Mars-mönkijä kuvasi vieressään olevia kiviä – yksityiskohta kuvassa kiinnitti tutkijoiden huomion - Tiede - Ilta-Sanomat

Mars-mönkijä kuvasi vieressään olevia kiviä – yksityiskohta kuvassa kiinnitti tutkijoiden huomion

Mönkijä antoi heti Twitterin laulaa.

20.2. 8:37

Kolme Mars-mönkijä Perseverancen eli ”Sisun” ottamaa ainutlaatuista värikuvaa toivat ”punaisen planeetan” väreissä kotikatsomoihin.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi korkearesoluutioiset värikuvat pian sen jälkeen, kun se oli aloittanut historiallisten turistikuvien sarjansa mustavalkoisilla heikompiresoluutioisilla kuvilla.

Mönkijä on jo osoittautunut ahkeraksi twiittaajaksi, kuten tämä laskeutumisen tunnelmista kertova todistaa.

Mönkijä laskeutui Marsin Jezeron kraaterin pinnalle torstaina kello 22.55 Suomen aikaa niin, että pieni pölyn pöllähdys tallentui tervetuliaisiksi.

Kuvat ovat kauniita kuin postikortit, ihasteli uutiskanava CNN.

Ainutlaatuinen väripostikortti Marsista Jezeron kraaterista: pölyä, kiviä, vuoria taustalla. Punainen häivähdys.­

Koskaan aiemmin ei ole nähty, miltä näyttää Marsin pinnalle laskeutuminen – vaikka mukana ei vielä ollutkaan ihmisiä eikä vastassa ollut marsilaisia kameroidensa kanssa.

Tarkoitus on tutkia elämän ehtoja ja mahdollisuuksia ja mahdollista elämää Marsissa.

Kuvan ottanut kamera oli mönkijän laskeutumislaitteessa eli ”jetpackissa”, jonka vaijerit vastasivat viimeisestä etapista.

CNN:n havaitsema pölypilven pelmahdus ikuistettiin, kun matkaa maahan oli enää 6,5 jalkaa eli reilun koripalloilijan verran. Se pöly ei enää laskeutunut, vaan muuttui kuvassa koskaan haihtumattomaksi ja kuolemattomaksi pilveksi.

Ihan juuri perillä Marsissa, kertoo mönkijän laskeutumislaitteen kameran ottama kuva.­

Mönkijän omalla Twitter-tilillä tapauksesta kerrottiin näin: ”Tämä jetpackini kameran ottama kuva on ilmasta, juuri ennen kuin pyöräni osuivat alas”.

Yhdessä Jezeron kraatterista lähetetyssä värikuvassa voi nähdä mönkijän renkaiden vieressä kiviä, joiden uskotaan olevan 3,6 miljardia vuotta vanhoja.

"Avoin horisontti, niin paljon tutkittavaa. Tuskin maltan odottaa”, tunnelmoi mönkijä Twitterissä.

Takakameran ottamasta kuvasta näkee, kuinka pieniä irtokivet ovat verrattuna mönkijän pyörään eli laskeutumispaikan valinta oli onnistunut.

”Rakastan kiviä. Katsokaa näitä aivan pyöräni vieressä”, mönkijä hehkutti Twitterissä.

Kivissä näkyy reikiä, jotka tuovat mieleen juuston ja avaruustutkimukset alkuajat, jolloin lastenkirjoissa kerrottiin Maan kiertolaisen Kuun olevan juustoa. CNN:n mukaan tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, mikä kivien reiät on aiheuttanut.

Pölyisen laskeutumispaikan kivet olivat pieniä verrattuna Mars-mönkijän pyörään. Kivissä näkyy reikiä kuin juustossa.­

Mönkijää askarruttaa Twitterissä, ovatko Marsin kivet vulkaanisia vai sedimentoituneita.

Sieltä välittyvä tiedemiesten into on käsin kosketeltavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?