Paraisten kirkossa järjestettiin hartaus Himoksella kuolleen pojan muistolle – ”Hän oli täynnä intoa, tarmoa ja elämänhalua”

Julkaistu:

Paraisilla järjestettiin maanantaina illalla koskettava hartaus Himoksella kuolleen pojan muistoksi. Kaikille avoimen tilaisuuden aikana kirkko oli lähes täynnä.
Kuudelta maanantai-iltana Paraisten 1300-luvulla rakennettu kivikirkko täyttyy vähitellen vaitonaisista ihmisistä.

Kirkon alttarin eteen on aseteltu kuva lauantaina Himoksella rinneonnettomuudessa kuolleesta 15-vuotiaasta pojasta. Hiljaiset paraislaiset kulkevat jonossa sytyttämään kynttilän kuvan vierelle, ja etenkin nuoria on saapunut kirkkoon paljon.

Kirkon penkeiltä kuuluu nyyhkimistä ja lapset nojaavat vanhempiensa olkapäihin, kun ruotsinkielisen seurakunnan kirkkokuoro aloittaa laulamisen. Tunnelma on harras ja surua täynnä.

Kirkkoherra Harry S. Backström avaa tilaisuuden ruotsiksi. Suomenkielisenä puhujana on suomalaisen seurakunnan kappalainen Jari Heikkilä.


Lauantaina iltapäivällä Jämsän Himoksella tapahtui kohtalokas onnettomuus, kun 15-vuotias paraislainen poika kuoli lasketellessaan. Hän oli Himoksella laskettelurippileirillä ensimmäistä päivää ja lähtenyt laskettelemaan yhdessä muiden rippikoululaisten kanssa.
Backström kertoo tavanneensa pojan muutaman kerran ennen rippikoulun alkamista seurakunnan viikkomessussa.

– Hän oli reipas nuorimies ja todella viehättävä. Täynnä intoa, tarmoa ja elämänhalua, niin kuin 15-vuotiaat ovat, Backström sanoo.

Kun tieto onnettomuudesta levisi, oli nopeasti selvää, että Paraisilla haluttiin järjestää yhteinen tilaisuus, jonne kaikki pojan perheenjäsenet, läheiset, ystävät ja muut olisivat tervetulleita.

– Uskon, että tämä on todella tärkeä tilaisuus. Moni on tullut kiittämään ja sanomaan, että tämä on ollut tarpeen, että on paikka meditaatioon ja rukouksiin ja että saa tavata muita. Pidän tätä itsekin tärkeänä, Backström sanoi tilaisuuden jälkeen.

Onnettomuuden jälkeen Backströmin puhelin on soinut tauotta. Hän kertoo tavanneensa maanantain aikana pojan perhettä sekä keskustelleensa puhelimitse monien muiden ihmisen kanssa. Maanantaina hän kävi myös pojan koululla tapaamassa nuoria ja koulun opettajia.

– Keskustelin siellä heidän kanssaan. Sovimme koulun henkilökunnan kanssa, että meillä on ensi viikolla ohjelmaa yhdessä koulun kanssa, kun nuoret tulevat hiihtolomalta.

Pojan perheen kanssa Backström kertoo keskustelleensa tapahtuneesta sekä arkeen liittyvistä asioista.

– Suremme erityisesti perheen kanssa ja toivomme, että he jaksaisivat jatkaa eteenpäin tämän jälkeen. Vanhemmat eivät koskaan toivo sitä, että he joutuvat hautaamaan oman lapsensa.

Kahdeksan jälkeen illalla Paraisten kirkko vähitellen tyhjenee. Tilaisuuden lopulla lauletaan vielä ”Maa on niin kaunis”.

Ihmiset halaavat toisiaan lähtiessä ja poistuvat sitten hiljaisina vanhasta kivikirkosta. Kymmenet pojan muistoksi sytytetyt kynttilät jäävät vielä hetkeksi loimuamaan kirkon eteen.
  • Ohessa video, jossa kerrotaan Himoksen lasketteluonnettomuudesta.