Koronarajoitukset voineet heikentää lasten immuunipuolustusta – tutkijat ovat huolissaan flunssakauden viruksista

Virologit ovat huolissaan erityisesti rs-viruksesta, joka voi aiheuttaa vakavia, sairaalahoitoa vaativia keuhkoinfektioita alle vuoden ikäisillä lapsilla.

Lapsille ei ole muodostunut koronarajoitusten myötä immuunivastetta moniin flunssakauden viruksiin.

10.6.2021 6:29

Brittitutkijat ovat huolissaan, että koronarajoitukset ovat johtaneet pienten lasten immuunipuolustuksen heikkenemiseen, kertoo Guardian.

Lapset kohtaavat tavallisina aikoina monia taudinaiheuttajia, ja näille altistuminen ilman sairastumisiakin vahvistaa immuunipuolustusta taudin uutta kohtaamista varten.

Britannian lääkäriliiton viimeisen 1,5 vuoden aikana keräämä data osoittaa, että maskien käyttö, turvavälit ja matkustusrajoitukset ovat koronan lisäksi suojanneet muilta hengitystieinfektioilta. Tilastojen mukaan esimerkiksi flunssan tautimäärät vähenivät viime talvena lähes olemattomiin.

Virologit ovat kuitenkin huolissaan rs-viruksesta, joka voi aiheuttaa vakavia, sairaalahoitoa vaativia keuhkoinfektioita alle vuoden ikäisillä lapsilla. Toisin kuin koronan ja influenssan kohdalla, rs-virusta vastaan ei toistaiseksi ole olemassa rokotetta.

– Siinä missä korona aiheutti piikin aikuisten tehohoitomäärissä, rs-virus voi vastavuoroisesti aiheuttaa ongelmia lastentautien sairaalatapauksissa ja tehohoidossa, arvioi Walesin terveysviraston tutkija Catherine Moore Guardianille.

Yhteiskunnan palatessa normaaliin myös talvisin kiertävät hengitystievirukset palaavat. Tämä herättää Mooren mukaan huolta, sillä nyt jo kaksi ikäluokkaa on ollut altistumatta rs-virukselle.

Briteissä ennen pandemiaa noin 30 000 lasta joutui sairaalahoitoon rs-viruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa todettiin talvella 2019-20 vajaat 2 500 rs-virustapausta.

Koronarokotteen ja influenssarokotteen yhdistelmän toivotaan kuitenkin suojaavan suurimmalta osalta rs-virustaudin oireilta. Parhaillaan lääkeyhtiöissä kehitellään koronarokotteen ja influenssarokotteen yhdistelmää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?