Tutkijat: Kolmas annos korona­rokotetta voisi päihittää uudet virus­muunnokset - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat: Kolmas annos korona­rokotetta voisi päihittää uudet virus­muunnokset

Lääkeyhtiöt suunnittelevat jo uuden polven rokotteita, mutta vanhoillakin valmisteilla voitaisiin ehkä pärjätä uusia variantteja vastaan.

Miten rokotteiden suojateholle käy, kun uudet virusmuunnokset valtaavat alaa? Tutkijat ja lääkeyhtiöt etsivät jo vastauksia kysymykseen. Kuva AstraZenecan rokotteen annostelusta Sofiassa 24. helmikuuta.­

26.2. 14:12

Lääkeyhtiöt Moderna ja BioNTech / Pfizer ovat jo kehittämässä niin sanottuja toisen polven koronarokotteita, jotka tehoaisivat maailmalle viime syksynä ilmestyneitä uusia virusmuunnoksia vastaan.

Yhtiöiden uutta geeniteknologiaa edustavien lähetti-rna-rokotteiden päivittäminen on suhteellisen helppoa. Rokotteen sisältämää lyhyttä pätkää koronaviruksen perimästä muokataan siten, että elimistö oppii tunnistamaan muuntuneen viruksen ja ryhtyy tartunnan jälkeen nopeasti torjumaan sitä.

Myös AstraZeneca kehittää virusvektorirokotteestaan toisen polven versiota. Yhtiön rokotteen on raportoitu tehoavan hyvin koronaviruksen brittimuunnokseen, mutta suojateho on Etelä-Afrikassa tehdyissä tutkimuksissa romahtanut. Etelä-Afrikassa jyllää oma virusmuunnos. Muunneltuun rokotteeseen haetaan rakennetta, joka ratkaisisi ongelmat.

On toinenkin vaihtoehto, kertoo tieteellinen Statnews-verkkolehti tuoreessa artikkelissa. Annetaan kaksi annosta ensimmäisen polven rokotetta saaneille vielä kolmaskin tehostepiikki. Teoriassa se saattaa nostaa vasta-aineiden määrän elimistössä niin korkeaksi, että virus häviää taistelun immuunipuolustusta vastaan.

Ainakin Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on toiveikas. Bourla kertoi NBC Newsin haastattelussa torstaina, että kolmas tehosteannos voisi lisätä vasta-ainetuotantoa peräti 10–20-kertaiseksi.

Statnews kuvaa kolmen annoksen konseptia lähes sotasuunnitelmaksi. Entistä korkeamman vasta-ainetason aikaansaaminen on kuin lähettäisi taistelukentälle todellisen hyökyaallon sotilaita. Ylivoima voittaa taistelun kovapintaistakin vihollista vastaan, lehti kuvailee.

Käytännössä mahdollisuudet kolmannen rokoteannoksen antamiseen ovat rajoitetut, sillä rokotteista on muutenkin pulaa lääkeyhtiöiden tuotanto-ongelmien vuoksi.

 Teoria kuuluu näin, että enemmän on parempi. Monessa tapauksessa, varsinkin vasta-aineiden kohdalla, tämä pitää paikkansa.

Jossakin vaiheessa rokotteita pitää todennäköisesti päivittää. Statnewsin haastattelema Philadelphian lastensairaalan rokotekeskuksen johtaja Paul Offit kertoo, että uuden polven rokotteita todennäköisesti tarvitaan siinä tapauksessa, että virusmuunnokset pystyvät täysin väistämään ihmiseen immuunipuolustuksen. Jos väistökyky ei ole täydellinen, tilanne on lohdullisempi.

– Mutta jos (virusmuunnokset) eivät ole täysin resistenttejä, voidaan antaa ylimääräinen tehosteannos lähetti-rna-rokotetta. Sillä tavalla saataisiin kohotettua vasta-ainetasoja, Offit pohtii.

Pfizer tekee jo käytännön tutkimusta kolmannen rokoteannoksen tehosta.

– Teoria kuuluu näin, että enemmän on parempi. Monessa tapauksessa, varsinkin vasta-aineiden kohdalla, tämä pitää paikkansa, kommentoi tutkimusta yhtiössä johtava Rochesterin yliopiston professori Ed Walsh.

Suomalaisia rokotetaan tällä hetkellä pääasiassa BioNTech / Pfizerin valmisteella, jonka kauppanimi on Comirnaty. Rokotteen korkea, yli 90 prosentin suojateho saavutettiin kliinisissä tutkimuksissa kolmen viikon annosvälillä. Suomessa annosväliä on pidennetty 12 viikkoon, mikä tutkimusten mukaan jopa parantaa valmisteen antamaa suojaa sairaalahoitoa vaativalta vakavalta tautimuodolta ja kuolemalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?