Seija kohtasi järkyttävän näyn äitinsä haudalla Turussa – ”Ensireaktio oli shokki ja hätäännys”

Julkaistu:

Omaiset ovat tyrmistyneitä hautakivien siirtämisestä Turussa. Hautaustoimen mukaan asia on ollut tiedossa 20 vuotta.
Kun helsinkiläinen Seija Manninen meni pyhäinpäivänä vierailemaan äitinsä haudalla Turun hautausmaalla, vastassa oli järkyttävä yllätys.

Äidin hautakivi oli poissa, ja paikalla oli vain tyhjä kumpu.

– Ensimmäinen reaktio oli shokki ja hätäännys. Tässähän se on aina ollut, kuka sen on vienyt? Ensimmäinen ajatus oli, että onko joku varastanut kiven, mutta eihän kukaan järjellä ajateltuna varasta hautakiveä.

Manninen soitti Turussa asuvalle veljelleen Jouni Korkiasaarelle, mutta tämä oli aivan yhtä ihmeissään hautakiven katoamisesta.

Kun he alkoivat selvittää asiaa, kävi ilmi, että hautakivi oli siirretty 30 metrin päähän alkuperäisestä paikastaan.


Ilta-Sanomat uutisoi turkulaisen Juha Lehden saaneen viime viikon alussa ilmoituksen isänsä hautapaikan hallintaoikeuden päättymisestä vuosi ennen määräaikaa. Se tuli hänelle yllätyksenä. Mannisen äidin hautakivi sijaitsi samassa rivissä, mutta Manninen ei saanut etukäteen ilmoitusta.

Hänen veljelleen tuli tammikuussa kirje, jossa sanottiin hautaoikeuden päättyneen jo vuoden lopussa. Aivan kuten Lehdenkin kirjeessä, siinä ilmoitettiin mahdollisuudesta lunastaa samasta korttelista tietystä rivistä hautapaikka 25 vuodeksi maksamalla 325 euron maksu. Kirjeessä ei sanottu suoraan, että hautakivi siirretään alkuperäiseltä paikaltaan.

– Se kirje on todella epämääräinen. Siinä puhutaan sukuhaudan hallintaoikeuden lunastamisesta, mutta eihän se ole mikään sukuhauta, jos vainaja makaa aivan muualla, Manninen sanoo.

– Hallintaoikeuden päättymisestä pitäisi tulla ilmoitus vuosi aiemmin. Olen käynyt hoitamassa hautaa aika usein, eikä siellä ole ollut koskaan mitään lappua. Nyt haudoille on ilmestynyt niitä varmaankin siksi, että olemme valittaneet asiasta.

Manninen maksoi pyydetyn summan helmikuussa. Häneen tai veljeen ei oltu missään vaiheessa yhteydessä kiven siirtämisestä.

Mannisen äiti haudattiin vuonna 1997. Manninen on ollut siinä uskossa, että hallintaoikeus on 25 vuotta, jonka jälkeen saman paikan voi lunastaa.

– Meille ei missään vaiheessa kerrottu, että kyseessä on 20 vuoden kertahautapaikka, jonka jälkeen kivi siirretään.

–  Ei meille silloin edes annettu muita vaihtoehtoja kuin se paikka, johon äiti haudattiin, hän ihmettelee.Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä kerrottiin Ilta-Sanomille jo aiemmin, että 20 vuoden kertahautapaikat olivat ilmaisia. Juha Lehti kertoi maksaneensa hautapaikasta 12 000 markkaa. Myös Seija Manninen kertoo maksaneensa paikasta.

– En muista tarkkaa summaa, mutta hautajaiskulut olivat yhteensä noin 16 000 markkaa, eikä arkku varmasti maksanut niin paljon, hän sanoo.

Myöhemmin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautaustoimen johtaja Pekka Sorri selvensi, että hautapaikka oli ilmainen seurakuntaan kuuluneille. Lehden isä ei kuulunut kirkkoon.

Manninen ja hänen veljensä ottivat hautakiven siirrosta yhteyttä hautaustoimeen. He saivat kaksi päivä myöhemmin tietää uuden sijainnin.

– Saimme hautaustoimelta vastauksen, että ennen lunastusmaksun lähettämistä asiakkaalle kerrotaan puhelimitse, ettei samaa hautapaikkaa voi lunastaa. Kumpaankaan, minuun tai veljeeni, ei ole otettu missään vaiheessa yhteyttä.

Hautakivien siirron peruste on ahtaus. Haudan kaivamiseen käytettävät koneet eivät mahdu kulkemaan hautarivien välissä.

Omaisille ei ole kerrottu, mitä alkuperäisille hautapaikoille tapahtuu. Mannisen hautaustoimelta saamassa sähköpostissa sanotaan vain, että kertahautakorttelin maa-alueelle tullaan kaavoittamaan toisenlainen hauta-alue.

Manninen ja hänen veljensä ovat tehneet asiasta muutosvaatimukseen hautaustoimeen ja aikovat valittaa asiasta kirkkovaltuustoon.

– Mielestäni tällainen kohtelu on pöyristyttävää, että hauta voidaan noin vain jyrätä alkuperäisestä paikasta.

Mannisella ja hänen veljellään ei ole muita vaatimuksia kuin että hautakivi palautettaisiin alkuperäiselle paikalleen.

– Anteeksipyynnön ovat kyllä velkaa siitä, että näin kohdellaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt