Koronapandemian alkuperästä löytyi täysin uutta tietoa – vie pohjaa teorialta laboratoriovuodosta - Tiede - Ilta-Sanomat

Koronapandemian alkuperästä löytyi täysin uutta tietoa – vie pohjaa teorialta laboratorio­vuodosta

Teoria koronaviruksen vuotamisesta karkuun Wuhanin virologisesta instituutista menettää uskottavuuttaan, kertoo Nature-lehti tuoreessa artikkelissa.

17.9. 17:28

Maailmanlaajuisen pandemian aiheuttaneen koronavirus sars-cov-2:n alkuperää ei ole vieläkään kyetty selvittämään aukottomasti. Tutkimukset kuitenkin etenevät pikku hiljaa.

Koronavirus saattoi hypätä eläimestä ihmiseen useita kertoja eri villieläintoreilla, raportoi arvostettu Nature-lehti torstaina. Lehti viittaa vielä vertaisarvioimattomaan tutkimukseen, joka on julkaistu Virological.org-verkkosivustolla.

Jos tiedot useista hyppäyksistä ihmiseen voidaan vahvistaa, menettää teoria koronaviruksen pääsemisestä karkuun Wuhanin virologisen instituutin laboratoriosta uskottavuuttaan. Teoria sai tuulta alleen, kun Yhdysvaltain tiedustelulähteet kertoivat useiden laboratorion työntekijöiden sairastuneen koronan kaltaiseen tautiin loppuvuodesta 2019. Presidentti Joe Biden määräsi toukokuussa tiedusteluyhteisön ”kaksinkertaistamaan ponnistelunsa” totuuden löytämiseksi viruksen alkuperästä.

Lue lisää: Raportti: Koronaa ei kehitetty bio­aseeksi – viruksen alkuperä jakaa edelleen Yhdysvaltain tiedustelu­yhteisöä

Luonnossa sarsin kaltaisia koronaviruksia esiintyy useissa lajeissa, muun muassa lepakoissa, jyrsijöissä ja linnuissa. Sars-cov-2:n hyppäys ihmiseen on todennäköisesti tapahtunut väli-isännän kautta: esimerkiksi minkin, sivettikissan tai supikoiran. Näitä eläimiä on myyty kiinalaisilla villieläintoreilla.

Kansainvälisen tutkijaryhmän uusi analyysi perustuu Nature-lehden mukaan pandemian alussa loppuvuodesta 2019 ja alkuvuodesta 2020 otettuihin virusnäytteisiin, joiden geeniperimä on selvitetty sekvensoinnin avulla.

Tarkasteluun otettiin yhteensä 1 716 sars-cov-2:n genomia tiedeyhteisön käyttämästä Gisaid-verkkopalvelusta. Genomit oli selvitetty näytteistä, jotka oli otettu ennen helmikuun 28. päivää 2020.

Sekvensseistä on selvinnyt, että viruksesta esiintyi jo tuolloin kaksi geneettisesti toisistaan poikkeavaa kehityslinjaa: A ja B.

Kehityslinja B:stä tuli tutkimusten mukaan vallitseva ja se lähti leviämään maailmalle Wuhanista. B:tä löytyi potilasnäytteistä, jotka oli otettu Huananin kala- ja villieläintorilla vierailleista ihmisistä.

Huananin toria on pidetty pandemian alkulähteenä. Varhaisia koronatartuntoja on kuitenkin raportoitu myös potilailla, joilla ei ollut yhteyttä Huananin toriin.

Kehityslinja A:n leviäminen puolestaan rajoittui Kiinaan. Sitä löytyi virusnäytteistä, jotka oli otettu muun muassa muilla toreilla kuin Huananilla vierailleilta koronapotilailta.

Keskeinen kysymys on se, ovatko viruslinjat A ja B erillisiä. Vai onko B kehittynyt A:sta – tai päinvastoin?

Virological.org-julkaisun tutkimusartikkeli viittaa vahvasti siihen, että linjat olisivat erillisiä.

– Tämä on hyvin merkittävä tutkimus, kommentoi New Orleansissa sijaitsevan Tulane-yliopiston virologi Robert Garry Nature-lehdelle.

– Jos voidaan osoittaa, että A ja B ovat erillisiä kehityslinjoja ja että virus hyppäsi ihmiseen kahdesti, se käytännössä eliminoi ajatuksen viruksen vuotamisesta laboratoriosta.

