Pian kuullaan ensimmäiset äänet Marsin pinnalta - Tiede - Ilta-Sanomat

Pian kuullaan ensimmäiset äänet Marsin pinnalta

Mikrofoneilla varustettu Nasan Mars-mönkijä laskeutuu helmikuussa.

Perseverance-mönkijä Nasan kuvituskuvassa.­

19.1. 18:52

Nasan Perseverance-mönkijän on tarkoitus laskeutua Marsin pinnalle 18. helmikuuta. Luotain laukaistiin matkalleen heinäkuussa 2020.

Mönkijä on varustettu mikrofoneilla, joiden avulla voidaan kuulla ääniä laskeutumisesta, Marsin pinnan tutkimisesta sekä Marsin ohuen kaasukehän tuulten huminaa.

– On mahtavaa, mitä kaikkea tieteellistä tietoa voimme saada niin yksinkertaisella välineellä kuin mikrofonilla Marsissa, hehkutti Baptiste Chide Nasan avaruustekniikkakeskus Jet Propulsion Laboratorysta.

Nasan Mars-luotain lähti matkaan heinäkuun lopulla.­

Luotaimessa on useita mikrofoneja, joilla voidaan muun muassa kuulla kun luotaimen laskuvarjot avautuvat ja mönkijän pyörät liikkuvat Marsin kamaralla.

– Perseverancen mikrofoneilla voimme lisätä viidennen aistin Marsin tutkimukseen. Se avaa aivan uudet mahdollisuudet Marsin kaasukehän ja maaperän tieteelliselle tutkimukselle, Chide lisää.

Miltä äänet sitten kuulostavat ihmiskorvaan Marsissa kun ottaa esimerkiksi huomioon, että Marsin kaasukehä on vain 1 prosentti Maan ilmakehän paineesta?

Ainakin ihmisen puheääni kuulostaisi Marsissa vaimeammalta ja ääni tavoittaisi toiset hitaammin kuin Maassa.

Nasa on luonut interaktiivisen sivuston, jossa voi itse käydä kuuntelemassa, miltä esimerkiksi linnunlaulu, pianon soitto tai lapsen puhuma tervehdys kuulostaisivat Marsissa.

Sivustolle myös lisätään mönkijän laskeuduttua sen tallentamia ääniä Marsista. Jo nyt voi kuunnella jäähdytyslaitteen huminaa luotaimesta sen matkatessa avaruudessa kohti päämääräänsä.

Perseverancen pääasiallinen tehtävä on kuitenkin etsiä jälkiä elämästä Marsissa.

Mönkijän matkassa Marsiin päätyy myös suomalaislaitteistoa, sillä mukana on Ilmatieteen laitoksen mittauslaitteistoa ja Vaisalan anturiteknologiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?