Atlantin valtameren suuri, termohaliininen kierto (AMOC) saattaa heikentyä niin paljon, että ilmasto tulee muuttumaan merkittävästi. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, josta ovat uutisoineet muun muassa Guardian ja Reuters. Tutkimus on julkaistu Nature Climate Change -lehdessä.
Termohaliininen kierto on veden lämpötila- ja suolapitoisuuserojen aiheuttama valtameren kiertoliike. Se kuljettaa lämmintä vettä Meksikonlahdelta aina Pohjoiselle jäämerelle. Golfvirta, joka vaikuttaa suuresti ilmastoon Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ja näin ollen myös Suomessa, on osta tätä kiertoa.
Ilmastomallinnukset ovat jo aiemmin osoittaneet, että heikkenevä Golfvirta on nyt hitaimmillaan yli tuhanteen vuoteen, mutta tuoreen analyysin mukaan se saattaa itse asiassa olla jopa pysähtymässä. Independent kertoo tutkijoiden kuvailleen havaintoa "sekä huolestuttavaksi että yllättäväksi".
Mikäli kiertoliike pysähtyisi, sillä olisi katastrofaalisia vaikutuksia ilmastoon ympäri maailmaa. Guardian kirjoittaa, että virtauksen pysähtyminen muun muassa vähentäisi merkittävästi sateita, joista miljoonien ihmisten ruoantuotanto Intiassa, Etelä-Amerikassa ja Länsi-Afrikassa on riippuvainen.
Euroopassa lämpötilat laskisivat ja myrskyt lisääntyisivät, ja Yhdysvaltojen itärannikolla merenpinta nousisi. Golfvirran pysähtyminen olisi myös vaaraksi Amazonin sademetsille ja Etelämantereen jäätiköille, lehti kirjoittaa.
Tutkijat pitävät merivirtauksen heikkenemisen todennäköisenä syynä ilmaston lämpenemistä. Kun ilmakehä lämpenee muun muassa hiilen polttamisen ja puiden hakkaamisen myötä, 90 prosenttia lämmöstä imeytyy meriin.
— Suurin osa tästä lämmöstä on pintavesissä. Meristä on tullut entistä kerrostuneempia, eivätkä pintavedet sekoitu syviin vesiin niin helposti. Tämä voi heikentää kiertoa, Ilmakehätieteiden instituutti INARin professori Petteri Uotila totesi Helsingin yliopiston Yliopisto-lehdelle muutama vuosi sitten.
Sademäärien kasvaminen ja jäätiköiden sulaminen myös muuttavat kiertoa, kun meriveteen sekoittuu suuria määriä makeaa vettä.
Aiemmin tänä vuonna Nature Geoscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ennustettiin, että kierron voimakkuus saattaisi tämän vuosisadan loppuun mennessä laskea noin 34–45 prosenttia, mikä saattaisi olla kynnys, josta ei ole enää paluuta. Kynnyksen ylityttyä AMOC:sta saattaisi tutkijoiden mukaan tulla peruuttamattomasti epävakaa.
Tutkijoiden mukaan tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat sitä olettamaa, ettei AMOC:n hidastuminen ole vain kausittaista vaihtelua tai lineaarinen reaktio maapallon lämpenemiseen, vaan että todennäköisesti ollaan saavuttamassa tämä kriittinen kynnys, jonka jälkeen koko termohaliininen kierto romahtaa.
Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdotonta ennustaa, milloin tämä voisi tapahtua, sillä termohaliininen kierto on hyvin monimutkainen järjestelmä, ja ilmaston lämpenemiseen liittyviin mallinnuksiin liittyy monenlaisia epävarmuuksia.
Tutkijoiden mukaan virtauksen luhistuminen voisi tapahtua vuosikymmenessä tai parissa, tai useiden satojen vuosien kuluttua. Aiemmissa tutkimuksissa on arvioitu, että AMOC:n romahtaminen ennen vuotta 2100 on epätodennäköistä.
Golfvirran hiipumisella olisi joka tapauksessa niin kolossaalisia vaikutuksia, että sitä ei tutkijoiden mukaan saa koskaan tapahtua.
Lue lisää: Tutkimukset paljastavat: Golfvirta hidastuu – miten käy Suomen ilmaston?