oli tullut lukuisia kommentteja, joissa kirjoitetaan, kuinka kuntalaisten kaupungille antamaan palautteeseen ei ole reagoitu.

– Ylipäätään koko Turun alueella on ollut tällaista jäätikköä, että ei se ole pelkästään tämä Portsan alue.

Jos kaupungille annettuihin palautteisiin vastausta ei ole tullut, niin luisteluvideolla taisi vaikutusta olla:

– Se kadunpätkä oltiin heti viime yönä käyty hiekoittamassa. Siitä kiitos kyllä, Arppe sanoo iloisena.

– On tämä toisaalta surullistakin, että täytyykö mennä tällaisiin mittakaavoihin, ennen kuin palaute otetaan tosissaan. Miksi yksittäisten ihmisten, tai tässä kohtaa puhutaan varmaan jo tuhansista palautetta jättäneistä ihmisistä, niin miksi heidän eivät ole kantaneet.

– Jospa ensi talvena asia on toisin, Arppe lisää.


Ensi talvena Kuntec ei enää hoida Turun keskustan katujen talvikunnossapitoa. Turun kaupunki hylkäsi nimittäin oman yhtiönsä tarjouksen, ja ensi lokakuusta lähtien kunnossapidosta vastaa Destian ja piharakennusyritys Entin muodostama Desentti, Turun Sanomat kertoo.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut tiistaina Kuntecia tai Turun kaupungin kunnossapitopäällikkö Mari Heliniä kommentoimaan Turun katujen kuntoa.

Paikallislehti Turkulainen uutisoi kuitenkin viime viikonloppuna, että turkulaiset ovat olleet tyytymättömiä myös keskustan ulkopuolella Kaerlassa, missä katujen kunnossapidosta vastaa Destia.

Kaupungin kunnossapitopäällikkö Helin vahvisti lehdelle, että palautetta aiheesta on tullut tänä talvena runsaasti: pelkästään tammikuun aikana kaupunki sai 3 400 palautetta teiden kunnosta.

Syynä teiden huonoon kuntoon ovat hänen mukaansa olleet haastavat keliolosuhteet ja urakoitsijoiden aliresurssointi.