Mars-kopteri kohtasi ongelmia villiksi menneellä lennolla - Tiede - Ilta-Sanomat

Mars-kopteri kohtasi ongelmia villiksi menneellä lennolla

Mars-luotaimen mukana tullut pienoishelikopteri joutui ensimmäistä kertaa teknisiin vaikeuksiin.

29.5. 0:09

Tähän saakka yli odotusten toiminut Nasan Ingenuity-minikopteri koki hurjan lennon, kun sen navigointijärjestelmään tuli vikaa.

Nasan helikopteri lensi onnistuneesti ensimmäistä kertaa vieraalla planeetalla huhtikuussa. Sen jälkeen kopterilla on tehty useita, aina edellistä vaativampia lentoja.

Ongelma ilmeni kopterin kuudennella Mars-lennolla lauantaina Ingenuityn ollessa noin kymmenen metrin korkeudessa.

Kopteri ohjaa itseään siinä olevien kameroiden antamien havaintojen mukaan. Nyt yksi kameroiden ottamista kuvista jäi ohjausjärjestelmältä huomioimatta, jolloin kopterin lennonpaikannus sekaantui.

Ingenuity alkoi heilahdella rajusti edestaas jopa 20 astetta. Ohjausjärjestelmä onnistui kuitenkin laskemaan kopterin maahan noin viisi metriä aiotusta laskeutumispaikasta.

– Vaikka emme tarkoituksella olleet suunnitelleet kopterille näin vaativaa lentoa, niin Nasalla on nyt ainakin tiedot kopterin suorituskyvyn äärirajoista, huomautti kopterin lentovastaava Havard Grip Nasan Jet Propulsion Laboratorysta torstaina.

Nasa on ollut niin tyytyväinen minikopterin tähänastisiin suorituksiin, että sen toimintaa on jatkettu ainakin kuukaudella aiemmin suunnitellusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?