Tieto, mikä nyt on tarjolla, ei varmaan vielä poissulje laboratoriomokaa.

Samoilla linjoilla on Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Suomalaisasiantuntijan mukaan tutkijoiden tieto tukee kahta erillistä hyppäystä, joita on monimutkaista selittää laboratoriovuodolla.

– Muutenkin olemassa oleva data – ja ylipäänsä koko villieläinkaupan suuruus miljardibisneksenä ja se, kuinka paljon ihmiset näille viruksille jatkuvasti altistuvat sekä aiemmat kokemukset sarsista – tukevat ’spilloveria’ (suom. vuotoa) muualta kuin laboratorion muutamasta virustutkijasta lajitovereihin, Vapalahti kommentoi IS:lle sähköpostitse.

– Mutta se tieto, mikä nyt on tarjolla, ei varmaan vielä poissulje laboratoriomokaa. Poissulkeminen on toki aina hankalaa niin kauan, kuin ei väli-isännistä ja lepakkoreservoaarista löydy sekvenssiä aivan lähisukuisista viruksista.

Helsingin yliopiston evoluutiobiologi, tutkijatohtori Tuomas Aivelo pitää ongelmana sitä, että pandemian alkuvaiheessa kerättyjen virusnäytteiden geeniperimän selvittäminen on vaikeaa. Viruksen sukupuun alkupään sekvenssit eivät Aivelon mukaan ole luotettavia.

– Tätä keskustelua on käyty jo jonkin aikaa, Aivelo sanoi IS:lle perjantaina.

– Virological.org:ssa julkaistu tutkimus viittaa tähän mennessä uskottavimmin siihen suuntaan, että A ja B olisivat peräisin eri lähteistä. Kysymys kuuluu, onko A:n ja B:n välissä välimuotoja.

A:n ja B:n genomit eroavat toisistaan kahden emäksen suhteen. Tutkijaryhmä löysi tarkastelluista 1 716:sta sekvensseistä 38 genomia, joissa oli piirteitä kummastakin linjasta. Tarkemmassa analyysissä selvisi että nämä 38 genomia kuuluvat todennäköisemmin joko A tai B-linjaan kuin mihinkään välimuotoon, koska niissä oli A- tai B-linjan mukaisia eroja muilla geeniperimän alueilla.

– Koska välimuotoja on suhteellisen vähän, on epäilty sitä, onko välimuotoja oikeasti olemassa. Tutkijat arvelevat, että nämä välimuodot ovat sekvensointivirheitä, Aivelo kertoi.

Lue lisää: Kiina tyrmää WHO:n vaatimukset korona­viruksen alkuperän selvittämisestä

Uusista tiedoista huolimatta keskustelu sars-cov-2:n karkaamisesta Wuhanin virologisesta instituutista elää vielä. On tosiasia, että laboratoriossa tutkittiin lepakoista peräisin olevia koronaviruksia muun muassa Yhdysvalloista tulleen rahoituksen avulla.

Teoriassa viruksen pako laboratoriosta on siis mahdollista. Vuonna 2003 pandemian aiheuttanut sars-virus pääsi Science-lehden mukaan kuusi kertaa pakoon tutkimuslaboratoriosta sen jälkeen, kun epidemia oli jo päättynyt.

Kiina on johdonmukaisesti kiistänyt tiedot sars-cov-2:n laboratoriovuodosta.

– Kysymys kuuluu, voiko Kiinaan luottaa, kun Kiina sanoo ettei tällaista ole tapahtunut. Tähän on tutkijapiireissä erilaista suhtautumista, Aivelo kertoi.

– Kreisein väite on se, että siellä laboratoriossa on tietoisesti muokattu koronaviruksia, jotka pystyvät aiheuttamaan pandemian. Ei ole mitään evidenssiä, että se pitäisi paikkansa.

Jotta Wuhanin virologisen instituutin maine puhdistuisi lopullisesti, pitäisi tutkijoiden päästä kurkistamaan laboratorion työntekijöiden muistikirjoihin, läppäreihin ja pakastinkaappeihin. Sellaista avoimuutta Kiina ei toistaiseksi ole osoittanut, edes Maailman terveysjärjestön WHO:n kenttätutkimuksissa Wuhanissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?