Nasa yrittää keskiviikkona ensimmäistä lentoa vieraalla planeetalla - Tiede - Ilta-Sanomat

Nasa yrittää keskiviikkona ensimmäistä lentoa vieraalla planeetalla

Piskuinen Ingenuity-helikopteri nousee koelennolla Marsin pinnalta ilmaan noin puoleksi minuutiksi.

Ingenuity-helikopterissa on kaksi eri suuntaan pyörivää roottoria.

11.4. 4:08

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää ensimmäistä lentoa vieraalla planeetalla keskiviikkona, kertoo Guardian. Piskuinen Ingenuity-helikopteri nousee Marsin pinnalta ilmaan viimeisten testien onnistuttua.

Ensilennollaan kopterin on määrä nousta noin kolmen metrin korkeuteen ja pysyä ilmassa noin puoli minuuttia. Jos lento onnistuu, Ingenuityn on tarkoituksena lentää pidempiä matkoja ja nousta korkeammalle ilmaan. Kopterin kyydissä ei tule olemaan mittauslaitteita tai muita tarvikkeita.

Tekniset ongelmat viivästyttivät helmikuussa Perseverance-aluksen mukana Marsiin saapuneen kopterin lennätyspäivää maanantailta keskiviikolle. 50 senttimetrin korkuinen ja 1,8 kilon painoinen Ingenuity tulee lentämään autonomisesti ilman ohjausta, sillä laitetta on pitkän etäisyyden vuoksi mahdotonta ohjata Maasta käsin.

Kopterin haasteena on selvitä punaisen planeetan 90 pakkasasteen öistä ja Marsin ilmakehästä, joka on 100 kertaa Maan ilmakehää ohuempi. Heikomman painovoiman vuoksi Maassa parin kilon painoinen Ingenuity painaa Marsissa vain 680 grammaa.

Perseverance-alus laskeutui kopteri kyydissään Marsiin helmikuun puolivälissä ja on lähettänyt Maahan esimerkiksi ensimmäisiä ajamisen ääniä Marsista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?