Nasa julkaisi tuoreita kuvia Marsista – Perseverance-mönkijä valmistautuu keräämään ensimmäiset kivinäytteet - Tiede - Ilta-Sanomat

Nasa julkaisi tuoreita kuvia Marsista – Perseverance-mönkijä valmistautuu keräämään ensimmäiset kivinäytteet

Nasa esitteli keskiviikkona tuoreita kuvia Marsin pinnalta.

22.7. 23:35

Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan Marsiiin lähettämä Perseverance-mönkijä valmistautuu nyt keräämään ensimmäiset kivinäytteet punaiselta planeetalta. Kerääminen tapahtuu Jezero-kraatterin alueella seuraavan kahden viikon sisällä.

Kraatteri oli 3,5 miljardin vuotta sitten vielä järvi ja tiedemiehet uskovatkin sen kätkevän sisälleen mahdollisia merkkejä menneestä mikrobien elämästä Marsissa, kertoo muun muassa CNN.

Yksi hypoteesi, jota tutkijat yrittävät nyt testata, on se, onko Jezero-kraatterissa sijaitseva järvi täyttynyt ja kuivunut useita kertoja.

Lue myös: Mars-mönkijän tehtävä yhdessä grafiikassa – näin Perseverance pilkkoo ja analysoi planeetan pintaa

Mönkijän keräämiä näytteitä on tarkoitus tuoda myöhemmin Maahan analysoitavaksi, mutta mönkijässä itsessään on myös asennettuna välineitä, joiden avulla voidaan selvittää näytekiven mineraalikoostumus ja kemiallinen koostumus. Näytteiden avulla pyritään vihdoin saamaan vastaus kysymykseen siitä, onko Marsissa ollut elämää.

Perseverancen keräämien ja varastoimien näytteiden saamiseksi Maahan Nasa on suunnitellut hakevansa laitteen pois yhdessä Euroopan avaruusjärjestön kanssa. Kovin nopeasti se ei kuitenkaan tapahdu, vaan arvioiden mukaan 2030-luvulla.

Perseverancen 11. heinäkuuta ottama lähikuva Marsin pinnalta.

8. heinäkuuta otettu kuva Marsista.

CNN kertoo, että Perseverancen kaksi metriä pitkä robottikäsi on vastuussa kivien poraamisesta ja geologisten näytteiden ottamisesta. Kun näyte on saatu, mönkijä raaputtaa kiven pintakerrokset pois ja puhaltaa sen puhtaaksi, minkä jälkeen sitä voidaan tutkia Perseverancen tiedeinstrumenteilla.

Nasa kertoo verkkosivuillaan, että siinä missä Neil Armstrong keräsi aikanaan näytteen Kuun pinnalta alle neljässä minuutissa, näytteen ottaminen Marsista kestää 11 päivää, sillä Perseverance saa komentonsa Maasta.

Keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa Nasa esitteli tuoreita kuvia Marsista. Niissä muun muassa näkyy, miten tuuli kuljettaa tomua Marsin pinnalla.

  • Katso video Nasan keskiviikkoisesta tiedotustilaisuudesta otsikon alla olevasta ruudusta.

Perseverance laskeutui Marsiin 18. helmikuuta 2021. Sen on määrä tutkia planeettaa kahden vuoden ajan.

Lue myös: Maailman moderneinta Mars-mönkijää pyörittää palanen, joka tuli monille tutuksi jo 90-luvulla – oletko myös sinä käyttänyt tietämättäsi ”avaruus­tekniikkaa”?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?