Tuoreet tutkimukset: koronatartunnasta saatu rokotteen vahvistama immuniteetti voi kestää vuosia – yhdistelmä tehokas myös variantteja vastaan

Toisessa tutkimuksessa selvisi, että viruksen tietoja kantavat muistisolut selviytyvät pitkään luuytimessä ja tuottavat vasta-aineita tarvittaessa.

Koronarokotteen saaneilla positiivisesta koronatartunnasta toipuneilla on tutkimusten mukaan vahva immuunivaste.

27.5.2021 5:15

Uusien tutkimusten mukaan positiivisen koronatartunnan ja myöhemmin rokotteen saaneiden henkilöiden immuniteetti tautia vastaan voi kestää useita vuosia. Asiasta kertoo New York Times.

Kahdessa tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin henkilöitä, jotka olivat saaneet koronatartunnan vuotta aiemmin. Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että viruksen tietoja kantavat muistisolut selviytyvät pitkään luuytimessä ja tuottavat vasta-aineita tarvittaessa.

Toisessa, vielä vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa puolestaan selvisi, että kyseiset b-muistisolut voivat kehittyä ja vahvistua vielä vuosi tartunnan jälkeen.

Uudet tutkimukset helpottavat pelkoja siitä, että immuunivaste koronalle olisi ohimenevä, kuten kausi-influenssavirusten kohdalla.

– Tartunnan ja rokotteen saaneet reagoivat todella hyvin ja heillä on hyvät varannot vasta-aineita, jotka jatkavat kehittymistä. Näiden vasta-aineiden voidaan odottaa kestävän hyvinkin pitkään, kertoo immunologi Michel Nussenzweig Rockefellerin yliopistosta.

Tulosten perusteella tartunnan ja rokotteen täyden annoksen saaneet eivät näin ollen tarvitsisi tulevaisuudessa rokotteiden vahvisteannoksia. Nussenzweigin mukana tartunnasta saadut vasta-aineet rokotteella vahvistettuna ovat tarpeeksi voimakkaita torjumaan myös viruksen variantteja.

Rokoteannoksen saajat, jotka eivät ole sairastaneet koronaviruksen aiheuttamaa tautia, tarvitsevat näillä näkymin vahvisteannoksia tulevaisuudessa. Rokotteen avulla saatu immuunisuoja on immuunijärjestelmän kannalta erilainen kuin luonnollisen infektion jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?