Maailmalla jyllää ilmiö, jonka pitäisi laskea lämpö­tilaa – meteorologi hätkähti todellisia lukuja

La Niña -sääilmiö yleensä laskee maapallon keskilämpötilaa, mutta tällä kertaa vaikutus on ollut vähäinen.

Roomaa koetteli helleaalto elokuussa 2021. Nainen pyyhki hikeä otsaltaan Colosseumin lähellä.

19.1. 7:00

Vuosi 2021 oli mittaushistorian kuudenneksi lämpimin, Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtameren­tutkimus­organisaatio NOAA ja avaruusjärjestö Nasa kertoivat tiedotteissaan viime viikon lopulla.

Euroopan avaruusjärjestön ympäristötiedon palveluverkoston Copernicuksen mukaan viime vuosi oli peräti viidenneksi lämpimin.

Korkea lämpötila on huolestuttava ja hätkähdyttävä, koska viime vuonna maailmalla jylläsi La Niña -sääilmiö, joka yleensä laskee keskilämpötiloja, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa blogissaan.

Mies jäähdytteli sumuttajan alla Vancouverissa, Kanadassa heinäkuussa 2021. Kanadassa rikottiin kesäkuun lopussa kaikkien aikojen lämpöennätys, kun mittari kipusi Lytton-laaksokaupungissa 49,6 asteeseen. Edellinen lämpöennätys ylittyi lähes viidellä asteella.

Aika ajoin toistuva La Niña laskee meriveden pintalämpötilaa Tyynen valtameren tropiikin ympäristössä jopa 3–5 asteella, mikä laskee tyypillisesti koko maapallon keskilämpötilaa. Viimeisin La Niña alkoi 2020 ja sen odotetaan päättyvän vuoden 2022 alkupuolella.

Yleensä La Niñan vaikutus on suurimmillaan ilmiön loppupuolella. Vuosi 2020 oli mittaushistorian lämpimin vuosi, eli 1,36 astetta esiteollisen ajan ilmastoa lämpimämpi. Vuonna 2021 La Niñan vaikutus näkyi, mutta lämpötila oli silti 1,21 astetta esiteollisen ajan yläpuolella.

Esiteollisen ajan ilmastolla tarkoitetaan vuosien 1850–1900 keskiarvoa.

– La Niñan viilentävä efekti ole kahtena menneenä vuotena laskenut maapallon keskilämpötilaa juuri lainkaan – molemmat vuodet mahtuvat maapallon mittaushistorian seitsemän lämpimimmän vuoden joukkoon, Forecan Mäntykannas kirjoittaa.

Rantaelämää Alouetten järvellä Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa, kesäkuussa 2021.

Ilman La Niñan vaikutusta viime vuosi olisi saattanut olla kaikkien aikojen lämpimin, maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas arvioi marraskuussa.

Nasa arvioi La Niñan jäähdyttäneen viime vuonna lämpötilaa 0,03 astetta.

Ilmasto lämpenee ihmisen vaikutuksesta ja La Niñan suhteellisen heikko vaikutus kertoo ilmastonmuutoksen voimakkuudesta. WMO on varoittanut, että ilmastonmuutos voi vääristää La Niñan kaltaisia maailmanlaajuisia luonnonilmiöitä.

La Niñaa seuraa El Niño -ilmiö, joka tuo tullessaan kuumuutta ja kuivuutta, sekä rajatuille alueille myös sateita. Se yleensä nostaa maapallon lämpötiloja.

Suomessa El Niñon vaikutuksista on kiistanalaista tietoa, mutta tyypillisesti vaikutuksia on pidetty vähäisinä.

– Ikävä kyllä näyttää vahvasti siltä, että lämpöennätystehtailu on tullut jäädäkseen, eikä enää edes La Niña -ilmiö pysty jarruttamaan modernin ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Maapallo hohkaa kuumana, vaikka nyt pitäisi olla viileämpää. Se on huolestuttavaa, Forecan Mäntykannas kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?