Tutkijat kasasivat valtavan laserin vuoren huipulle – ukkosenjohdattimella pyritään luomaan salamoita keinotekoisesti - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat kasasivat valtavan laserin vuoren huipulle – ukkosenjohdattimella pyritään luomaan salamoita keinotekoisesti

Radiomaston yhteyteen sijoitettavan laserin on määrä synnyttää ukkospilviin salamoita hallitusti.

Sveitsin Alpeilla sijaitsevan Säntis-vuoren huipulle iskee salama useita satoja kertoja vuodessa.

13.7. 0:12

Sveitsiläisen yliopiston tutkijat yrittävät saada salamoita hallintaansa laserin avulla, kertoo CNN.

EU-rahoitteisen tutkimusprojektin tutkijat ovat kasanneet Sveitsin Alpeilla sijaitsevan Säntis-vuoren huipulle valtavan laserin, jolla pyritään vapauttamaan ukkospilvissä salamoina purkautuva jännite hallitulla tavalla.

Tutkimusryhmän johtajan, sveitsiläisfyysikko Jean-Pierre Wolfin mukaan vuoren huipulla sijaitseva 120-metrinen radiomasto on täydellinen sijoituspaikka laserille, sillä vuoren huipulle iskee salama noin 100-400 kertaa vuodessa. Paikka on näin ollen Euroopan aktiivisimpia salamaniskun kohteita.

Salamat syntyvät, kun voimakas ilmamassa ukkospilven sisällä erottaa elektroneja jääkiteiden ja vesipisaroiden atomeista luoden pilven sisälle positiivisen ja negatiivisen varauksen alueita. Näiden vastakkaisten varausten välille syntyvien jännitteiden purkausta kutsutaan salamoiksi.

Salamaniskujen luomiseen käytettävää laseria testattiin Pariisissa laboratorio-olosuhteissa.

Laserilla pyritään luomaan ukkospilveen niin voimakas sähkökenttä, että se erottaa elektroneja atomeista ja luo salamoiden syntymiseen vaadittavia erimerkkisiä varauksia.

Tutkijaryhmän tavoitteena on luoda ukkosenjohdatin, joka sekä vastaanottaa luonnollisesti syntyviä salamoita että synnyttää ukkospilviin keinotekoisesti salamoita.

– Näin olleen voitaisiin ”purkaa” ukkospilviä vähentämällä niiden jännitemääriä ja suojella ympäröivää aluetta salamaniskuilta, Wolf kertoo.

Käytännön sovellutuksia laserille olisi esimerkiksi satelliitteja kuljettavien kantorakettien ja lentokenttien suojelu ukkosmyrskyiltä.

Tutkijaryhmän mukaan kysessä on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, sillä salamaniskuihin kuolee maailmanlaajuisesti 6 000 - 24 000 ihmistä vuosittain. Lisäksi luonnonilmiöstä aiheutuu miljardien vahingot elektroniikalle ja infrastruktuurille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?